eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Γιάννης Γεωργόπουλος:''Η Δημοτική Αρχή θα αντισταθεί σθεναρά σε οποιοδήποτε σχέδιο θίξει την υφιστάμενη οικοδομική και οικονομική δραστηριότητα της Ερμιονίδας''

 

Ο κ. Λάμπρου σε έγγραφο σχετικό με το θέμα των μελετών Ε.Π.Σ. , το οποίο απέστειλε σήμερα σε μένα και κοινοποιεί στους Δημοτικούς Συμβούλους Ερμιονίδας, θέτει κάποια ερωτήματα εκ των οποίων προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος και πονηρά σκεπτόμενος κατά την πάγια τακτική του, παρουσιάζει το θέμα όπως τον βολεύει

Στις 20/12/2021 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 6046), η υπ’ αριθμ. πρωτ. 121492/1903 Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η κατάρτιση εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ.) σε 128 Δήμους της Ελλάδας και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.) σε 21 Δήμους της Ελλάδας, ένας εκ των οποίων είναι ο Δήμος Ερμιονίδας.


Η παραπάνω Απόφαση ελήφθη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εν κρυπτό και ψηφίστηκε μέσα σε μια νύχτα, χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος Ερμιονίδας για το εάν συμφωνεί να ενταχθεί στις μελέτες Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.), αλλά ούτε και κανένας άλλος Δήμος της χώρας.


Η εν λόγω Απόφαση ορίζει ότι οι μελέτες αυτές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 30η Ιουνίου 2025 και στόχος τους είναι η επίλυση χρόνιων χωροταξικών προβλημάτων, η προώθηση έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας, η προώθηση προγραμμάτων αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής προστασίας και η αντιμετώπιση σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές.


Στις 9/02/2022 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 510), η υπ’ αριθμ. πρωτ. 6015/136 Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία ορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.).


Η Απόφαση αυτή περιγράφει τις διαδικασίες και τις κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με τις οποίες θα ανατεθούν και θα εκπονηθούν οι μελέτες Ε.Π.Σ., σε σχέση με τα γεωτεχνικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά των περιοχών εφαρμογής τους.


Ο Δήμος Ερμιονίδας αντέδρασε άμεσα σε αυτό το θολό σχέδιο, για το οποίο ουδέποτε είχε κάποια ενημέρωση και στις 23 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση, με δική μας πρωτοβουλία, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ εμού και του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννη Ευθύμιου, παρουσία της προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Καρανικόλα Σάνας.


Στη συνάντηση αυτή ζήτησα από τον Γενικό Γραμματέα ενημέρωση  για την αιφνίδια ένταξη του Δήμου Ερμιονίδας στις μελέτες Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.) και του ξεκαθάρισα ότι θα είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στις χρήσεις γης, στους όρους δόμησης, στην εκτός σχεδίου δόμηση, στον ορισμό περιοχών οργανωμένης δόμησης και σε πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις, σε περίπτωση που αυτές δεν είναι αποδεκτές από τον Σύλλογο Μηχανικών Ερμιονίδας, τους επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου και τους ιδιοκτήτες γης  της Ερμιονίδας.


Η απάντησή του ήταν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022, με νέες αποφάσεις θα αρχίσουν σταδιακά οι αναθέσεις εκπόνησης μελετών Ε.Π.Σ. ανά Δήμο, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί αυτές τον Ιούνιο του 2025 και σε καμία περίπτωση δεν θα παρθούν αποφάσεις οι οποίες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υφιστάμενη οικοδομική δραστηριότητα της περιοχής μας.


Από τότε ουδεμία ενημέρωση για το θέμα είχε ο Δήμος Ερμιονίδας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Άμεσα μετά από αυτή την συζήτηση, πραγματοποιήσαμε συνάντηση στο Δημαρχείο με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μηχανικών Ερμιονίδας, όπου τους ενημέρωσα διεξοδικά για τα τεκταινόμενα και τους ξεκαθάρισα ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο θίξει προς την αρνητική κατεύθυνση χρήσεις γης, όρους δόμησης και φέρει αρνητικές πολεοδομικές και χωροταξικές αλλαγές στον Δήμο μας.


Μάλιστα σε αυτή την συνάντηση, στην δεκαμελή αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μηχανικών Ερμιονίδας παρευρέθησαν με την ιδιότητά τους ως μηχανικοί, ένας Δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος με την παράταξη του κ. Λάμπρου και άλλοι δύο υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη του κ. Λάμπρου.


Εκεί ομόφωνα αποφασίσαμε να κινηθούμε συντονισμένα από κοινού με βάση ένα πλαίσιο δράσης.


Συμφωνήσαμε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αντικείμενο παραταξιακής αντιπαράθεσης και επιβάλλεται Δημοτική Αρχή, Αντιπολίτευση, Σύλλογος Μηχανικών, Επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου και Δημότες ιδιοκτήτες γης, να δράσουμε ενωμένοι για να πετύχουμε τον στόχο μας.   


Αποφασίσαμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας, κάτι το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει άμεσα.


Προγραμματίσαμε να διεξαχθεί στο Δημαρχείο μια ενημέρωση για το θέμα των μελετών Ε.Π.Σ. από Μηχανικό ειδικό στον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό.


Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Μαΐου 2022 και ώρα 11:00 πμ, παρουσία αντιπροσωπείας του Συλλόγου Μηχανικών Ερμιονίδας και ήταν πλήρως κατατοπιστική και πλήρως ενημερωτική για το θέμα των μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.).


Ο κ. Λάμπρου σε έγγραφο σχετικό με το θέμα των μελετών Ε.Π.Σ. , το οποίο απέστειλε σήμερα σε μένα και κοινοποιεί στους Δημοτικούς Συμβούλους Ερμιονίδας, θέτει κάποια ερωτήματα εκ των οποίων προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος και πονηρά σκεπτόμενος κατά την πάγια τακτική του, παρουσιάζει το θέμα όπως τον βολεύει, προκειμένου να γίνει και αυτό αντικείμενο παραταξιακής και μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.


Θα τον καλέσω να πάψει να εκτίθεται στους Δημότες, επιτέλους να σοβαρευτεί και για μια φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.


Καλό θα ήταν πριν στείλει οποιοδήποτε έγγραφο για το θέμα, να είχε απευθυνθεί στους μηχανικούς της παράταξής του, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση των γεγονότων και αυτοί θα του είχαν δώσει επαρκή και ορθή ενημέρωση.


Η Δημοτική Αρχή δεν έχει να κρύψει τίποτα και από την πρώτη στιγμή κινήθηκε ξεκάθαρα, απόλυτα και δυναμικά.


Έχουμε κάνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι θα αντιδράσουμε σθεναρά σε οποιοδήποτε σχέδιο θίξει την υφιστάμενη οικοδομική και οικονομική δραστηριότητα της Ερμιονίδας, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Μηχανικών Ερμιονίδας και τους Επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου.


Ο Δήμαρχος 

Γιάννης Γεωργόπουλος