eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τάσος Γ. Λάμπρου:ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ - ΟΙ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ


. Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ

Μετά την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου συνεδρίασε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας σε δύο τακτικές συνεδριάσεις, μέσα στην ημερήσια διάταξη και των δύο, υπήρχε θέμα σχετικά με το «Τουριστικό καταφύγιο Πορτοχελίου». Στην πρώτη συνεδρίαση συζητήθηκε η
εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για την αξιολόγηση των τεχνικών φακέλων και ευρύτερα η αξιολόγηση όλης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Στη δεύτερη πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς από τη μοναδική εταιρεία που παρέμεινε στη διαγωνιστική διαδικασία και συγκεκριμένα από τη «Μαρίνα Ερμιόνης Α.Ε».
Και στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξή μας ψήφισε «παρών», δηλαδή έδωσε αρνητική ψήφο για τους εξής λόγους:
Α) Γιατί και οι δύο εταιρείες που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία είχαν ελλιπείς φακέλους, δεν κάλυπταν όλους τους όρους της προκήρυξης. Υπήρχε το δίλημμα της επανάληψης της διαδικασίας με το φόβο της ακύρωσης του έργου ή να προχωρήσουμε με την εταιρεία που είχε τα λιγότερα προβλήματα με το φόβο της παραβίασης της νομιμότητας. Ως δημοτικοί σύμβουλοι κρίναμε ότι προέχει η αρχή της νομιμότητας χωρίς καμία έκπτωση ανεξάρτητα ποιός είναι αυτός, ποιοί είναι αυτοί.
Β) Η εταιρεία που έμεινε στην διαγωνιστική διαδικασία είναι «η γνωστή-άγνωστη» μαρίνα Ερμιόνης Α.Ε. Είναι λοιπόν ή ίδια που έχει αναλάβει να κατασκευάσει και τη μαρίνα Ερμιόνης από το 2006-2007 και μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιήσει το παραμικρό. Τζάμπα τα εγκαίνια, οι δεξιώσεις, οι αγιασμοί που έγιναν από την εταιρεία και από τον πρώην Δήμο Ερμιόνης. Τώρα η ίδια εταιρεία ανέλαβε να κατασκευάσει το τουριστικό καταφύγιο Πορτοχελίου.
Φυσικά και υπάρχει σοβαρή έλλειψη αξιοπιστίας για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης. Πάντως με την στάση μας και την «κατά πλειοψηφία» λήψη απόφασης από το Δ.Σ. διευκολύνουμε τη διοίκηση του Δήμου να τους μεταβιβάσει το μεγάλο κενό αξιοπιστίας που έχει η παρούσα εταιρεία στην κοινή γνώμη όλης της Ερμιονίδας και να πιέσει την άμεση υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
Γ) Επίσης γνωρίζουμε , κυρίως γνωρίζω με την παλιά ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. της δημοτικής περιόδου 2011-2014 ότι στην εταιρεία «Μαρίνα Ερμιόνης Α.Ε» υπάρχει μία μεγάλη δικαστική διαμάχη μετόχων στην οποία συμμετείχε ο Δήμος μας, η οποία ακόμα βρίσκεται στις αίθουσες των δικαστηρίων και δεν ξέρουμε αυτή η διαμάχη που θα καταλήξει, άλλο ένα σημείο αναξιοπιστίας.
Συμπερασματικά
1)      Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο απαραίτητο για την τουριστική εικόνα της περιοχής βρίσκεται σε μία δύσκολη φάση. Αναμένουμε από την εταιρεία να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και στις υποχρεώσεις της, να μας διαψεύσει για το καλό του τόπου. Εμείς ασκήσαμε το θεσμικό μας ρόλο, της άσκησης ελέγχου, τη διατύπωση μιας διαφορετικής φωνής για να υπάρχει ο φόβος των συνεπειών από συγκεκριμένες ενέργειες ή παραλείψεις της.
2)      Δυστυχώς ο τουριστικός επιχειρηματικός κόσμος της ευρύτατης περιοχής μας δεν ανταποκρίθηκε στους όρους της προκήρυξης, στην πρόσκληση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου. Και κάποιο άλλοι που είχαν την ευθύνη για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου δεν προετοίμασαν το έδαφος, δεν αναζήτησαν συμμάχους, δεν έπεισαν επενδυτές για να ανταποκριθούν στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού στόχου.
3)      Και απαντώντας σε προσωπικές «επιθέσεις» το τι θα πω στο Πορτοχέλι και ποιά είναι η σχέση του Λάμπρου ως Προέδρου με την υλοποίηση του σχεδίου έχω να πω ότι ένα χρόνο δουλέψαμε σκληρά με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. και υλοποιήθηκε έγκυρα και έγκαιρα όλη η διαγωνιστική διαδικασία και τονίσαμε σε όλες τις κατευθύνσεις την αναγκαιότητα υλοποίησης αυτού του έργου. Αξίζει όμως να είμαστε εγγυητές της νομιμότητας και του αυστηρού ελέγχου.

