eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 14 Απριλίου 2020

π. Χριστοφόρος Καραβίας: "Δεν σας ξεχνάμε στις προσευχές μας στο ναό του Πολιούχου μας Τιμίου Προδρόμου..."

π. Χριστοφόρος Καραβίας:
"Δεν σας ξεχνάμε στις προσευχές μας στο ναό του Πολιούχου μας Τιμίου Προδρόμου..."


Επιμέλεια :Μίλτος Ιωαννίδης 
Ζητήσαμε απο τον εφημέριο του Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου, Πολιούχο του Κρανιδίου, π. Χριστοφόρο Καραβία, να μεταφέρει το δικό του μήνυμα προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ερμιονίδας. 
Με αφορμή το γεγονός ότι την Μεγάλη Εβδομάδα, οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές προς το κοινό, τα γεμάτα με πατρική αγάπη λόγια του π. Χριστοφόρου, μας δίνουν την εσωτερική δύναμη ψυχής που χρειαζόμαστε ώστε τα βρούμε την δύναμη, το κουράγιο και την αισιοδοξία, να εξέλθουμε νικητές απο αυτή την δοκιμασία. 
Ας μη ξεχνάμε, ότι η Πίστη σώζει και κάνει θαύματα... 
Είθε το Αναστάσιμο Φως Του Κυρίου να είναι πάντοτε οδηγός μας... 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ :

Αγαπητοί μου αδελφοί, ενορίτες του Τιμίου Προδρόμου και ευλαβείς πιστοί όλης της Ερμιονίδας!

         Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, κατά τις  Άγιες αυτές μέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και να σας μεταφέρω το μήνυμα των ημερών αυτών. Και το μήνυμα αυτό δεν είναι άλλο παρά η προσευχή. Η προσευχή του Χριστού πριν αναστήσει το Λάζαρο,  που απευθύνθηκε στον Πατέρα Του λέγοντάς Του: «Πατέρα ξέρω ότι πάντα με ακούς». Η αγωνιώδης προσευχή του Χριστού στον κήπο της Γεθσημανή . Η προσευχή του Χριστού πάνω στο σταυρό που ζητούσε την συγχώρηση των σταυρωτών Του. 
Φέτος προσευχόμαστε μόνοι μας στο σπίτι μας. Με καρδιά που φλέγεται από τον πόθο για την πίστη και την ανάσταση των ψυχών και των σωμάτων μας. Με πόνο γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τους αδελφούς μας σωματικά και να συμμετέχουμε στην θεία λατρεία,  την μοναδική θεία λατρεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδιαιτέρως κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Φέτος αισθανόμαστε εντονότερη την ανάγκη της προσευχής. Εντονότερη την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τον Δημιουργό μας να το καταθέσουμε τις αγωνίες μας, αφού θα έχουμε ομολογήσει πως πήραμε λάθος δρόμο, πως αγαπήσαμε λάθος πράγματα, πως υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας, πως παρεξηγήσαμε το σκοπό της ύπαρξής μας εδώ στη γή. 
Μεγάλο το προνόμιο της προσευχής. Η προσευχή είναι επίκληση του Θεού Πατέρα μας που είμαστε σίγουροι ότι μας ακούει. Η προσευχή  γίνεται σε στιγμές απόλυτης θλίψης, μοναξιάς και φόβου μπροστά στο θάνατο και την αρρώστια, φόβου μπροστά στο αβέβαιο μέλλον και στα επερχόμενα. Αλλά η προσευχή μας ας περιέχει και το αίτημα της  συγχώρεσης για όλους όσους μας έβλαψαν και μας στενοχώρησαν.  Μια σπάνια διάσταση προσευχής, είναι η προσευχή μετανοίας, με δάκρυα σαν αυτά του Αποστόλου Πέτρου.  Ας προσευχηθούμε με μετάνοια. 
Ας μετανοήσουμε για την απομάκρυνσή μας από την Αλήθεια, για την ολιγοπιστία μας, για το θυμό μας μπροστά στην σκληρή επικαιρότητα.  Μετάνοια για τις δικές μας καθημερινές αμαρτίες προς τον ίδιο μας τον εαυτό και προς τους συνανθρώπους μας,  τους οποίους κι εμείς με τη σειρά μας στενοχωρήσαμε και πικράναμε. Όμως η υψηλότερη και σπανιότερη μορφή προσευχής είναι η προσευχή δοξολογίας στο Θεό και για τα ευχάριστα αλλά και για τα δυσάρεστα που ζούμε. Δείχνει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στο Θεό.   
Προσευχή, λοιπόν, αδερφοί μου! Εγκάρδια, ουσιαστική προσευχή μετάνοιας και επιστροφής για να έρθει το έλεος του Θεού στον κόσμο μας, στην πατρίδα μας, στον τόπο μας στις οικογένειές μας, στις ψυχές μας. Έτσι να βιώσουμε το φετινό Πάσχα. Προσευχητικά, ήσυχα και λιτά. Αυτό το διαφορετικό Πάσχα, ας μας κάνει να εκτιμήσουμε τις λαμπρές και πάνδημες ακολουθίες που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η παρένθεση να μας κάνει να εκτιμήσουμε να αξιολογήσουμε το υπόλοιπο κείμενο που γράφουμε για τη ζωή μας και την πορεία μας.
Σας εύχομαι ολόψυχα να  δώσει ο Θεός πλούσια τα   ελέη Του,  πίστη,  δύναμη,  αγάπη,  απλότητα,  μετάνοια και συντριβή, προσευχή ουσιαστική . Να συνειδητοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε την δύναμη που έχουμε μέσα μας, την δύναμη της πίστης η οποία νικάει κάθε αντίθετη και αντίθεη δύναμη. Πίστη που είναι Σταυρός και Γολγοθάς αλλά ο μόνος τρόπος να οδηγηθούμε στην Ανάσταση.
Καλή Ανάσταση με υγεία και εσωτερική χαρά !
Το Φως του Αναστάντος Χριστού να λάμψει μέσα μας και γύρω μας και σύντομα να αξιωθούμε όλοι μαζί να πανηγυρίσουμε αναστημένοι γύρω από την Αγία Τράπεζα όπου προσφέρεται και θα προσφέρεται μέχρι τη συντέλεια του αιώνος το μόνο φάρμακο ζωής και αθανασίας στον κόσμο αυτό: Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού!
 Χρόνια πολλά και ευλογημένα με τις οικογένειες σας με τους ξενιτεμένους σας, με φίλους και εχθρούς! 
Καλή ανάσταση!  Καλή αντάμωση! Με τις ευχές του σεπτού ποιμενάρχου μας κ.κ. Εφραίμ και των τιμίων συμπρεσβυτέρων εφημερίων της επαρχίας μας! Δεν σας ξεχνάμε στις προσευχές μας στον Ναό του Πολιούχου μας Τιμίου Προδρόμου! Εύχεσθε και εσείς για εμάς!
               Με πολύ αγάπη Χριστού,
 Ο εφημέριος του Τιμίου Προδρόμου και αρχιερατικός επίτροπος Κρανιδίου 
     αρχιμ. π. Χριστόφορος Καραβίας

Υ.Γ. Θερμές ευχές και ευχαριστίες στον αγαπητό μας κ. Μιλτιάδη Ιωαννίδη για την φιλοξενία της επιστολής στο ιστολόγιο ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