eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 11 Μαΐου 2019

ΤΕΤΑ ΜΟΝΑ - ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗ:


Συνέντευξη της υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου  με την ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ. Τέτας Βουτσαδάκη -Μονά:

Τέτα  Βουτσαδάκη  -Μονά: “Με την δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης, ελευθερίας και κοινωνικής συνοχής, θέτουμε τα θεμέλια για την κοινωνία των πολιτών”.

Άρτιος πολιτικός λόγος. Πολυεπίπεδη γνώση σχετικά με την Αυτοδιοίκηση και υπέρμαχος του teamwork, της ομαδικής δηλαδή  δουλειάς, με σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει κάθε άνθρωπος μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας προκειμένου ο Δήμος Ερμιονίδας  να έχει μια δημιουργική τετραετία και να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας εποχής.
Η κ. Τέτα Βουτσαδάκη –Μονά σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε, απαντά στο τι, το πώς και το γιατί πρέπει να συμμετέχουμε όλοι για να αλλάξουμε ριζικά και προς το καλύτερο την τοπική μας κοινωνία και μέσα από αυτή την αλλαγή να «ανέβει» ο Δήμος μας ένα σκαλί πιο ψηλά…


-Συνήθως αναζητούμε τα σύνθετα ενώ οι απαντήσεις «κρύβονται» στα απλά…
Μια απλή ερώτηση που ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος σίγουρα θα σας την έχουν θέσει οι συμπατριώτες σας είναι γιατί να σας ψηφίσουν; Ποια είναι η απάντησή σας;
-Θεωρώ ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι μια διαρκής διαδικασία, μια στάση ζωής και όχι μια ευκαιριακή επαφή , με αφορμή τις εκλογές. Εξαιτίας , της σημερινής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος στις συνειδήσεις των πολιτών, παρατηρούμε πολύ συχνά , κυρίως στους νέους, φαινόμενα έλλειψης εμπιστοσύνης στον θεσμό, με τελική επιλογή, την αποχή και την πολιτική απάθεια.
Ευθύνη όλων μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε την ιδιότητα του πολίτη , ανάγοντας τον, σε ενεργό πολίτη , που συμμετέχει , συνδιαμορφώνει και ελέγχει τις αρχές.

Η αμφισβητούμενη, στις μέρες μας, σε αποτελεσματικότητα, αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αλλά και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων της κοινωνίας, οδήγησε στην επιτακτική ανάγκη διεύρυνσης του θεσμού της διακυβέρνησης ,με την συμμετοχή των πολιτών.
 Η συμμετοχική διακυβέρνηση , για να λειτουργήσει σαν θεσμός, χρειάζεται την σωστή πληροφόρηση , την συναίνεση και την συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων.
Άλλωστε οι σημερινοί άνθρωποι είναι πολύ περισσότερο ενημερωμένοι, σε σχέση με το παρελθόν, λόγω του καθοριστικού ρόλου των σύγχρονων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η διαβούλευση, με φυσική παρουσία ή με ηλεκτρονική μορφή, μπορεί να λειτουργήσει σαν «ανοιχτός χώρος» επικοινωνίας και συνδιαμόρφωσης πολιτικών αποφάσεων, με αμφίδρομο αποτέλεσμα, την δημιουργία ενημερωμένων και ενεργών πολιτών, που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο τους, αλλά και θα αναπτύξουν δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής με τους συμπατριώτες τους.
Από τα μαθητικά μου χρόνια είχα ενεργή συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα συμμετέχοντας σε πολιτικά και συνδικαλιστικά όργανα και αργότερα σε κοινωνικούς και συλλογικούς φορείς της περιοχής μας.
Την περίοδο 2011-2015 ανέλαβα το συντονισμό εθελοντικών δράσεων και την ταυτόχρονη διαδικτυακή προβολή τους, που στόχο είχαν την φροντίδα των οικισμών και την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Εκτός της καθαριότητας των πόλεων (Κρανίδι, Πόρτο Χέλι, Δίδυμα, Ερμιόνη), δημιουργήσαμε μια διαδρομή …ιστορίας και πολιτισμού, με οδηγό το νερό, συνδέοντας τους Μύλους Κρανιδίου με τα αρχαία πηγάδια της ευρύτερης περιοχής…… και παράλληλα, αναβιώσαμε έθιμα μέσα από διαδραστικά βιώματα, με την σύσταση του Λαογραφικού Εργαστηρίου Ερμιονίδας, συμβάλλοντας στην σύγχρονη πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Το 2015 δημιούργησα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την Σελίδα «το Κρανίδι που αγαπήσαμε», με θεματογραφία, σχετική με την οικιστική και ιστορική διαδρομή της πόλης , σε μια προσπάθεια μνήμης, γνώσης, ευαισθητοποίησης και διαμόρφωσης της σύγχρονης πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Με την δύναμη της φωτογραφίας , προσπάθησα να αναδείξω την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, αλλά και την εξαιρετική αρχιτεκτονική του παραδοσιακού οικισμού, στην κατεύθυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς Δήμου, για υλοποίηση έργων προστασίας του οικισμού και αστικών αναπλάσεων.
Στόχο που θέλω να διευρύνω , με την υποψηφιότητά μου, για όλους τους οικισμούς του Δήμου Ερμιονίδας.

