eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Τάσος Τόκας: Απάντηση στον κ. Μπροδήμα

ΠΡΟΣ
κ. Γεώργιο Μπροδήμα
 Σάββατο 11-10-2014
 Αγαπητέ κύριε Μπροδήμα,
 Ελπίζοντας το σχόλιο σας να μην είναι υποβολιμαίο και για να προσφέρουμε κάτι παραπάνω πάνω στην ενημέρωση των δημοτών έχω να επισημάνω τα εξής:

Μου προκαλεί απορία, πως ένας άνθρωπος όπως εσείς με μία πολύ σημαντική ιστοσελίδα πάνω στα κοινά του Δήμου Ερμιονίδας, με πλατιά ενημέρωση , δεν γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία μιας πονεμένης ιστορίας για το Δήμο Ερμιονίδας.
Η εγκατάσταση του δεματοποιητή  στον πρώην  Δ. Κρανιδίου, αποτέλεσε έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον σημερινό Δήμαρχο Ερμιονίδας και πρώην Δήμαρχο Κρανιδίου κ. Δημήτρη Σφυρή.

Εξαιτίας των καθυστερήσεων που ανέκυψαν στη χωροθέτηση των έργων ασφαλούς 
διάθεσης όπως προβλέπονταν από τον αρχικά εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ , το άμεσο κλείσιμο και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ δεν ήταν εφικτά.
Ως γνωστόν στον πρώην Δήμο Κρανιδίου λειτουργούσαν 2 ΧΑΔΑ. 
  Με την απόφαση 199/ 2005 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κρανιδίου είχε αποφασίσει ότι για την διάθεση των απορριμμάτων του πρώην Δήμου Κρανιδίου θα έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν και οι δύο ΧΑΔΑ, Δισκούρια και Δίδυμα.
 Η λειτουργία του δεματοποιητή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010 μετά την ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ) της 7ης Αυγούστου 2009, και ήταν σύμφωνη με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου που εκπονήθηκε το 2004. 
 Με την απόφαση με αριθ. Πρωτ. 2433 23-12-2010, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης  Αργολίδας (Δ/νση Ανάπτυξης και Ορυκτού πλούτου- Τμήμα Χορήγησης Αδειών) χορηγήθηκε Άδεια Λειτουργίας αορίστου χρόνου στη μονάδα Δεματοποίησης
του ΦΟΔΣΑ Αργολίδας στη θέση Σταυρός Διδύμων.
 Το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Κρανιδίου με την απόφαση 119 /2010 παραχώρησε χωρίς αντάλλαγμα οικόπεδο 17880 τ.μ. στη θέση Σταυρός Διδύμων για την εγκατάσταση δεματοποιητή στον ΦΟΔΣΑ Αργολίδος.
Για την τοποθέτηση δεματοποιητή στο Σταυρό Διδύμων υπήρξε και σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Διδύμων.
 Οι χώροι προσωρινής αποθήκευσης δεν αντίκεινται στον αρχικά εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό, δεδομένου ότι η λειτουργία τους ως χώρων προσωρινής  αποθήκευσης θα τερματιστεί με τη χωροθέτηση‐ κατασκευή και λειτουργία των απαιτούμενων  εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης.
Το μεταβατικό στάδιο προέβλεπε τη μελλοντική τους χρήση ως σταθμών μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων στη κεντρική μονάδα επεξεργασίας,αφού πρώτα τροποποιηθούν 
οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργία τους, ώστε να μετατραπούν από έργο προσωρινής αποθήκευσης σε έργο μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων.
Στόχος ήταν οι υποδομές αυτές, να λειτουργήσουν ως έργα προσωρινής αποθήκευσης  με ευθύνη των ΦΟΔΣΑ. 
 Η περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε στην υλοποίηση ενός Μεταβατικού σταδίου που περιελάμβανε τη δημιουργία χώρων προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων μέχρι την έναρξη λειτουργίας  των  προβλεπόμενων υποδομών, όπως ορίζει
 η ΚΥΑ 50910/2727/2003.
 Η λειτουργία τους ως έργων προσωρινής αποθήκευσης, θα τερματιζόταν με  την κατασκευή και λειτουργία των υποδομών διάθεσης και επεξεργασίας.
Αυτό το σχέδιο του μεταβατικού σταδίου  δεν προχώρησε στο  σύνολο του μέχρι σήμερα.
Εμείς είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους που εγκατέστησαν δεματοποιητές.
 Στην ουσία δηλαδή, κύριε Μπροδήμα είχε προγραμματιστεί η σημερινή εξέλιξη.
Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε και το βιώσαμε έντονα τα τελευταία χρόνια, λόγω μη ύπαρξης εργοστασίου που θα έπαιρνε τα δέματα με τα σύμμεικτα (αυτό απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι μια άλλη ιστορία), δημιουργήθηκε το μεγάλο πρόβλημα του αναθέματος στο Σταυρό Διδύμων.
 Ο δεματοποιητής, λοιπόν, λειτούργησε στην αρχή με ευθύνη του ΦΟΔΣΑ Αργολίδας και στη συνέχεια με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.
