eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

''H Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης για την αναβίωση του εθίμου: ''Οι φωτιές του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα''



Την Πέμπτη 23 Ιουνίου η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης και η Επιτροπή Πολιτισμού για άλλη μια φορά βρέθηκαν κοντά στην παράδοση και παρουσίασαν την αναβίωση του εθίμου: «Οι φωτιές του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα». 
Ήταν μια βραδιά αφιερωμένη στον εμπνευστή και δημιουργό αυτής της εκδήλωσης, Αντώνη Πάλλη. Πλήθος κόσμου, που παρευρέθηκε στο λιμάνι της Ερμιόνης, παρακολούθησε μια φαντασμαγορική εκδήλωση η οποία ξεκίνησε με την παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων του τόπου μας από μικρούς μαθητές, συνεχίστηκε με την αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα από μαθήτριες Γυμνασίου – Λυκείου και έκλεισε με τους καθιερωμένους παραδοσιακούς χορούς και το πήδημα της φωτιάς. Με τη γιορτή αυτή αναδείχτηκε  ένα σημαντικό κομμάτι της Ερμιονίτικης παράδοσης και η πολύ όμορφη παρουσίαση των θεμάτων έδωσε τη δυνατότητα  στους παλαιότερους να νοσταλγήσουν τα χρόνια εκείνα, να συγκινηθούν και στους νεότερους να μάθουν πως ψυχαγωγούνταν οι πρόγονοι τους και να αντιληφθούν το χρέος που έχουν για τη διατήρηση των εθίμων του τόπου τους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής,ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Γιάννης Κρητσωτάκης, ο τέως Δήμαρχος Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης, ο τέως Δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημήτρης Σφυρής, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Βαγγέλης Γουζούαζης και Παντελής Κολυμπάδης, ο Πρόεδρος της  Τοπικής Κοινότητας Θερμησίας κ. Ηλίας Κατσάβελας, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ερμιονίδας, ο Υπολιμενάρχης Ερμιόνης κ.  Παππάς και πολλοί φίλοι και επισκέπτες της Ερμιόνης.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σ `όλους αυτούς που συντέλεσαν σ` αυτή την επιτυχία. Στα μέλη της Επιτροπής: Γιάννη Κρητσωτάκη, Μαντώ Κομμά, Ζοζέ Μιαούλη, Χρήστο Δάγκλη, Ανδρέα Κρητικό, Θεοδότη Σκλαβούνου και Παρασκευή Σκούρτη του Άγγελου. Στους εθελοντές: Σταύρο Φλεβαράκη, Νίκο Κουραχάνη, Χάρη Παπαδόπουλο, Κώστα Κοτταρά, Μαρία Πάλλη, Ιωάννα Λιναρδοπούλου, Ματίνα Κουβαρά, Κατερίνα Μορόγλου.
Στους μεγάλους πρωταγωνιστές, τα παιδιά, που για άλλη μια χρονιά αγκάλιασαν αυτή τη γιορτή και οι συμμετοχές τους φέτος ξεπέρασαν τις 90. Στο χορευτικό και στο χοροδιδάσκαλο Θανάση Μαλτέζο που εδώ και δυο δεκαετίες πάντα με προθυμία ανταποκρίνεται στο  κάλεσμα μας και δίνει μια διαφορετική νότα σε κάθε μας εκδήλωση με τους παραδοσιακούς  χορούς.
Ευχαριστούμε το κ. Σταύρο Πατεράκη, την κ. Ανθούλα Δουρούκου  και το ανθοπωλείο  Αραπάκη για το  υλικό που προσέφεραν για να στηθεί αυτή η εκδήλωση και τους χορηγούς: κ. Σούλη Λουμουσιώτη, Αντώνη Ψυχογιό και τα καταστήματα  ΥACHT ΚΑFE, ΤΑΒΕΡΝΑ «ΣΠΥΡΑΝΤΡΕΑΣ», ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΑΝΩΣΗΣ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ, ΚΑΦΕ ΚΑΝΑΘΟΣ και το SUPER MARKET ΔΗΜΗΤΡΑ για την οικονομική τους προσφορά που με πολύ χαρά στήριξαν αυτή μας την προσπάθεια.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