-Γιατί επιλέξατε να συμμετέχετε στις εκλογές ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Συνδυασμό της ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ. ;


-Με τον Τάσο Λάμπρου μας συνδέουν πολλά χρόνια γνωριμίας και κοινής πορείας σε θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Έχοντας πλήρη γνώση των τοπικών προβλημάτων και συμπορευόμενη με τον υποψήφιο Δήμαρχο, Τάσο Λάμπρου, από συστάσεως της Προοδευτικής Συμμαχίας το 2014, αποφάσισα να δεχθώ την τιμητική πρόσκληση που μου έκανε και θα είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 για τον Δήμο Ερμιονίδας. Θεωρώ ότι η ισχυρή ομάδα της παράταξής μας καθώς και η εμπειρία , η εντιμότητα , η αποτελεσματικότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων του σαν αντιπολίτευση, , αλλά και η διαλλακτικότητα , που χαρακτηρίζει τον Τάσο τον Λάμπρου, σαν προσωπικότητα, αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου με το νόμο «Κλεισθένη», αποτελούν εγγύηση για την πρόοδο και την ανάπτυξη στην Ερμιονίδα.


-Πως μπορεί ο Δήμος να περάσει σε νέα εποχή και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης τετραετίας;

-Τηρώντας τις θεσμικές του υποχρεώσεις, στελεχωμένος , από καταρτισμένους ανθρώπους, που έχουν γνώση των οξυτάτων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Ερμιονίδας , έχουν σαν κίνητρο, την αγωνία και την αγάπη για τον τόπο τους και θέλουν άμεσα να προχωρήσουν στην υλοποίηση έργων υποδομών, ανάπτυξης και κοινωνικής μέριμνας.
 Αναλυτικότερα ο Δήμος, πρωτοβάθμιος θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλείται να επιλύσει προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, έχοντας υποχρέωση να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, να συμβάλλει στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους.
Κύρια αρμοδιότητα και ευθύνη του Δήμου , σαν διοικητικού φορέα είναι η οργάνωσή του σε σύγχρονη και αποτελεσματική διοικητική υπηρεσία και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων υποδομής , που στόχο έχουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Πιο συγκεκριμένα αρμοδιότητες που σχετίζονται με έργα καθαριότητας, ύδρευσης, αφαλάτωσης, αποχέτευσης, χωροταξικού σχεδιασμού ,αντιπλημμυρικών, ηλεκτροφωτισμού , οδοποιίας, κατασκευής πεζοδρομίων, αναπλάσεων και ανάδειξης σημαντικών ιστορικών χώρων θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα και θα βελτιώσουν το τοπικό επίπεδο ζωής.


Υποχρεούται, με βάση τον πολιτικό και διοικητικό του ρόλο, να αποτελέσει οργανωτικό και αναπτυξιακό θεσμό στην τοπική κοινωνία. Στον τομέα της ανάπτυξης, οι σύγχρονες εξελίξεις επιβάλλουν στους Δήμους να καθορίσουν διαδικασίες που θα δημιουργήσουν συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη .
 Πιο συγκεκριμένα , πρόκειται για διαδικασία, όπου οι θεσμικές υποχρεώσεις, ο προσανατολισμός στην αξιοποίηση των εγχώριων και κοινοτικών πόρων, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, η αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας πρέπει να πραγματοποιηθούν για να καλύψουν τις σύγχρονες και τις μελλοντικές ανάγκες των πολιτών.
Ο Δήμος  φορέας άσκησης κοινωνικής πολιτικής, οφείλει να διαμορφώσει και να αναπτύξει δομές υποστήριξης στους κατοίκους του, διαφυλάττοντας παράλληλα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική πολιτική που καλείται να ασκήσει ο Δήμος, ο κοντινότερος κρατικός φορέας στον πολίτη, οφείλει να είναι άμεση και αποτελεσματική, βελτιώνοντας την καθημερινότητα, εξελίσσοντας τις κοινωνικές δομές με όρους κοινωνικής προστασίας και εθελοντικών δράσεων, στηρίζοντας τις ευπαθείς ομάδες. Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που πλήττει εδώ και μια δεκαετία την χώρα μας, καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη, για άμεση επίλυση των προβλημάτων υποδομών του Δήμου, αλλά και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, για έργα ανάπτυξης , υποστηρικτικών δομών ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας , κοινωνικής μέριμνας, ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κοινωνική πραγματικότητα ,με τα εντεινόμενα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, όπως έχει διαμορφωθεί, επιβάλλει νέες μορφές παρέμβασης και ανάληψης πρωτοβουλιών, που στόχο θα έχουν την βελτίωση της οικονομίας, της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ο Δήμος, θα πρέπει να λειτουργήσει σαν καταλύτης στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας , του πρωτογενούς αγροτικού τομέα, της αξιοποίησης των τοπικών πόρων, δημιουργώντας συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης και προσδιορίζοντας την τοπική του ταυτότητα (brandname), αναφορικά με το αγροτικό και τουριστικό του προϊόν. Προϋπόθεση, όμως, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των συμφερόντων τους είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον , η τήρηση της νομιμότητας , η εποπτεία , ο έλεγχος , η χρηστή διακυβέρνηση, η αλλαγή της νοοτροπίας των διοικούντων .






