eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Επίσκεψη Τσιάρα σε Ναύπλιο μετά από πρόσκληση Ανδριανού: Δρομολογούνται τα έργα στο Δικαστικό Μέγαρο, παραχωρείται η πλατεία στον Δήμο Ναυπλιέων.

Επίσκεψη Τσιάρα σε Ναύπλιο μετά από πρόσκληση Ανδριανού:
Δρομολογούνται τα έργα στο Δικαστικό Μέγαρο, παραχωρείται η πλατεία στον Δήμο Ναυπλιέων.


Ύστερα από σχετική πρόσκληση του Βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Ανδριανού, επισκέφθηκε σήμερα το Ναύπλιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Κτηριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ), κ. Τιμολέοντα Κατσίπο καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Αθανάσιο Γιάνναρη. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου και συναντήθηκε με τους Δικαστές, Προέδρους Εφετών Πρωτοδικών, τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών, με τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και στελέχη του Δικηγορικού Συλλόγου, τον Πρόεδρο του ΠΕΣΥΠ και τον Δήμαρχο Ναυπλιέων.
Ο Υπουργός μεταξύ άλλων, αναδεικνύοντας τη συμβολή του κ. Ανδριανού στην επίλυση των ζητημάτων, ανακοίνωσε τη άμεση δρομολόγηση των απαραίτητων και επειγουσών αναγκών στο Δικαστικό Μέγαρο για τη συνολική του συντήρηση και αναβάθμιση, καθώς και την παραχώρηση της πλατείας του Δικαστικού Μεγάρου στον Δήμο Ναυπλιέων.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, στις δηλώσεις που έκανε, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με χαρά βρίσκομαι εδώ στο πανέμορφο και ιστορικό Ναύπλιο. Ενδεχομένως γνωρίζετε ότι εδώ και δυόμισι - τρία χρόνια υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης με ταυτόχρονη ανασυγκρότηση και υποστήριξη των υποδομών της Δικαιοσύνης. Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το πλάνο εντάσσεται και το Δικαστικό Μέγαρο του Ναυπλίου, το οποίο ξέρουμε ότι χρειάζεται πολλές επεμβάσεις προκειμένου αφενός μεν να συντηρηθεί, και αφετέρου να ανταποκριθεί σε μια σύγχρονη δικαστική πραγματικότητα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πάρα πολύ. 
Η προσπάθεια που γίνεται στο χώρο της ελληνικής δικαιοσύνης είναι μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που υπηρετεί ένα συγκεκριμένο πλάνο το οποίο υλοποιείται βήμα-βήμα. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο βρίσκομαι και εγώ εδώ. Βλέποντας τα προβλήματα που υπάρχουν, ήδη έχουμε δρομολογήσει την επίλυση των συγκεκριμένων ζητημάτων που αφορούν στο Δικαστικό Μέγαρο του Ναυπλίου κυρίως με την ΚΤΥΠ και την σοβαρή συνδρομή του κυρίου Γιάνναρη που βρίσκεται εδώ εκ μέρους της. Το σημαντικό είναι αυτή η προσπάθεια να έχει συγκεκριμένους στόχους και στο τέλος να έχει ως αποτέλεσμα το πραγματικό αίσθημα της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην λειτουργία της δικαιοσύνης, τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, και βεβαίως μια πολιτεία η οποία να μπορεί να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες προκλήσεις, σε συγκεκριμένες ανάγκες και αιτήματα των πολιτών. 