Β) ΟΙ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ως δημοτική παράταξη καταψηφίσαμε τν αναμόρφωση προϋπολογισμού σχετικά με την προμήθεια καφέ κάδων απορριμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 7.000 ευρώ. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ζητούμε από την νέα δημοτική αρχή να μας παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν ψηφίζουμε μεμονωμένες δαπάνες που σχετίζονται με την υλοποίηση του προϋπολογισμού στον κωδικό των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Δεν εγκρίνουμε μέτρα και ευκαιριακές αναθέσεις και επειδή ακούμε για μυστικά σχέδια καλό είναι αυτά να γίνουν φανερά, να ενημερωθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ευρύτερα οι δημότες του Δήμου μας. Και επειδή κάποιοι επιμένουν σε ημίμετρα και σε προσωρινές λύσεις «τύπου δεματοποιητή» ας προσέξουν μην ξανακοροϊδευτούν από επικίνδυνους επιχειρηματίες τυχοδιώκτες της μεγάλης μαφίας των απορριμμάτων.

Γ) ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Κάποιοι προσπαθούν να συνεχίσουν την προεκλογική περίοδο στον πρώτο μήνα της νέας δημοτικής περιόδου. Οι άγονες προσωπικές αντιπαραθέσεις, η έλλειψη σεβασμού απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο, η ομηρία επιχειρηματιών-Δημοτικών Συμβούλων, η παρανομία των αιρετών, η μη τήρηση του κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης και του προγράμματος «Καλλικράτης» εκφράζουν τις ίδιες παλαιοκομματικές συντηρητικές πολιτικές του χθες.  Είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής λογικής και εμφανίστηκαν στη δεύτερη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ.
Εμείς θα αγωνιστούμε για μία νέα σελίδα στον τόπο μας και θα υπηρετήσουμε τις εξής αρχές και αυτές θα καθορίσουν την στάση μας τόσο στην κοινωνία όσο και σε όλα τα όργανα διοίκησης του Δήμου.

1)      Η αρχή της νομιμότητας από όλους (αιρετούς και δημότες) όχι όμως με άλλα μέτρα και σταθμά ανάλογα αν μας ψήφισαν ή όχι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
2)      Η αρχή της τήρησης του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και Ν.3832/2010. Ποιές είναι οι αρμοδιότητες της μειοψηφίας, ποια τα κωλύματα για την ανάδειξη αιρετών και δημοτών στα συλλογικά όργανα του Δήμου
3)      Η αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και ηθικής τάξης. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με προσωπικές επιθέσεις που δεν αφορούν τις πολιτικές μας θέσεις για τα δημοτικά πράγματα αλλά σχετίζονται με την προσωπική – οικογενειακή ζωή.
4)      Όλοι απαιτείται να συμβάλουμε και να τηρήσουμε αυτές τις αρχές, έχουμε την ανάγκη να ενώσουμε την κοινωνία. Και γνωρίζουμε ότι οι διχαστικές λογικές εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν να κρύψουν την αδιαφορία τους και την ανικανότητά τους.

Για την Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας