eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ.....

γράφει στο εικονοσκόπιο η έμπειρη μαγείρισα Μαρία Αριτσακλίδου.....

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ



Υλικά:
500 γρ ρύζι (για πιλάφι)
5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
75 γρ βούτυρο
1 1/2 φλυτζάνι τριμμένο τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι κ.α)
150 γρ ζαμπόν (ψιλοκομμένο)
1 κρόκο αβγού
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Λάδι για το τηγάνισμα

Για το πανάρισμα:
2 αβγά
Τριμμένη φρυγανιά


Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και.....
.... το αφήνουμε να βράσει
σε δυνατή φωτιά. Αδειάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι, το ξεπλένουμε
με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Μόλις πάρει βράσει το νερό, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. 
Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιεί όλο το νερό.
Κατεβάζουμε το ρύζι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το
τριμμένο τυρί, το ζαμπόν, τον κρόκο του αβγού, το αλατοπίπερο
και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
Σπάμε τα αβγά σε βαθύ πιάτο και τα χτυπάμε με το σύρμα. Σε 
άλλο πιάτο βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά.
Μ' ένα κουτάλι, παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθουμε
μικρά μπαλάκια σαν κεφτεδάκια. Περνάμε τις ρυζοκροκέτες, πρώτα από
το πιάτο με το αβγό και μετά από την τριμμένη φρυγανιά, φροντίζοντας να 
κολλήσει γύρω τους καλά.
Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε
τις ρυζοκροκέτες, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Τέλος, τις αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί
κουζίνας, για να στραγγίσουν από το πολύ λάδι και τις σερβίρουμε
χλιαρές, γαρνιρισμένες με ψιλοκομμένο μα'ι'ντανό.