 Κατά την διάρκεια της λειτουργίας του αλλά και μετά την δημιουργία της υπερ-χωματερής,ενδεικτικά σας αναφέρω αποφάσεις των υπηρεσιών από τις οποίες φαίνεται ότι στο χώρο είχε εγκατασταθεί και ήταν νόμιμος ο δεματοποιητής
Στις 9-8-2012
Έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Δήμο Ερμιονίδας (Αρ.Πρωτ.:9794/9-8-2012) της Περιφέρειας Πελ/νήσου -Δ/νση Τεχνικών Έργων με Αρ. Πρωτ.:3665/7-8-2012 προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νήσου-Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας- με θέμα την υποβολή Φακέλου τροποποίησης της ΑΕΠΟ για το Σταυρό (πρώτη απόφαση το 2009 ) από δεματοποίηση σε κομποστοποίηση και διαλογή αστικών στέρεων αποβλήτων.
 Στις 21-8-2012
Επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 20000 ευρώ από τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 4014/2011, στο Δήμο Ερμιονίδας στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων όπου είναι εγκατεστημένος ο δεματοποιητής Δ. Κρανιδίου, στη θέση «Σταυρός- Κλάδεμα» Τ.Κ. Διδύμων, Δ.Ε. Κρανιδίου, Δ. Ερμιονίδας Ν. Αργολίδας.
Στις 5-9 -2012
Επιβολή προστίμου 1000 ευρώ στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Ν.Αργολίδας από τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για τη Μονάδα Δεματοποίησης Αστικών Σύμμεικτων Απορριμάτων, στη θέση «Σταυρός» Διδύμων, Δήμου Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας.
 14-3-2013
ΚΥΑ για μεταφορά σκουπιδιών στη Φυλή Λιοσίων στην οπόία αναφέρεται:
Διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων(ΑΣΑ) του Δήμου Ερμιονίδας Π.Ε. Αργολίδας και Δήμου Τρίπολης Π.Ε. Αρκαδίας Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Καταγραφή tokas 2
Καθώς και ότι
Καταγραφή tokas 1
 Στις 30-12-2013
Απόρριψη της προσφυγής του Δήμου Ερμιονίδας ν.Αργολίδας»
Αναγράφεται:
«Επίσης η προσβαλλόμενη απόφαση είναι συμβατή και με την
ΚΥΑ 17206/1873/14/3/13(ΦΕΚ 597/ Β) η οποία εκδόθηκε λόγω της επείγουσας ανάγκης αποκομιδής απορριμμάτων από το Δήμο Τρίπολης και το γεγονός του  κορεσμού της εγκ/σης δεματοποίησης που εξυπηρετεί το Δήμο Ερμιονίδας η οποία προβλέπει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να προβεί στις  απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της προκειμένου να
είναι δυνατή η θέση σε λειτουργία το ταχύτερο ,το αργότερο εντός 6μήνου, των υποδομών μεταβατικής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων που προβλέπονται στην ανωτέρω πράξη (βλ. το υπ΄ αρ. 70769/2849/4/12/13 έγγραφό της Δ/νσης ΠΕ. ΧΩ ΣΧ Πελοποννήσου)»
 Πέρα από αυτό, από την στιγμή της εγκατάστασης του δεματοποιητή ο Δήμος μας όφειλε να αποκαταστήσει τους ΧΑΔΑ, τους οποίους λειτουργούσε έως  τότε.(Δισκούρια ,Κρόθοι Ρορό ) .
Οι χώροι αυτοί έκλεισαν σχεδόν αμέσως και στην πορεία των πραγμάτων η μη  χρησιμοποίησή τους δημιούργησε τις απερίγραπτες εικόνες με τα σκουπίδια στους δρόμους και όλα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.
Έχουμε λοιπόν:
 18-7-2012
-ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 183 /2012 Παραλαβή της μελέτης «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ
Δισκουρίων Δήμου Ερμιονίδας¨
 30-11-2011
-ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 296/2011 «Αποδοχή μελέτης για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ Διδύμων»
 01-04-2014
-ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 102/2014 Παραλαβή τεχνικής μελέτης περιβαλλοντικής
αποκατάστασης για τους Χ Α ΔΑ «Ρ Ο Ρ Ο της Τ. Κ. Θερμησίας και ΚΡΟΘΙ
της Δ. Κ. Ερμιόνης »
 Για να μην μακρηγορώ λοιπό κύριε Μπροδήμα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ΝΕΔΥΠΕΡ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης του χώρου στον Σταυρό Διδύμων και αυτό μπορείτε να το δείτε στις ανακοινώσεις μας στο site της παράταξής μας.
Στις 23-10-2013 γράψαμε λοιπόν:
«Για την προώθηση της λύσης είναι επιτακτική η άμεση αποκατάσταση του χώρου
στο «Σταυρό Διδύμων» με συνεργασία ΥΠΕΚΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου και
χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο
Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) με άμεση απομάκρυνση όχι μόνο των απορριμμάτων, αλλά και
του χώματος, που έχει υποστεί τεράστια επιβάρυνση λόγω της εναπόθεσης χύδην
απορριμμάτων, το οποίο μετά τις πυρκαγιές έχει αναμιχθεί με αυτά.»

