eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 3 Απριλίου 2012

'' Έπειτα απο ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.... ''

''Στην οικονομική επιτροπή ανατέθηκε η αρμοδιότητα του μειοδοτικού  διαγωνισμού  για την αποκομιδή των απορριμμάτων του δήμου Ερμιονίδας...''


Ρεπορτάζ για το eikonoskopio news: Μίλτος Ιωαννίδης


Την αναγκαιότητα να εξευρεθεί άμεσα η λύση για το θέμα της ανάθεσης-μέσω ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού- μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων του δήμου Ερμιονίδας σε ιδιώτη εργολάβο, τόνισαν στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου κ. Δημήτρης Σφυρής, οι πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Η (μονοθεματική) έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε με αφορμή την εξώδικη δήλωση που απέστειλε το σωματείο εργαζομένων τοπικής αυτοδιοίκησης Αργολίδας (Σ.Ε.Τ.Α.Α.) πρός τον δήμο Ερμιονίδας, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι κηρύττουν 24ώρη Παναργολική απεργία απο τις 6 το πρωί της Τετάρτης 4 Απριλίου μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης καλώντας παράλληλα σε δημόσιο διάλογο την δημοτική αρχή στο δημαρχείο Κρανιδίου την ημέρα και ώρα που προβλέπεται να επαναληφθεί η δημοπρασία (καθώς η 1η δημοπρασία κηρύχθηκε άγονη διότι δεν κατατέθηκαν προσφορές). Με αυτά τα δεδομένα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτηθεί η οικονομική επιτροπή ώστε  να αναλάβει να φέρει εις πέρας-ως αρμόδιο πλέον όργανο-  την (μεθαυριανή) δημοπρασία. Ακόμη το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Καμιζή να ζητήσει την Εισαγγελική προστασία της διαδικασίας  καταδικάζοντας παράλληλα τις πρακτικές όσων προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την 1η δημοπρασία.

Οι τοποθετήσεις και η δυσάρεστη στιγμή
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής αφού τόνισε πως το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει κυρίαρχα για τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο αναφέρθηκε στα επεισόδια της προηγούμενης Τετάρτης τα οποία και χαρακτήρισε "πρωτοφανή για την Ερμιονίδα" προσθέτοντας μεταξύ άλλων: "Ήρθαν κάποιοι άνθρωποι, χωρίς να γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του δήμου μας,για να επιβάλλουν την δικιά τους αντίληψη και μάλιστα-όπως φάνηκε την περασμένη Τετάρτη- με βίαιο τρόπο " και στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε: " Δεν μπορούν κάποιοι να έρχονται απο την Αθήνα στο Κρανίδι, για να καταλάβουν το δημαρχείο την ώρα που θα συνεδρίαζε η επιτροπή ώστε να κάνει έναν διαγωνισμό." Ακόμη ο δήμαρχος Ερμιονίδας, υπερασπιζόμενος την-σχεδόν-ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (μια και μειοψήφησε ο κ. Σατραβέλας) υποστήριξε ότι η ανάθεση μέρους (η και όλης) της ανάθεσης της αποκομιδής και περισυλλογής των απορριμμάτων, είναι μια συνήθης πρακτική των δημοτικών αρχών των παρελθόντων ετών (π.χ επί δημαρχίας του κ. Κοντογιάννη,η επί δημαρχίας του κ. Λεμπέση στον τέως δήμο Ερμιόνης) υπογραμμίζοντας: "Συνεπώς αυτή η πολιτική δεν προέκυψε τώρα και ούτε σχετίζεται με το μνημόνιο". Aκόμη ο κ. Καμιζής, χαρακτήρισε ως "κρίσιμο και ζωτικής σημασίας" το θέμα της καθαριότητας, λέγοντας: "ο δήμος Ερμιονίδας έχει μόλις 2 εργάτες για την περισυλλογή των απορριμμάτων και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη" ενώ αναφερόμενος στην επανάληψη της δημοπρασίας που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα και να αναλάβει ο εργολάβος που θα καταθέσει την καλύτερη προσφορά  διότι "Ως δήμος πρέπει να έχουμε καλή εικόνα όσον αφορά την καθαριότητα και ειδικά τώρα που πλησιάζει η καλοκαιρινή σεζόν. Μας ενδιαφέρει να είμαστε αποτελεσματικοί στην λειτουργία των υπηρεσιών του  δήμου".