-Πως μπορεί ο πολίτης να συμμετέχει στις εθελοντικές δράσεις για βελτίωση της καθημερινότητάς του;

-Η παρατεταμένη κοινωνικοοικονομική κρίση έχει μεταβάλλει την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων , αλλοιώνοντας την στάση, τους ρόλους, την ίδια την αντίληψη των πολιτών, δημιουργώντας αποξενωμένες, απρόσωπες και εσωστρεφείς συμπεριφορές. «Το όραμα του κοινωνικού και δίκαιου Κράτους, με ανθρώπινο πρόσωπο, συνθλίβεται καθημερινά από την ανάγκη της επιβίωσης», ενδεχομένως αυτός και να ήταν ο στόχος των παγκόσμιων κέντρων λήψης αποφάσεων! Τις τελευταίες δεκαετίες , εξαιτίας της οξύτητας των κοινωνικών αδιεξόδων και την αποτυχία του Κράτους ,σε θέματα κυρίως πρόνοιας, άρχισε να διαμορφώνεται ένας κοινωνικός χώρος ,ανάμεσα στο επίσημο Κράτος και την αγορά εργασίας, με πρωτοβουλίες πολιτών, συνήθως με αυτοδιαχειριζόμενη μορφή, για την προάσπιση των κοινωνικών παροχών και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.




Οι ομάδες αυτές των πολιτών αποτελούν πλέον ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, δρουν συλλογικά, έχουν διάθεση για εθελοντική προσφορά ,δίνοντας προτεραιότητα στην κοινωνική ευημερία, επαναπροσδιορίζοντας το σύστημα των κοινωνικών και ανθρώπινων αξιών. Αποτελούν την σύγχρονη έννοια της κοινωνίας των πολιτών, τον τρίτο πυλώνα της σύγχρονης κοινωνικής οργάνωσης, μια μορφή αντίστασης στην σύνθλιψη ιδεών και αξιών της παγκοσμιοποίησης.
 Τα άτομα , που λαμβάνουν μέρος της ομάδας, επιλέγουν ελεύθερα την συμμετοχή τους ,συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων, στην δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης, κοινωνικής ευθύνης , παίρνοντας μέρος σε ένα μοντέλο εναλλακτικής κοινωνικής οργάνωσης , προάγοντας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, δομημένο με όρους άμεσης δημοκρατίας.
Συνήθως εκφράζονται μέσα από εθελοντικές δράσεις και αναφορές σε θέματα ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς, κοινωνικής φροντίδας , πολιτικής προστασίας και περιβάλλοντος.
Η ανάπτυξη και η οργάνωση των συλλογικών δράσεων σε κάθε κοινωνία δεν είναι ομοιόμορφη, αλλά βαθιά διαφορετική , εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σχετικούς με το πολιτισμικό επίπεδο και τις τοπικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τις θεσμικές κατοχυρώσεις αλλά και τις ιστορικές παραδόσεις.
Στην τοπική κοινωνία, η διάχυση της εθελοντικής νοοτροπίας και η ανάπτυξη ενός οργανωμένου, εθελοντικού μοντέλου, συνιστά μορφή άμεσης παρέμβασης και συμμετοχής στα κοινά, αναπτύσσεται ο κοινωνικός διάλογος και η συμμετοχή των δημοτών στα κοινά, δυναμώνει το αίσθημα της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, συμβάλλει καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη , στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην φροντίδα των ευπαθών ομάδων, στην δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης, ελευθερίας και κοινωνικής συνοχής, θέτοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για την κοινωνία των πολιτών.