''ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ''
Υλικά:
1 κιλό σαλιγκάρια
1 1/2 κιλό φρέσκιες ώριμες ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 - 2 φύλλα δάφνης
2 - 3 κόκκους μπαχάρι
1 - 2 ματσάκια μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά πρέπει να "ξυπνήσουμε" τα σαλιγκάρια, για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι ζωντανά:
τα πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε μία λεκάνη με κρύο νερό.
Αφαιρούμε τον υμένα που τα καλύπτει, περιμένουμε λίγο και όσα δεν κουνιούνται τα πετάμε.
Τα ξεπλένουμε πάλι με άφθονο νερό και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Προσθέτουμε τη δάφνη, τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου.
Κατά διαστήματα, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα δημιουργείται στην επιφάνεια του νερού. Μόλις τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, τα στραγγίζουμε.
Στο μεταηύ καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά με το λίγο λάδι σε άλλη κατσαρόλα. Ψολοκόβουμε το σκόρδο, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια
και τα βράζουμε στη ίδια κατσαρόλα.
Τέλος, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά όλα μαζί και, λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το μαϊντανό.