eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Tα κόμματα της Αριστεράς παραμένουν σχεδόν καθηλωμένα στα ποσοστά τα οποία έλαβαν στις εκλογές .


Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ, κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, δέχεται κριτική και αμφισβητείται έντονα για τις επιλογές που έχει κάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ν.Δ. χάνει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών, τα κόμματα της Αριστεράς παραμένουν σχεδόν καθηλωμένα στα ποσοστά τα οποία έλαβαν στις εκλογές που έγιναν πριν από δέκα μήνες. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν κυρίως μετά το διάστημα υπογραφής του Μνημονίου, καθώς μεγάλο μέρος των πολιτών δηλώνοντας τη......
...... δυσαρέσκειά τους από το ΠΑΣΟΚ στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αποφασίζουν να στηρίξουν το ΚΚΕ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαχέονται στα επιμέρους κομμάτια της «αδιευκρίνιστης» ψήφου, δηλαδή π.χ. «λευκό/άκυρο» ή «δεν ψηφίζω».


Ηδη από τον Απρίλιο το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων έκρινε αρνητικά την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ωστόσο αυτό μέχρι τώρα δεν στάθηκε ικανό για να δημιουργήσει ένα ισχυρό ρεύμα ψηφοφόρων προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ από τα ποσοστά που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. χάνουν. Ετσι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ μικρή ή και καθόλου άνοδο.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, που δημοσιοποιήθηκε στις 27 Απριλίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από την ψήφιση του Μνημονίου από τη Βουλή, το 60,9% έκρινε αρνητικά την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ομως η δύναμη τόσο του ΠΑΣΟΚ (30,6%) όσο και της Ν.Δ. (21%) δεν παρουσίασε ιδιαίτερη κάμψη, ενώ το ΚΚΕ, που πήρε 8,9%, εμφάνισε περίπου τα ίδια ποσοστά (8,7%) με προηγούμενη δημοσκόπηση της GPO και ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας 3,3% έχασε μέρος της δύναμής του, αφού στην προηγούμενη μέτρηση είχε λάβει 4,1%.






Δύο μήνες αργότερα, στις 17 Ιουνίου, η εικόνα για τα κόμματατης ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν άλλαξε σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB. Αν και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έλαβαν 28,1% και 20,1% αντίστοιχα χάνοντας αθροιστικά 20,1% της δύναμης που είχαν εμφανίσει σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας δημοσκοπήσεων πέρσι τον Δεκέμβριο, το ΚΚΕ έλαβε 7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%. Στις αρχές Ιουνίου είχε προηγηθεί το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ. Η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τις εργασίες του είχε αποτέλεσμα τη διάσπαση του κόμματος της Αριστεράς. Και αυτό είναι ένας από τους πιθανούς λόγους του χαμηλού ποσοστού, καθώς η αδιευκρίνιστη ψήφος έφτασε στα ύψη (31,1%) με το 12,7% να δηλώνει «δεν θα πάω να ψηφίσω». Τα κόμματα της Αριστεράς δεν ωφελήθηκαν από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι οι εφτά από τους δέκα ερωτώμενους δήλωναν «απογοητευμένοι».

 
Σαν να μην έφτανε αυτό, στις 24 Ιουνίου η Alco ήρθε να ενισχύσει την τάση της «κατάρρευσης» των κομμάτων εξουσίας, χωρίς όμως να αυξάνουν τη δύναμή τους τα κόμματα της Αριστεράς. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η δυσαρέσκεια των πολιτών βρίσκει διέξοδο στο «λευκό/άκυρο» με 11,1% και την «αποχή» με 15,5%. Στη συγκεκριμένη έρευνα το ΚΚΕ έλαβε 7,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 1,4%, με τους ερωτώμενους να δίνουν τότε στο «κόμμα Κουβέλη» 5,9% (δεν είχε ανακοινωθεί η δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς). Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ έλαβε μόλις 19,8% και η Ν.Δ. 12,7% χάνοντας τεράστιο μέρος της πολιτικής επιρροής τους στους ψηφοφόρους.






Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε τον Ιούλιο σε άλλες τρεις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κάπα Research», που δημοσιοποιήθηκαν στις 4 Ιουλίου, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 23,4% και η Ν.Δ. 15,6%. Από την άλλη το ΚΚΕ έλαβε 6,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 2,3%. Το «άλλο κόμμα» έλαβε 7,8%.


Η Public Issue, που παρουσιάζει ποσοστά εκλογικής επιρροής, στις 11 Ιουλίου έδωσε 43% στο ΠΑΣΟΚ και 25% στη Ν.Δ. Το ΚΚΕ στην ίδια δημοσκόπηση έλαβε 10% και ο ΣΥΡΙΖΑ 6%. Η Δημοκρατική Αριστερά (πρώην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ) εμφανίστηκε με ποσοστό 3,5%.






Την ίδια ημέρα δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία και της δημοσκόπησης που έκανε η Metron Analysis. Σύμφωνα με αυτά, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 27% και η Ν.Δ. 19,5%. Στην Αριστερά το ΚΚΕ πήρε 7,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,1%.













enet