eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

''ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ.Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ''







ΟΜΙΛΙΑ TOY ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ κ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΦΥΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ



Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Σεπτεμβρίου 1947. Ήταν γιος του Κύπριου διπλωμάτη, ποιητή και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη.

Η ιστορία και το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Κρανιδιώτη, ξεκινάει από τον τόπο μας......
....... στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο προπάππος του Νικόλαος Βουρλέτσης, ναυτικός και έμπορος ξυλείας, επισκεπτόταν την Κύπρο με τα ιστιοφόρα του. Μετά την Αγγλική μεταπολίτευση του 1878 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Λευκωσία, αναγκασθείς να αλλάξει το επίθετό του, γιατί όλοι τον ονόμαζαν με το παρατσούκλι της καταγωγής του « ο Κρανιδιώτης».

Εγγονός του Νικόλαου Βουρλέτση, ο προαναφερόμενος Κύπριος διπλωμάτης, ποιητής και συγγραφέας Νίκος Κρανιδιώτης, πατέρας του Γιάννου Κρανιδιώτη, που γεννήθηκε στην Κυρήνεια της Κύπρου το 1911, φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των Η.Π.Α. στον τομέα της διπλωματίας και του Διεθνούς Δικαίου.


Ο Νίκος Κρανιδιώτης ανέπτυξε αξιόλογη δράση ως διπλωμάτης και ως αγωνιστής για τα δίκαια της Κύπρου.


Ο γιος του και σημερινός τιμώμενος, Γιάννος Κρανιδιώτης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Μεγάλης Βρετανίας και του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ. Ήταν επίσης επίτιμος διδάκτορας διεθνών σχέσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.


Από το 1976 ήταν μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την περίοδο 1981-1984 διετέλεσε σύμβουλος του τότε πρωθυπουρ-γού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό.


Από το 1984 μέχρι το θάνατό του στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 διετέλεσε :


• Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα.


• Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών.


• Υφυπουργός Εξωτερικών.


• Ευρωβουλευτής και


• Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.


Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 , ο Γιάννος Κρανιδιώτης μαζί με το γιο του Νικόλα και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες μετέβαινε με το υπηρεσιακό αεροσκάφος Φάλκον της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.


Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια, προκαλώντας το δυστύχημα που στέρησε τη ζωή στον ίδιο, στο γιό του και σε αρκετά μέλη του πληρώματος.


Πριν έντεκα χρόνια χάσαμε με τον τρόπο που σας προανέφερα, άδικα και πρόωρα, το Γιάννο Κρανιδιώτη. Χάσαμε τον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον οραματιστή. Χάσαμε τον αρχιτέκτονα και σκαπανέα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεγάλος σταθμός το 1988 όταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης συμβουλεύει την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση, επί Ελληνικής Προεδρίας, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση .


Μια αίτηση που υποβάλλεται δύο χρόνια αργότερα.


Το 1994 έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Κέρκυρας με βάση την οποία η Κύπρος πρέπει να περιληφθεί στα κράτη που θα περιλαμβάνονται στην επόμενη διεύρυνση.


Οι αποφάσεις του Ελσίνκι και της Νίκαιας


και ο ενταξιακός διάλογος οδηγούν στην Κοπεγχάγη


και στις ιστορικές ημερομηνίες της 16ης Απριλίου


στην Αθήνα με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και της 1ης Μαΐου 2004


με την οριστική ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.


Η Κύπρος μπορεί πλέον να προσβλέπει σε ένα μέλλον με ασφάλεια, με ευημερία, με ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, με προοπτική ανατροπής των κατοχικών δεδομένων και επανένωσης της πατρίδας μας.