Επισκεφθείτε την παρακάτω διεύθυνση εάν θέλετε:
http://www.nediper.gr/?action=viewArticle&articleId=202
Κλείνοντας την επιστολή μου θέλω να τονίσω ότι Η  ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ με την εκλογή  στο Δημοτικό Συμβούλιο ενός Δημοτικού Συμβούλου, την εκλογή ενός Τοπικού Συμβούλου στη Τοπική Κοινότητα Φούρνων, αλλά και την παρουσία των μελών της παράταξής μας στα συμβούλια όλων των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου μας, θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προάσπιση και τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δήμου Ερμιονίδας και των δημοτών του, στο πλαίσιο ενάσκησης των αρμοδιοτήτων  και του  θεσμικού μας  ρόλου.
 Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 13 μήνες με κύριο χαρακτηριστικό της
την εδραίωση νέων αντιλήψεων, συμπεριφορών και πρακτικών στα δημοτικά
δρώμενα του Δήμου μας, συνεχίζεται. Η ύπαρξη πολλών συμπολιτών μας με το
ίδιο όραμα και τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον αυτού του τόπου και των κατοίκων του,
σε όποια παράταξη και να βρίσκονται, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε κρατώντας ζωντανό το όνειρο μιας Νέας Ερμιονίδας.

                                                             Τάσος Τόκας
Επικεφαλής
της ΝΕΔΥΠΕΡ