eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ο δρόμος και πάλι του Μοναστηριού.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

"Για να διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας  του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου"  χρειάζεται νομικός και γνωμοδότηση." (Ομόφωνη απόφαση Δήμου Ερμιονίδας).

Ομόφωνη η απόφαση του Δήμου, αλλά υπάρχει και η πολιτισμική - κοινωνική - θρησκευτική - μοναστική διάσταση που απαιτεί επίσης ομόφωνη απόφασή σας.

Για σκεφτείτε το και αλλιώς: Για να διατηρηθεί ο πολιτισμικός, κοινωνικός, θρησκευτικός, μοναστικός χαρακτήρας της ξακουστής Μονής Αγίων Αναργύρων και του πέριξ αυτής επί αιώνες αναλλοίωτου  ιερού χώρου, όπου βρίσκεται και ο αρχαιότερος ελαιώνας της Ερμιονίδας, δεν χρειάζεται νομικός και γνωμοδότηση;

Στα προεκλογικά προγράμματα δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό με αυτόν το δρόμο από καμιά παράταξη. Πώς προέκυψε το "ομόφωνον"; Ούτε ένας σύμβουλος δεν διαφώνησε;

Πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί, περιβαλλοντικοί, φυσιολατρικοί σύλλογοι, ιστορικά και λαογραφικά κέντρα, κάθε συλλογικότητα θα αποδεχτεί το "ομόφωνον" του Δήμου μας; Θα επαναληφθεί η απόλυτη σιωπή του παρελθόντος, τότε που ο δρόμος θα πέρναγε μέσα από το Καταφύκι; Πάλι "ομόφωνα" !
Όχι για να διαφυλαχτεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του απαράμιλλου κάλλους φαραγγιού της Περσεφόνης, αλλά το αναφαίρετο δικαίωμα να φτάνουν οι Αθηναίοι 5 λεπτά γρηγορότερα στην Ερμιόνη!

Ο νομικός μία και μόνη γνωμοδότηση οφείλει να δώσει:  Κράτιστο να διατηρηθεί και διαφυλαχθεί η γαλήνη του μοναστικού χώρου, η επιζητουμένη και από κάθε επισκέπτη. Και επιπρόσθετα να προτείνει στον Δήμο μας να κηρύξει τον αρχαίο ελαιώνα της Μονής, διατηρητέο μνημείο.

Ο δρόμος αυτός, αν περάσει από το Μοναστήρι, καταστρέφει πολιτισμικό αγαθό υψίστης σημασίας.

"Ανεπαισθήτως", έχουμε καταστρέψει την πολιτισμική μας κληρονομιά .... στο όνομα του πολιτισμού μας!

Δεν χρειάζεται ο δρόμος. Αλλά, αν θεωρείται τόσο σημαντικός και σπουδαίος, η Μονή έχει, νομίζω, προτείνει την παρακαμπτήριο που περνά βόρεια από το περιβόλι της  (βλέπε χάρτη):
Απέχει 200 μέτρα από τη Μονή.
Δεν φτάνει ο θόρυβος στη Μονή.
Δεν φαίνονται τα αυτοκίνητα.
Ο επισκέπτης της Μονής με Ι.Χ. θα έλθει και θα παρκάρει με ασφάλεια στην είσοδο όπως σήμερα.
Ο επισκέπτης με πιθανή συγκοινωνία θα κατέβει στη στάση Άγιος Βλάσης και θα περπατήσει 150 μέτρα.
Στον χώρο που ορίζεται μεταξύ Μοναστηριού και της παρακαμπτηρίου, υπάρχει σχεδόν όλος ο αρχαίος ελαιώνας που πρέπει να ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
Στο πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων τα μαγαζιά θα απλωθούν με τάξη και στην παρακαμπτήριο και δεν θα γίνεται χαμός.

Η ομόφωνη απόφαση του Δήμου μας από τις πλέον ατυχείς και άστοχες.


Βασίλης Γκάτσος