Ο Γιάννος Κρανιδιώτης δεν υπήρξε απλώς ο ακούραστος αγωνιστής των δικαίων του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν ήταν μόνο ο κορυφαίος μαχητής και πρωταγωνιστής για το Κυπριακό μέσα στον ελλαδικό χώρο, εργάτης για την εκπλήρωση του μεγάλου οράματος για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν, κυρίως, ο οραματιστής των μεγάλων αλμάτων και των ανοικτών οριζόντων για τον Ελληνισμό, που μπορούσε να προωθήσει με τη μεθοδικότητα του ικανού πολιτικού. Με το πάθος του ιδεολόγου και τη μαχητικότητα του αγωνιστή, εξοπλισμένος με την ιώβεια υπομονή ενός έμπειρου διπλωμάτη, γνώριζε την τέχνη της βολιδοσκόπησης των προθέσεων και με μεθοδικότητα και συστηματική δουλειά κέρδιζε κρίσιμες μάχες.


Ο Γιάννος Κρανιδιώτης αγωνιούσε και εργαζόταν για ένα Ελληνισμό που να ξεπερνά τα πολιτικά όρια της μεταπολεμικής Ελλάδας, που να μπορεί να αποτελεί δημιουργικό πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.


Στο Υπουργείο Εξωτερικών διαμόρφωσε μια σχολή διπλωματίας με χαρακτηριστικά τη συστηματική προετοιμασία, την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα.


Όντας βαθύτατα πολιτικοποιημένος και κομματικά ενταγμένος, κράτησε εν τούτοις αποστάσεις ασφαλείας από κομματικά αξιώματα.


Αν και η ζωή του Γιάννου Κρανιδιώτη υπήρξε σύντομη, το όραμά του για την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ.


Έντεκα χρόνια μετά τον πρόωρο χαμό του, η Κύπρος συνεχίζει τον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη.


Η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου, παρά το ότι δεν έφερε ακόμα τον τερματισμό του συνεχιζόμενου δράματος του λαού της, αποτελεί εν τούτοις τον αδιαπέραστο πολιτικό και νομικό θώρακα της Κυπριακής Δημοκρατίας και βάθρο προς αξιοποίηση για να είναι η λύση του Κυπριακού εμβαπτισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Φτάνει να το συνειδητοποιήσουμε, όπως το είχε συνειδητοποιήσει ο Γιάννος Κρανιδιώτης.


Η ζωή και το έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη θα αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.


Για το Κρανίδι, τόπο καταγωγής του και για τους συμπατριώτες του, ο Γιάννος Κρανιδιώτης θα αποτελεί ένα πρότυπο αγνού Έλληνα πατριώτη, κοσμοπολίτη, διπλωμάτη και ευπατρίδη.


Θα αποτελεί πρότυπο και χαρακτηριστικό δείγμα αληθινού Κρανιδιώτη, ο οποίος έξω από τον τόπο του δεν λησμονεί τις αρχές και τις αξίες του διαχρονικού Έλληνα, όπως αυτές σηματοδοτήθηκαν από το παγκόσμιο σύμβολο του ομηρικού ήρωα, Οδυσσέα.


Κατ’ αναλογία σήμερα η «φτωχική Ιθάκη του», το Κρανίδι, σε ένδειξη τιμής, ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης, πραγματοποιεί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, ο οποίος με τη ζωή, τους στόχους τη δράση και το έργο του, γεφυρώνει την απόσταση μεταξύ Κερύνειας και Κρανιδιού.


Στην πλατεία αυτή που από σήμερα θα φιλοξενεί την προτομή του, συνενώνονται άυλα,


ο Ελληνισμός του Κρανιδιού με την πλούσια και αγωνιστική παράδοση του Παπαρσένη Κρέστα, του Γεωργίου Μίληση, του Εμμανουήλ Ρέπουλη


και όλων των αφανών Κρανιδιωτών αγωνιστών


και του ένδοξου νεότερου Ελληνισμού της Κύπρου,


με τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, το Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Καραολή και τον Δημητρίου.


Η προτομή του Γιάννου Κρανιδιώτη, προσφορά της οικογένειας του κ. Ντίνου Σιακόλα, θα σηματοδοτεί και θα φωτίζει στο διηνεκές όλες τις προσπάθειες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αυτοδιάθεση και Ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

 
ΑΘΑΝΑΤΟΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΚΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