Απο την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, δήλωσε πως "η απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την ανάθεση σε εργολάβο της μερικής  αποκομιδής των απορριμμάτων είναι και εκτελεστέα και εφαρμόσιμη" τονίζοντας παράλληλα ότι "η εκάστοτε δημοτική αρχή αποφασίζει και πράττει για το πως πρέπει να χειριστεί τον τομέα της καθαριότητας"."Είναι πάγια η θέση μας να υπάρχει  μεικτό σύστημα της αποκομιδής των απορριμμάτων.Αυτή η πολιτική του μεικτού συστήματος αποδείχθηκε πως είναι σωστή και αποτελεσματική" είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο ο κ. Σφυρής υποστήριξε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποιοι απο τους όρους του διαγωνισμού όπως:" Που θα μεταφερθούν τα απορρίμματα απο τον ιδιώτη;Που θα υποδείξει ο δήμος-την μεταφορά των απορριμμάτων- τόσο στον εργολάβο (που θα αναλάβει το έργο) όσο και στους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας του δήμου;Που θα πάνε τα ογκώδη και που τα (εκτός των αστικών απορριμμάτων) απορρίμματα; θα υπάρξει άλλη σύμβαση με ιδιώτη;δεν πρέπει να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις στον τομέα της καθαριότητας;" ενώ άφησε αιχμές για την ανακολουθία του αντιδημάρχου-αρμόδιου για τον τομέα της καθαριότητας-κ. Σταύρου Κούστα και τις δηλώσεις που έκανε πέρυσι για τις υπηρεσίες  καθαριότητας που πρέπει να ανήκουν στον δήμο ώστε να απασχολούνται οι δημότες ενώ τώρα έχει αλλάξει πολιτική. Παράλληλα ο κ. Σφυρής, αναφέρθηκε στα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης, σημειώνοντας πως "Δεν ήρθαν όλοι με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια. Κάποιοι ήρθαν με σκοπό να διαμαρτυρηθούν με κόσμιο τρόπο. Ορισμένα στελέχη της δημοτικής παράταξης του κ. Καμιζή δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά. Ας μην επιχειρήσουμε να ισοπεδώσουμε μέσω του ΠΑΜΕ όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους.Γνωρίζουμε όλοι την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι εργαζόμενοι της Χώρας. Η ανεργία αυξάνεται,  και η ανασφάλεια έχει εδραιωθεί στο σύνολο της Κοινωνίας . Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης. Πολύ φοβάμαι  ότι η κοινωνική έκρηξη είναι πια πολύ δύσκολο να αποφευχθεί.." Τέλος ο κ. Σφυρής, μίλησε και για την αναγκαιότητα να υπάρχουν σωστές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους διερωτώμενος  μάλιστα "αν είναι νομικά καλυμμένοι οι εργαζόμενοι μεταφέροντας σκουπίδια στην χωματερή των Δίδυμων χωρίς έγγραφη εντολή και αν οι συνθήκες εργασίας σε αυτή την τεράστια χωματερή που έχει υποστεί σήψη είναι οι αρμόζουσες" υπενθυμίζοντας ότι επί των ημερών του υπήρξαν καταγγελίες απο κάποιους "που σήμερα είναι εθελοντές" με αποτέλεσμα να συλληφθούν εργαζόμενοι και συγκεκριμένα οδηγός απορριμματοφόρου τον Ιούλιο του 2010 (πριν την λειτουργία του δεματοποιητή), και να μείνουν χύμα τα σκουπίδια (επί 4 μέρες) στον δρόμο μεσούσης μάλιστα της τουριστικής περιόδου ενώ ανέφερε ότι και πέρυσι υπήρχε συνεργασία με ιδιώτη και ότι το κόστος (ενοικίαση 2 απορριμματοφόρων) για 3 μήνες ήταν πάνω απο 150 χιλιάδες ευρώ. 

Ωστόσο η στιγμή που σημάδεψε δυσάρεστα την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι η ξαφνική αδιαθεσία που ένιωσε κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φούρνων κ. Πάνου ο οποίος βγήκε έξω απο την αίθουσα. Κοντά του έτρεξαν ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής (Ιατρός γαρ...), ο κ. Σφυρής και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κ. Πάνου προληπτικά μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. Κρανιδίου προκειμένου  να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ευχόμαστε να είναι καλά στην υγεία του η οποία άλλωστε είναι πάνω απ όλα....

''ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝOSKOPIO NEWS