Είναι μια προσπάθεια η οποία δεν σταματά ποτέ. Έρχεται από το παρελθόν, συνεχίζεται στον παρόντα χρόνο, και προφανώς στο μέλλον πρέπει να αντιμετωπίζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Το ζήτημα είναι ότι εδώ σήμερα εκτιμώ ότι θα ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις συζητήσεις οι οποίες ξεκίνησαν με την δρομολόγηση των συγκεκριμένων λύσεων και βεβαίως θα συζητήσουμε όλα τα άλλα θέματα τα οποία μπορεί να απασχολούν είτε γενικότερα την τοπική κοινωνία, είτε τον Δικηγορικό Σύλλογο, είτε ενδεχομένως θέματα τα οποία οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί μπορεί να θέσουν σε σχέση με τη λειτουργία της δικαιοσύνης εδώ στο Ναύπλιο».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των έργων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε τα εξής:
«Το πρώτο βήμα το οποίο αφορά την έγκριση και την ανάθεση από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΚΤΥΠ για να δρομολογηθούν όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία εκκρεμούν στο κτίριο του Δικαστικό Μεγάρου του Ναυπλίου έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ξέρετε πολύ καλά ότι το σημαντικό είναι να γίνει το πρώτο βήμα. Όταν δρομολογηθούν οι λύσεις, όταν στην πραγματικότητα διασφαλιστούν όλα εκείνα τα δεδομένα τα οποία θα μας οδηγήσουν στο τελικό αποτέλεσμα, από κει και πέρα είναι θέμα χρόνου. Ότι υπήρξαν καθυστερήσεις δεν είναι άγνωστο. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Το γεγονός όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα πραγματικά σημαντικό βήμα με τη σοβαρή προσπάθεια όλων των τοπικών παραγόντων και ειδικά του Βουλευτή κυρίου Ανδριανού ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε, θα έλεγα εντός εισαγωγικών «πιεστικά» στην κατεύθυνση της επίλυσης των συγκεκριμένων αιτημάτων αλλά βεβαίως και με τη συνδρομή όλων των παραγόντων οι οποίοι βρίσκονται εδώ και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό».
Σχετικά με την παραχώρηση της πλατείας του Δικαστικού Μεγάρου στον Δήμο Ναυπλιέων, ο Υπουργός επεσήμανε τα εξής:
«Ξέρετε μερικές φορές είναι σημαντικό να βρίσκεται κανείς ακριβώς στον χώρο που πρέπει για να καταλάβει ορισμένα πράγματα και βεβαίως για να πάρει τις όποιες αποφάσεις για την δρομολόγηση των εξελίξεων. Δεν το κρύβω ότι με τον Δήμαρχο είχαμε μια συνεργασία και μια συζήτηση νομίζω δύο φορές αν δεν κάνω λάθος στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν σε σχέση με την αξιοποίηση της πλατείας και την χρηματοδότηση της ανακατασκευής της. Είναι θέματα τα οποία θα τα συζητήσουμε τώρα. Εγώ είμαι ανοιχτός στην παραχώρηση της πλατείας στον Δήμο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Αρκεί βεβαίως η όποια παρέμβαση γίνει στην πλατεία να συνάδει με το ύφος του δικαστικού μεγάρου. Αυτό είναι το μοναδικό ζητούμενο. Αλλά όλα αυτά είναι θέματα τα οποία θα συζητήσουμε αυτές τις ώρες που θα βρεθώ εδώ».

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός, στις δηλώσεις του επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θέλω να καλωσορίσω τον φίλο Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και να τον ευχαριστήσω γιατί ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόσκληση να έρθει εδώ στο Ναύπλιο, να επισκεφθεί το Δικαστικό Μέγαρο και να συζητήσουμε με τους δικαστικούς λειτουργούς τόσο τα προβλήματα που υπάρχουν και τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό αλλά και το εξίσου σημαντικό γεγονός ότι αυτό το κτίριο πρέπει να συντηρηθεί. 
