eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Μάχες συσκέψεων και …συνεντεύξεων με την Τρόικα.....


Στην προαναγγελία των βασικών διαπιστώσεών τους που θα περιλάβουν στο "ραπόρτο" που θα παραδώσουν σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για την πρόοδο της ελληνικής Οικονομίας, θα προβούν οι ελεγκτές της Τρόικα, σε ειδική συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν το μεσημέρι, λίγο πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.
Οι απεσταλμένοι της Τρόικα πάντως επέλεξαν μην κάνουν ανακοινώσεις από κοινού με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα δώσει λίγες ώρες αργότερα....
....... άλλη συνέντευξη, στην οποία θα δώσει διευκρινίσεις για τα όσα διημείφθησαν κατά τον τελευταίο έλεγχο που διενήργησαν επί δέκα συνεχόμενες ημέρες.






Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στην μαραθώνια συνάντηση της Τετάρτης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των ελεγκτών, η οποία διήρκεσε σχεδόν εξήμισι ώρες (!) και μόνο διαδικαστικό χαρακτήρα δεν είχε, αφού πίσω από τις κλειστές πόρτες οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών, είπαν δύο "μπράβο" στον υπουργό αλλά έθεσαν και πολύ υψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για τους επόμενους ελέγχους για την τρίτη δόση του δανείου.






“Πάρτε μέτρα, μην χαλαρώνετε”…






"Συνεχίστε έτσι αλλά μην χαλαρώνετε" ήταν το μήνυμα των ελεγκτών για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα δημοσιονομικά μέτρα. Αλλά μέχρι εκεί….


"Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις δαπάνες στο ευρύτερο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία. Πάρτε μέτρα» ήταν η αυστηρή σύσταση των ελεγκτών που έθεσε επίσης θέματα για:


-τον ΟΣΕ: υπάρχουν καθυστερήσεις και ατέλειες στο σχέδιο για την εξυγίανση και αναδιοργάνωση του Οργανισμού. Τα χρέη του αυξάνονται και βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.


-τη ΔΕΗ: επισήμως δεν γίνεται λόγος για πιέσεις για "σπάσιμο" και πώληση μονάδων, ορυχείων κλπ. Ωστόσο ζητούν –όπως και για τον ΟΣΕ- εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μέτρων, ώστε να τοποθετηθούν στην επόμενη συνάντησή τους, το φθινόπωρο. Μεγαλύτερη πίεση για το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας άσκησαν πάντως οι απεσταλμένοι της Κομισιόν, παρά του ΔΝΤ, καθώς η καταληκτική διορία για το άνοιγμά της προκύπτει από κοινοτική οδηγία.


Στους άξονες αυτούς πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει τα αμέσως επόμενα βήματά της, σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί για την Ενέργεια υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ενώ παράλληλα αναμένεται και τετραμερής σύσκεψη για τις φαρμακευτικές δαπάνες με τους κ.Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Λοβέρδο και Ξενογιαννακοπούλου.


Το αγκάθι των εσόδων


Όσον αφορά στο άλλο μεγάλο "αγκάθι", τα δημόσια έσοδα, φαίνεται πως απεφεύχθη ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων.


Οι ελεγκτές επεσήμαναν ότι "καλό είναι το "μαξιλάρι" της εξοικονόμησης 4 δις ευρώ από δαπάνες" που φαίνεται να εξασφάλισε ήδη η κυβέρνηση, αλλά και η "μαύρη τρύπα" στα έσοδα φτάνει ήδη τα 1,4 δισ. ευρώ και θα πρέπει η κυβέρνηση να το καλύψει στο β’ εξάμηνο.


Το υπ. Οικονομικών προέβαλε επιχειρήματα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, αφού από τώρα και μέχρι τέλος του χρόνου:


- θα εισπράττει ΦΠΑ 23% αντί 21%


- θα εισπράξει το Φόρο Ακίνητης Περιουσία


- θα εισπράξει το ΕΤΑΚ του 2009, που υπολόγιζε να το εισπράξει μέσα στο α΄εξάμηνο.


- αλλά και τα πρόστιμα για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα που ηλεκτροδοτήθηκαν το 2004












http://www.protothema.gr