eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 5 Μαΐου 2019

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: Αφαλάτωση θαλασσινού νερού και δημοτικές γεωτρήσεις.


Τι θα κάνουμε για αφαλάτωση θαλασσινού νερού και για το νερό των δημοτικών γεωτρήσεων.

Η αφαλάτωση θαλασσινού νερού είναι λύση ανάγκης για 12 χρόνια τουλάχιστον.  Αν έχουμε φτιάξει φράγματα αποθήκευσης ομβρίων και ενίσχυσης υπογείων υδάτων, αν έχουμε εφαρμόσει στις καλλιέργειες μεθόδους οικονομίας νερού, αν έχει έλθει ο Ανάβαλος, τότε ξανασυζητάμε για την τύχη της μονάδας αφαλάτωσης μετά από 12 χρόνια.

Υπάρχει και θέμα δικαίου: Όταν μόνο από πηγάδια και γεωτρήσεις είχαμε νερό στις βρύσες μας, ήταν δίκαιο να παίρνουμε πόσιμο νερό εις βάρος της άρδευσης, δηλαδή εις βάρος των αγροτών. Μία δίκαιη .... αδικία. Όμως η σύγχρονη τεχνολογία δίνει πόσιμο νερό σε ικανοποιητική τιμή για τα νοικοκυριά, τα καταστήματα κ.λ.π. Δεν υπάρχει πλέον το ηθικό πλεονέκτημα των νοικοκυριών και των καταστημάτων να στερούν το νερό από τους αγρότες μας. Όταν τον Αύγουστο αντλεί ο Δήμος 10000 κ.μ. την ημέρα, το νερό αυτό σημαίνει: Να δίνουμε κάθε μέρα από 40 κ.μ. σε 250 αγροκτήματα. Καταλαβαίνετε τι τους στερούμε.

Υπάρχει έτοιμη εγκεκριμένη μελέτη με περιβαλλοντικούς όρους για μονάδα στα Χώνια Κοιλάδας δυναμικότητας 12500 κ.μ. την ημέρα. Είναι αρκετό νερό, αλλά ας δούμε τι γίνεται σήμερα στην Ύδρα:

Η μονάδα αφαλάτωσης που έφτιαξε ο Δήμος Ύδρας είναι δυναμικότητας 1600 κ.μ. την ημέρα. Όμως το καλοκαίρι, ιδιαίτερα Ιούλιο - Αύγουστο, δεν φτάνει το νερό και λειτουργούν 2 δημοτικές γεωτρήσεις με συνολική ημερήσια άντληση περίπου 600 κ.μ. Από τον φόβο όμως μη ξεμείνει, ακούγεται ότι θα έχει έτοιμη και τη μεταφορά με υδροφόρα, όπως παλαιότερα. Και όμως από τη δυνατή ετήσια παραγωγή της μονάδας περίπου το μισό νερό δεν μπορεί να καταναλωθεί, γιατί τους χειμερινούς μήνες η κατανάλωση πέφτει. Αν είχε φυσικά μια καλή και πεντακάθαρη λιμνοδεξαμενή θα αποθήκευε το μισό νερό και το καλοκαίρι δεν θα είχε πρόβλημα.

Εκτιμούμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με μας. Δηλαδή τα 12500 κ.μ. νερό είναι αρκετό για το καλοκαίρι, αλλά το χειμώνα περισσεύει. Λίγο όμως να επεκταθεί η κατανάλωση, μπορεί τον Αύγουστο να μη μας φτάνει το νερό. Άρα από κάποιο σημείο και πέρα να χρειαζόμαστε για λίγο τη λειτουργία ορισμένων γεωτρήσεων με καλό νερό.

Δυστυχώς δεν έχει γίνει ένας απλός υπολογισμός:
Πόσο νερό αντλείται από κάθε γεώτρηση του Δήμου ανά μήνα, ποια είναι η πραγματική κατανάλωση ανά μήνα, ποια η εκτίμηση των διαρροών και τι μελλοντικός σχεδιασμός υπάρχει για προσθήκη νέων καταναλωτών. Ποιο είναι το πραγματικό κόστος του νερού από τα σημεία άντλησης μέχρι την αποθήκευσή του στις δεξαμενές προς διανομή.
Αυτό θα το κάνει η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ αμέσως μόλις αναλάβει τον Δήμο.

Ο Δήμος θα συζητήσει σοβαρά με τις Τοπικές Κοινότητες και θα αποφασίσουν όλοι μαζί, το πώς πρέπει να γίνει η συνολική διαχείριση του νερού που θα έχει το όλο σύστημα σχεδόν με βεβαιότητα για τα επόμενα 12 χρόνια. Δεν πρόκειται για συζήτηση - γνωμοδότηση. Οι Τοπικές Κοινότητες θα προσέλθουν με στοιχεία πραγματικά της σημερινής τους κατάστασης και των αναγκών τους, τόσο σε πόσιμο όσο και σε νερό άρδευσης. Θα διαπραγματευτούν, "θα δώσουν και θα πάρουν" για να έχουμε αποδοχή και συναίνεση τουλάχιστον μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού.

Θα δουλεύει μόνο η αφαλάτωση θαλασσινού νερού με δύο βοηθητικές γεωτρήσεις καλού νερού για ασφάλεια; Οι άλλες θα σταματήσουν;
Θα δουλεύει η αφαλάτωση και οι γεωτρήσεις του Δήμου με μικρότερη παροχή και θα διαθέτουν νερό και στους αγρότες ή και σε άλλους καταναλωτές;
Το χειμώνα που περισσεύει το νερό συμφέρει να το αποθηκεύσουμε σε 1 - 3 λιμνοδεξαμένες; Μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε;
Ποια δίκτυα διανομής πρέπει να φτιάξουμε; Ποιοι νέοι καταναλωτές πρέπει να προστεθούν και με ποιους όρους;

Και επειδή δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε από μόνοι μας τι είναι το καλύτερο, γι' αυτό χρειάζεται ένας πιστοποιημένος οργανισμός να εισηγηθεί ποιο είναι το συμφέρον του τόπουιδιαίτερα το μακροπρόθεσμο. Γιατί η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ δεν θέλει μελλοντικούς αποκλεισμούς. Πιστεύει ότι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ. Με μέγιστη οικονομία, με αυστηρούς κανόνες, με περιβαλλοντική ευαισθησία.
Η μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού για την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ είναι πρώτη προτεραιότητα. Ακολουθεί ο από κοινού μεσοπρόθεσμος καθορισμός της χρήσης του υπάρχοντος νερού αφαλάτωσης + δημοτικών γεωτρήσεων. Ακολουθεί ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με έναν πιστοποιημένο φορέα.

Η ψήφο σας στην ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ  μας δεσμεύει στο παραπάνω εφικτό όραμα.


Βασίλειος Γκάτσος
Υποψήφιος  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