Ξέρουμε όλοι ότι έχουν γίνει προσπάθειες για να μπει σε κάποιο πρόγραμμα συντήρησης καθώς έχει τεράστια προβλήματα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε και την στατικότητά του όπου προφανώς υπάρχουν προβλήματα από ό,τι έχουν πει οι ειδικοί. Πρέπει να γίνουν λοιπόν οι διαδικασίες και οι σχετικές μελέτες. Γι’ αυτό ακριβώς έχουν έρθει μαζί μας ο κύριος Γιάνναρης και ο κύριος Κατσίπος, οι άνθρωποι που θα βοηθήσουν να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες μετά και από την προσπάθεια και του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλία Κωνσταντακόπουλου. Αυτό δείχνει η επίσκεψη του Υπουργού - τη βούληση δηλαδή της Κυβέρνησης να προχωρήσει αυτές τις διαδικασίες και να καλύψει βεβαίως τα κενά στο προσωπικό μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων για να υπάρχει καλύτερη και γρηγορότερη απόδοση της δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών».

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στις δηλώσεις του υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό γιατί ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση. Επίσης να ευχαριστήσω και να καλωσορίσω τον Πρόεδρο της ΚΤΥΠ κύριο Κατσίπο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κύριο Γιάνναρη που είναι εδώ, όπως επίσης τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κύριο Ηλία Κωνσταντακόπουλο για το ενδιαφέρον του, καθώς και τον Βουλευτή μας κ. Ανδριανό που πάντα είναι εδώ σε ό,τι χρειαστούμε. Είναι πολύ σημαντική μέρα για μας γιατί το εμβληματικό κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου πλέον μετά από ενέργειες όλων των παραγόντων βρήκε ώτα ακουόντων. Και αυτό το λέω γιατί η προσπάθεια αφορά πάρα πολλά χρόνια και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή όπως βλέπετε στο σημείο ήδη να έχουν γίνει οι πρώτες αυτοψίες και να έχουν ξεκινήσει οι μελέτες. Αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό. Ξέρουμε ότι η συνεργασία θα προχωρήσει θετικά. Και νομίζω ότι όλοι οι Ναυπλιεις είναι ευχαριστημένοι και ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε για αυτές τις ενέργειες. Το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο ακριβώς του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου είναι ένα κτίριο το οποίο θα δώσει αυτό που εμείς θέλουμε για την πόλη του Ναυπλίου. Ευχαριστούμε και από κει και πέρα όλα θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Βλέπετε ότι υπάρχει συνεργασία και υπάρχει διάθεση από τους πολιτικούς παράγοντες για να γίνουν όλες οι ενέργειες». 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ), κ. Αθανάσιος Γιάνναρης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μετά από το αίτημα για την αποκατάσταση του κτιρίου από την επιτροπή λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου και ειδικά τον κύριο Κωνσταντακόπουλο, και με την επιμονή του κυρίου Ανδριανού και του κυρίου Δημάρχου μιλάμε για ένα ιστορικό διατηρητέο κτίριο που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο τέχνης και που πρέπει να μην αλλοιωθεί η μορφή του και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του. Αυτό εμείς θα κάνουμε. 
Και ξεκινάμε με την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών - γεωτεχνική μελέτη, μελέτη στατικής επάρκειας, μελέτες στατικής ενίσχυσης, μελέτη αρχιτεκτονική, μελέτη ηλεκτρομηχανολογική. Όταν ολοκληρωθούν μαζί και με τις απαραίτητες άδειες ξεκινά η δημοπράτηση για την υλοποίηση του έργου. Θα ήθελα να πω ότι πιστεύω πως είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία - ο Υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Τσιάρας, ο Υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής - αντιμετωπίζει συνολικά την στέγαση της Δικαιοσύνης σε όλη τη χώρα, είτε με την κατασκευή νέων κτιρίων ή ενισχύοντας τα υφιστάμενα ιστορικά, σημαντικά κτίρια που όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα θα παραδοθούν στις επόμενες γενιές. Πιστεύω ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα είναι όλα έτοιμα γιατί το απαραίτητο στοιχείο είναι πάντα η έκδοση των οικοδομικών αδειών. Άρα φαίνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του ‘23 θα έχει αρχίσει η δημοπράτηση του έργου. Αυτή θα είναι η προσπάθεια που θα κάνουμε».