eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

''Δεν είναι ο Δεματοποιητής πανάκεια''

''Ας βάλουμε μπροστά το μυαλό και τη λογική και φυσικά αυτό που βλέπουν τα μάτια μας''

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Δεν είναι ο Δεματοποιητής πανάκεια, δηλαδή το μέσο που λύνει το πρόβλημα των οικιακών απορριμμάτων Ερμιονίδας.

Δεν είναι ο Δεματοποιητής έργο του Δήμου Κρανιδίου, αλλά έργο της Νομαρχίας, δηλαδή της σημερινής Περιφέρειας. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι ελλιπέστατη και δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Ο δεματοποιητής παραδόθηκε στον Δήμο Κρανιδίου για χρήση με ένα κόστος λειτουργίας γύρω στα 700000 € το χρόνο, ποσό πολύ μεγάλο. Δηλαδή για να κλείσουν οι χωματερές, έγινε αυτό το έργο του Δεματοποιητή, γιατί τα οικιακά απορρίμματα δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά έξω από την........ Ερμιονίδα. Το έργο αυτό απλά τα συσκεύαζε σε δέματα με πλαστική περιτύλιξη και τα αποθήκευε μέχρι να έλθει η ευλογημένη ώρα που η Περιφέρεια θα λειτουργούσε εργοστάσιο καύσης που θα έπαιρνε τα αποθηκευμένα δέματα για να τα κάψει. Ήδη έχουν μαζευτεί 6000 δέματα και το εργοστάσιο μένει ακόμη ως ιδέα.



Όταν πρωτοδούλεψε ο Δεματοποιητής, ο Δήμος Ερμιονίδας δεν πήγαινε εκεί τίποτα, γιατί είχε σε λειτουργία τις χωματερές του. Αλλά και η χωματερή του Δήμου Κρανιδίου βρισκόταν σε λειτουργία και σιγά σιγά καταργείτο. Έτσι ο Δεματοποιητής δεχόταν επιλεκτικά μόνο τα απορρίμματα από τους κάδους του Δήμου Κρανιδίου που ήταν κυρίως αποφάγια και υλικά συσκευασίας μικρού όγκου και βάρους, που ήταν μέσα στις δυνατότητες συσκευασίας σε δέματα που είχε ο Δεματοποιητής. Τα βαριά αντικείμενα τα εκτός κάδου, τα κλαδέματα, έπιπλα, στρώματα κ.λ.π. πήγαιναν στη χωματερή του Κρανιδίου η οποία λειτουργούσε ατύπως δεχόμενη αυτού του είδους τα αντικείμενα.

Άρα ο Δεματοποιητής στο ξεκίνημά του δεματοποιούσε επιλεκτικά ένα μικρό μέρος των πραγματικών απορριμμάτων και συγκεκριμένα αυτά που μπορούσε να δεματοποιήσει. Άρα δεν ήταν η συνολική προσωρινή λύση. Ήταν μερική προσωρινή λύση με πολυέξοδη λειτουργία. Παρουσιαζόταν (και παρουσιάζεται) σαν λύση για πολιτικάντικους λόγους.

Σήμερα οι χωματερές όχι μόνον κλείσανε οριστικά, αλλά απαγορεύεται πλέον να μεταφέρουν σε αυτές μπάζια και ο,τιδήποτε άλλο. Όσοι μεταφέρουν έχουν νομικές ευθύνες, αλλά και οι αρμόδιοι του δήμου που τα δέχονται (κάνουν τα στραβά μάτια) έχουν νομικές ευθύνες. Είναι λογικό λοιπόν ο δήμος και όλοι οι ιδιώτες να στραφούν προς τον μόνο χώρο που νόμιμα μπορεί να δεχθεί απορρίμματα, τον Δεματοποιητή στον Σταυρό.



Τώρα όμως στον Δεματοποιητή καταφθάνουν:

1.Τα οικιακά απορρίμματα όλης της Ερμιονίδας των κάδων που είναι στις δυνατότητες του μηχανήματος να τα δεματοποιήσει, αλλά είναι πλέον πάρα πολλά.

2. Όλα τα υλικά που συλλέγονται από τους κάδους ανακύκλωσης, πλην μικρής ποσότητας που πάει για διαλογή.

