eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

''ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΝΙΩΚΟΣ: Ένας από τους δύο ιδρυτές του ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ''

-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-
 
ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ: 
''Αναμνήσεις από την Ερμιόνη του Χθες......'' 
(Παρουσίαση θέματος: Θωμάς Ι. Σκούρτης)
   Έτος ίδρυσης Προσκοπισμού Ερμιόνης τον Μάρτιο του 1950 από τον Μιχάλη Παπαβασιλείου και τον Θεόδωρο Μπανιώκο.



…Ξεδιπλώνει τη μνήμη του και αφηγείται με απλό αλλά αφοπλιστικά  λυρικό λόγο τις όμορφες στιγμές από την ίδρυση του Ναυτο- Προσκοπικού σώματος στην Ερμιόνη μαζί με το δάσκαλο Μ. Παπαβασιλείου.
Ο αρθρογράφος και μέλος του Εικονοσκοπίου Θωμάς Σκούρτης
βρήκε τον Θεόδωρο Μπανιώκο και κατέγραψε πιστά τα λόγια του και με χαρά σας ταξιδεύει στην Ερμιόνη του χθες.... 

Είναι μεγάλη τιμή που που μας δόθηκε η ευκαιρία αποκλειστικά στο Εικονοσκόπιο να μιλήσει για πρώτη φορά στα χρονικά ο ένας απ τους δύο Ιδρυτές του προσκοπισμού της Ερμιόνης...
Ο Θεόδωρος Μπανιώκος δεν έχει ξαναμιλήσει και δεν έχει ξαναδημοσιευτεί κείμενο του ποτέ για τον Προσκοπισμό.

Τα μέλη του Εikonoskopio news και προσωπικά ο ΘΩΜΑΣ Ι. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ευχαριστούν απο τα βάθη της καρδιάς τους τον καταπληκτικό άνθρωπο Θεόδωρο Μπανιώκο για το δυσεύρετο και ξεχωριστό  αρχείο(foto - documents) που εμπιστεύτηκε να μας παραδώσει !

Όσοι έζησαν μαζί του την εμπειρία ας ξαναθυμηθούν και όλοι όσοι από εμάς δεν γνώριζαν θα έχουν την ευτυχία να χαρούν την αφήγησή του και να μάθουν κομμάτια της Ιστορίας των ανθρώπων της Ερμιόνης.



 Θεόδωρος Μπανιώκος…Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ
Έτος ίδρυσης προσκοπισμού Ελλάδας το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη.

Έτος ίδρυσης Προσκοπισμού Ερμιόνης τον Μάρτιο του 1950 από τον Μιχάλη Παπαβασιλείου και τον Θεόδωρο Μπανιώκο.....
Τη γενική εποπτεία την είχε ο Μιχάλης Παπαβασιλείου,Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης.

Εγώ  είχα την Αρχηγία όλων των ομάδων ,λόγω του ότι πριν δύο χρόνια ήμουν αρχηγός ομάδας Ναυτοπροσκόπων  της Πόλης του Μεσολογγίου..............................
Σχεδόν όλα τ’ αγόρια του Δημοτικού Σχολείου ήταν
Ναυτοπρόσκοποι και τα πιο μικρά Λυκόπουλα.
Ναυτοπρόσκοποι  ήταν και παιδιά του Γυμνασίου και εδώ θα αναφέρω και ονόματα ορισμένων παιδιών που θυμάμαι αυτή τη στιγμή  και ζητώ συγγνώμη από τα υπόλοιπα παιδιά: 

Μάκης Γκάτσος , Γιώργος Νοταράς , Μίμης Μπουκουβάλας ,  Μιχαήλ Παπαμιχαήλ , Γαβριήλ Σχοινάς , Τάσος Σχοινάς , Μίμης Βασιλείου , Μίμης Βασιλείου Βασίλης Οικονόμου , Γαβριήλ Νάκος , Γιώργος Πάτσος , Κώστας Βλάχος , Νίκος Τράκης ,Παπαγεωργίου , Πάνος Μερτύρης , Άγγελος Πραχαλιάς ,Νίκος Βόλης , Ανάργυρος Μπαρδάκος , Ιωάννης Σαρρής(νυν Ιερέας) , Σταμάτης Δωροβάτας , Ιωάννης Κυρίτσης , Διαμαντής Πασχάλης , Γιάννης Σπετσιώτης, Γιάννης Μαρμαρινός , Σταμάτιος Γιαννάκος, Δημήτρης Σχοινάς , Νίκος Βογανάτσης , Δημήτρης Κυρίτσης , Δημήτρης Χατζησωκράτης , Σταμάτης Βογανάτσης.

