eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

''Οι παραγωγικοί τομείς''

Αγροτικός, βιομηχανικός, υπηρεσίες.
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Ο αγροτικός παράγει τα τρόφιμα. Χωρίς αυτά πάπαλα. Άρα Πρωτογενής.


Ο βιομηχανικός παράγει εργαλεία, μηχανές, εργοστάσια, ενέργεια, και κάθε είδους υλικά. Χωρίς αυτόν θα είχαμε μόνον τρόφιμα. Άρα Δευτερογενής.

Οι υπηρεσίες είναι για....
.... να υπηρετούν τους δύο προηγούμενους τομείς και άλλες ανάγκες του ανθρώπου που δεν καλύπτονται από τους ως άνω τομείς. Τριτογενής.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για μια χώρα να βασίζεται σε έναν μόνο τομέα, και κυρίως σε αυτόν των υπηρεσιών.
Η χώρα μας αν καταστήσει τον τουριστικό τομέα υπερτροφικό, θα καταστρέψει το φυσικό κάλος της και τις ανθρώπινες απλές σχέσεις της, δηλαδή μέρος της ψυχής της, χώρια που μία ανεξέλεγκτη κατάσταση πολύ μικρής σημασίας, μέσω των ΜΜΕ μπορεί να αδειάσει όλη τη χώρα από τουρίστες. Πέραν αυτού, πρέπει να έχουμε μια τεράστια υποδομή που θα σκεπάζει κάθε παραλία.

Στο βιομηχανικό τομέα, όπως και στον αγροτικό για να έχουμε διαταραχή πρέπει να συμβούν μείζονες ανεξέλεγκτες καταστάσεις και διαρκείας, όπου και πάλι θα έχουμε αποτελέσματα ιδιαίτερα στον αγροτικό.

Μη ξεχνάμε ότι σε 1000 στρέμματα εργοστάσιο μπορούν να παραχθούν αξίες που ο τουρισμός χρειάζεται για να τις παράγει όλη την Πελοπόννησο, ο δε αγροτικός όλα τα σταροχώραφα και ελαιοστάσια της χώρας (για παράδειγμα η αξία των εξαγωγών μας σε ψάρια ιχθυοτροφείου που απαιτούν ελάχιστη θαλάσσια έκταση είναι ίδια με την αξία των εξαγωγών λαδιού που παράγεται από τεράστιες εκτάσεις). Αν δε τα 1000 στρέμματα εργοστάσιο είναι τεχνολογίας αιχμής, έρευνας και καινοτομίας, τότε μπορεί να παράγει αξία όσο η Πελοπόννησος και όλα τα νησιά μας.


Για την Ερμιονίδα που δεν είναι αστικό κέντρο είναι λογικό ο Δευτερογενής τομέας να ατροφεί, αλλά ο αγροτικός να είναι ο ισχυρός. Γι' αυτό κάπου πρέπει να βρεθεί και η χρυσή τομή, δηλαδή σχέση αγροτικού και τουριστικού τομέα. Πάντως είναι τομείς που αλληλοσυμπληρώνονται μαζί και με τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Σε αυτά προστίθεται και η παραγωγή ρεύματος από αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Αν όλα αυτά μας ενοχλούν, τότε μελλοντικώς η κύρια τροφή μας θα είναι τα κοκοροβένια, και η κύρια πνευματική, η μπλογκοβλακεία.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος