eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Γιάννης Μαργέτας:Θεσμικό ατόπημα στο Δήμο Ερμιονίδας.



Και τώρα που έσβησαν τα φώτα της γιορτής, ας προβληματιστούμε για τη λειτουργία των θεσμών.

Με έκπληξη είδαμε στην αφίσα προβολής της εκδήλωσης για το κάψιμο του Ιούδα στην Ερμιόνη στις 24-04-2022, ως συνδιοργανωτές να αναφέρονται ο Δήμος Ερμιονίδας  το Ν.Π.Κ.Π & Α.Π.Π και εθελοντές Ερμιόνης.

Εκκωφαντικά απούσα από τους διοργανωτές η Κοινότητα Ερμιόνης, τουτέστιν

«φοβάμαι αυτά που θα γίνουν για μένα μα χωρίς εμένα»

Η εκδήλωση από πλευράς προσέλευσης κόσμου θεωρείται επιτυχημένη και ασφαλώς ο κόσμος, ντόπιοι και επισκέπτες ,έπρεπε να συμμετέχουν και να στηριχτεί η τοπική οικονομία στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε.

Επίσης από τεχνικής πλευράς αξιοποιήθηκαν επιτυχώς οι δυνατότητες της τεχνολογίας.

Από θεσμικής πλευράς, ωστόσο, ο δημόσιος αποκλεισμός της Κοινότητας Ερμιόνης  από τη διοργάνωση , χωρίς να υπάρχει έγγραφο ότι αρνείται η ίδια τη συμμετοχή στην εκδήλωση, οδηγεί τα δημοτικά πράγματα σε καιρούς όχι μόνο προ Καλλικράτη, αλλά δυστυχώς πριν τις πρώτες συνενώσεις με τον Καποδίστρια το 1998.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να λειτουργεί με το «εμείς» συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό τους πάντες και όχι με το «εμείς και εσείς».

Οι Κοινότητες είναι κύτταρα του Δήμου και η λειτουργία είναι μόνο συμπλεκτική, δηλαδή ο Δήμος και η Κοινότητα ως μία οντότητα και όχι διαζευκτική  δηλαδή ή ο Δήμος ή η Κοινότητα.

Σταθερό μέλημα της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η ενθάρρυνση και ενίσχυση της ουσιαστικής συμμετοχής των Κοινοτήτων σε ό,τι τις αφορά.                                        

Εν όψει της θερινής τουριστικής περιόδου που ξεκινά και των εκδηλώσεων που θα προγραμματιστούν, καλείται η Δημοτική Αρχή να αναλογιστεί το θεσμικό ατόπημα στο οποίο υπέπεσε και να μην μεθοδεύει την άσκηση αρμοδιοτήτων, που από τον νόμο ασκούνται από τον Πρόεδρο ή το συμβούλιο της κοινότητας, από άλλα όργανα του Δήμου.

Κρανίδι 12 Μαΐου 2022.

Γιάννης Μαργέτας.