eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ:ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ "ΝΤΑΓΚΛΑΣ" - ΚΟΙΛΑΔΑ




Επόμενη γαστρονομική στάση και επιλογή του γευσιγνώστη Γιώργου Πίττα, ένα ξακουστό μεζεδοπωλείο στην παραθαλάσσια περιοχή της Κοιλάδας, στο επίνειο του Κρανιδίου, ο «Ντάγκλας» ή «η ταβέρνα του Ντάγκλα» http://www.greekgastronomyguide.gr/item/mezedopoleio-ntagklas-ermionida/.  Δίπλα στο λιμάνι και μπροστά από τα καΐκια της Κοιλάδας, ο Τάκης Μπασιμακόπουλος ο επονομαζόμενος Ντάγκλας δημιούργησε την πιο αυθεντική ψαροταβέρνα της Ερμιονίδας! Πηγή της αυθεντικότητας ο ίδιος ο Ντάγκλας, ο οποίος μέχρι και την όψη του μαγαζιού μετέφερε κατά την τελευταία μετακόμιση του καταστήματός του! Το εσωτερικό της ταβέρνας φτιαγμένο με το λαϊκό γούστο του Τάκη ξαφνιάζει από τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς και το όμορφο στήσιμο των διακοσμητικών αντικειμένων. 




Παλιές μαυρόασπρες φωτογραφίες της Κοιλάδας, μία έγχρωμη του γιού του με μια συναγρίδα 20 κιλών, κουμπούρια της επανάστασης, πηδάλια καϊκιών. Στο σερβίρισμα ο Τάκης έχει τον τρόπο του. Με το που κάτσεις έρχεται ένας δίσκος με τους πρώτους μεζέδες. Φάβα, μελιτζανοσαλάτα, γίγαντες κοκκινιστοί, γαύρος ξιδάτος, ψευτοκεφτέδες κ.λ.π. Μετά τα ορεκτικά η παραγγελία δίνεται στον Τάκη ο οποίος τις περισσότερες φορές υποδεικνύει στους πελάτες τι να φάνε! 

Αρκεί να απαντήσουν στο ερώτημα: κρέας ή ψάρι. Το δυνατό του σημείο βέβαια είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, γιατί ο κόλπος της Κοιλάδας είναι πλούσιος σε ψάρια και θαλασσινά, τουτέστιν μπαρμπούνια, καλαμαράκια μικρά, καλαμάρια, κόκκινες γαρίδες της Κοιλάδας και βέβαια πρώτα ψάρια. Η λαϊκότητα του μαγαζιού και του σερβιρίσματος αλλά και του ίδιου του Τάκη – που αφού δει ότι οι πελάτες του ευχαριστήθηκαν δεν θα διστάσει να κάτσει και να πιεί μαζί τους ένα ποτήρι κρασί πιάνοντας κουβέντα – συνεχίζεται και στις τιμές που είναι και αυτές λαϊκές. Βέβαια οι επώνυμοι παραθεριστές της Ερμιονίδας – της Ελληνικής Ριβιέρας – ή οι πελάτες του πολυτελούς Amanzoe κλείνουν νωρίτερα τραπέζι έτσι ώστε να εξασφαλίσουν το ψάρι και τη ψαρόσουπά τους που είναι άλλο ένα γερό χαρτί του Ντάγκλα. Ο Τάκης φτωχό παλικάρι δούλεψε μικρός στα εστιατόρια, μαθήτευσε μάλιστα στον πολύ καλό μάγειρα θείο του Δημήτρη Μαυροφρύδη και μόλις αποκόμισε γνώσεις έφτιαξε το δικό, με τα δικά του όμως συστήματα! Στο μαγαζί του Ντάγκλα, μακριά από τη λογική art de table συναντά κανείς μια φιλική ατμόσφαιρα, μια ψαροταβέρνα όπου η αυθεντικότητα βρίσκει την απογείωσή της.

…το γαστρονομικό μας ταξίδι συνεχίζεται…