3. Όλα τα εκτός κάδου που είναι κλαδέματα, συσκευές οικιακές, έπιπλα, στρώματα κ.λ.π. τα οποία δεν επιδέχονται δεματοποίηση, γιατί δεν έχει τέτοιες δυνατότητες ο Δεματοποιητής.

4. Μπάζια και αντικείμενα κάθε φύσεως.



Δηλαδή εδώ και μερικούς μήνες κλείσαμε οριστικά όλες τις χωματερές και είναι φυσικό ΟΛΑ τα απορρίμματα της Ερμιονίδας να πηγαίνουν στον Δεματοποιητή για να γίνουν (τάχατες) δέματα. Όμως ο δεματοποιητής μπορεί να δεματοποιήσει μόνο μικρό μέρος επιλεγμένων απορριμμάτων. Όλα τα άλλα δεν μπορεί. Άρα μένουν στον χώρο του σαν (τάχατες) πρώτη ύλη του δεματοποιητή που όμως ΠΟΤΕ δεν θα δεματοποιηθεί.

Υπάρχει σήμερα δημότης που μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορούν να δεματοποιηθούν όλα αυτά τα ογκώδη απόβλητα από αυτό το μηχάνημα;



Άρα πρόκειται πλέον για μια αδιέξοδη κατάσταση, δηλαδή για μια νέα χωματερή και ο δεματοποιητής δεν πρόκειται να προσφέρει καμιά λύση. Χώρια του ότι και τα δεματοποιημένα απόβλητα είναι απόβλητα, άρα και τα δέματα είναι σε χωματερή και όχι τάχατες «προϊόντα» του δεματοποιητή.



Σε όλα αυτά τα σχέδια ο Δήμος Ερμιονίδας δεν είχε καμία συμμετοχή. Ο Σταυρός Διδύμων είναι πρόταση του Δήμου Κρανιδίου και έργο της Περιφέρειας, και μόνον για τις ανάγκες του. Με τη δημιουργία του Δήμου Ερμιονίδας, απλά προστέθηκαν και τα απορρίμματα του Δήμου Ερμιόνης στον Δεματοποιητή.

Ό,τι και να λέει η Δημοτική αρχή, ό,τι και να ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αυτό που είναι φανερό και μπροστά στα μάτια μας, είναι ότι πλέον ο Σταυρός Διδύμων είναι η νέα χωματερή της Ερμιονίδας που στη μέση έχει ένα μηχάνημα που το λένε Δεματοποιητή. Και σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή την εκ των πραγμάτων δημιουργία μιας νέας μεγάλης χωματερής, ο Δήμος με όλες του τις δυνάμεις πρέπει να στραφεί προς την Περιφέρεια για να βρεθεί λύση.

Γιατί μόνον η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να δώσει λύση. Ακόμη και στα Λιόσια ή στη Πάτρα να πάνε τα απορρίμματα της Ερμιονίδας, τις σχετικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μόνον η Περιφέρεια μπορεί να τις φέρει σε πέρας και να τις εγγυηθεί.



Σημείωση: Στις δημοτικές εκλογές ο κάθε δημότης Ερμιονίδας ψήφισε ορισμένους υποψήφιους για να τους κάνει πλειοψηφία και διοίκηση του Δήμου. Δεν ψήφισε κανέναν για να τον κάνει αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση έγινε εκ των πραγμάτων. Άρα και όλοι οι της αντιπολίτευσης σύμβουλοι έχουν ψηφιστεί για να διοικήσουν τον δήμο Ερμιονίδας, δηλαδή να δίνουν λύσεις στα προβλήματα.

Γι’ αυτό και οι όροι συμπολίτευση, αντιπολίτευση δεν εκφράζουν το κοινοτικό πνεύμα. Καλύτερα είναι μειοψηφία, πλειοψηφία γιατί οι δημότες ψήφισαν όλους για να διοικήσουν το Δήμο μας, άρα υπάρχει εντολή από το εκλογικό σώμα να ενώνουν τις δυνάμεις τους όταν τα προβλήματα του τόπου είναι πέραν των δυνάμεων της πλειοψηφίας.



Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος