eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ :ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 

Την δευτέρα ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες στην επικράτεια της χώρας.

Να ευχηθούμε να έχουμε όλοι μία καλή σχολική χρονιά με κανονικούς ρυθμούς χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς, χωρίς τους φόβους μίας νέας πανδημίας.

Εύχομαι σε όλα τα μέλη των εκπαιδευτικών κοινοτήτων όλων των σχολείων του Δήμου μας  να έχουμε μια δημιουργική σχολική χρονιά και να πετύχουμε αποτελεσματικά όλους τούς ατομικούς και συλλογικούς εκπαιδευτικούς μας στόχους.

Όμως κρίνω απαραίτητο να θέσω στο δημόσιο Αυτοδιοικητικό διάλογο  τις άμεσες ανάγκες- προτεραιότητες   που έχει ο Δήμος Ερμιονίδας για σχολικές αίθουσες ,για σχολικές μονάδες από σήμερα και για τα επόμενα χρόνια.

Θέλω να γνωρίζουν τόσο τα στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και τα στελέχη της εκπαίδευσης ότι στον Δήμο μας κυρίως στην Δ.Ε Κρανιδίου αυξάνεται ο μαθητικός πληθυσμός, το έδειξε και η απογραφή του 2021, κυρίως σε επίπεδο αναγκών τάξεων, αιθουσών Γυμνασίου - ήδη από τη φετινή σχολική χρονιά έχουν προκύψει θέματα επάρκειας αιθουσών.


Επομένως η αύξηση του πληθυσμού η οποία διαφαίνεται από τις υφιστάμενες εμπειρικές και επιστημονικές έρευνες είναι δεδομένη για τον τόπο μας, για τον Δήμο Ερμιονίδας, αυτό από μόνο του δημιουργεί την άμεση ανάγκη λήψης σημαντικών αποφάσεων σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου για να προγραμματιστούν ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νέες αίθουσες διδασκαλίας  και νέα σχολικά συγκροτήματα.

Καταθέτω τις προτάσεις μου στο δημόσιο διάλογο και ζητώ άμεσα από την διοίκηση του Δήμου να έρθει το θέμα προς συζήτηση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου.

- Πρώτη προτεραιότητα ο Δήμος να εξασφαλίσει οικόπεδο για την κατασκευή νέου προτύπου Επαγγελματικού Λυκείου Κρανιδίου και το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για την άμεση ανέγερσή του.

- Δεύτερη προτεραιότητα το κτίριο του Γυμνασίου να έχει στην διάθεσή του όλες τις υφιστάμενες αίθουσες του σχολικού συγκροτήματος και να μην συστεγάζεται με το Επαγγελματικό Λύκειο.

- Τρίτη προτεραιότητα ο Δήμος Ερμιονίδας να ζητήσει από την Ελληνική Πολιτεία έκταση από την ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ (ΠΡΩΗΝ ΔΕΠΟΣ) για την κατασκευή νέου Δημοτικού Σχολείου στο Πορτοχέλι. Η εκπαιδευτική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Πορτοχελίου είχε και έχει αυτό το διαχρονικό αίτημα, για να ξεφύγουμε επιτέλους από τις λυόμενες αίθουσες σύμφωνα με προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που απαιτούν μια απλή επικαιροποίηση αλλά και μία δυναμική βούληση- διεκδίκηση έτσι ώστε ο Δήμος μας  να αποκτήσει δίκαια τον απαραίτητο ζωτικό χώρο που δικαιούται από την έκταση της πρώην ΔΕΠΟΣ .

Αυτονόητο είναι ότι στο νέο χώρο του Επαγγελματικού Λυκείου θα στεγαστούν και οι εσπερινές τάξεις ΕΠΑΛ (απογευματινό σχολείο), ένα διαχρονικό αίτημα  της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας  που πρέπει να ικανοποιηθεί.

Αυτές, κατά την γνώμη μου, αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες  για τις νέες σχολικές μονάδες - κτιριακές υποδομές που χρειάζονται στον  Δήμο μας και χρειάζεται όλοι να  δουλέψουμε συστηματικά για την επίτευξη αυτών των στόχων.;

Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις, το σημαντικό είναι να ξεκινήσει θεσμικά ο διάλογος σε  όλα τα αρμόδια συλλογικά όργανα τόσο της Εκπαίδευσης όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης   για να την αναζήτηση των καλύτερων δυνατών αποφάσεων στο τομέα της σχολικών υποδομών.

 Με συνέπεια και ευθύνη καταθέτουμε τις προτάσεις μας.

Τάσος Λάμπρου

Δημοτικός σύμβουλος

Δήμου Ερμιονίδας

Καθηγητής Κοινωνικής εκπαίδευσης