Από τους παραπάνω ορισμένα παιδιά κάνοντας ορισμένα σεμινάρια και διαβάζοντας προσκοπικά βιβλία ,έγιναν στελέχη και συνεργάτες μου. Ο Γιώργος Νοταράς έγινε Αρχηγός ομάδος, ο Μίμης Μπουκουβάλας Αρχηγός Ακέλας (των Λυκόπουλων  ),ο Μάκης Γκάτσος Υπαρχηγός  Ομάδας κ.λ.π.
Λαβαίναμε μέρος σε όλες τις Εθνικές και Θρησκευτικές εκδηλώσεις. Δίναμε και θεατρικές παραστάσεις στο Μέγαρο Συγγρού που γέμιζε με κόσμο.
Κάθε δεκαπέντε ημέρες περίπου Σάββατο ή Κυριακή ανάβαμε φωτιά την λεγόμενη campfire.Γύρω απ’ αυτή όλοι οι πρόσκοποι και τα λυκόπουλα κάναμε ένα μεγάλο κύκλο και τραγουδούσαμε διάφορα προσκοπικά τραγούδια  καθώς και το προσκοπικό τραγούδι της φωτιάς.(το οποίο το επισυνάπτω στο τέλος).
Τα μεν λυκόπουλα έκαναν κύκλο γύρω από τον Ακέλαν τους (τον Αρχηγό τους) και φώναζαν δυνατά «ΑΚΕΛΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑΙ ΝΑΙ». Οι δε Ναυτοπρόσκοποι γύρω από εμένα . Εγώ έλεγα τη λέξη «ΕΣΩ» και αυτοί απαντούσαν «ΕΤΟΙΜΟΣ».
Υπήρχαν δύο συνθήματα όπως το :»ΕΣΩ ΕΤΟΙΜΟΣ « και το «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ» που  σήμαιναν ότι ο πρόσκοπος έπρεπε να είναι έτοιμος να κάνει πάντα το καλό και  το δεύτερο να είναι πάντα άριστος σε  όλα, παντού και πάντα πρόθυμος για το καλό.
Κάναμε διάφορες εκδρομές με καΐκια ή αυτοκίνητα .Ο κόσμος της Ερμιόνης είτε είχε παιδιά στις ομάδες είτε όχι μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή με αγάπη. Πραγματικός ξεσηκωμός.
Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που τα παιδιά έδωσαν κατόπιν σεμνής τελετής ενώπιον Θεού και ανθρώπων στα Μανδράκια και στο κέντρο Τροκαντερού την υπόσχεση του Προσκόπου την οποία επισυνάπτω. Υπήρξε το αδιαχώρητο από τον κόσμο.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ

Ο πρόσκοπος λέει την αλήθεια και κρατά το λόγο του.

·         Ο πρόσκοπος είναι δίκαιος, άξιος να τον εμπιστεύονται, ξέρει να πειθαρχεί και να τηρεί τους Νόμους.
·         Ο πρόσκοπος είναι χρήσιμος στην οικογένειά του και στην κοινωνία.
·         Ο πρόσκοπος είναι φίλος κι ευγενής προς όλους κι αδελφός με κάθε πρόσκοπο.
·         Ο πρόσκοπος σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους ,προσέχει τα λόγια και τις πράξεις του
.
·         Ο πρόσκοπος αγαπά την φύση και προστατεύει το περιβάλλον.
·         Ο πρόσκοπος είναι εύθυμος και αισιόδοξος.
·         Ο πρόσκοπος είναι οικονόμος και φροντίζει για την καλή χρήση του χρόνου.
·         Ο πρόσκοπος είναι εργατικός και προοδεύει με τις ικανότητές του.
·         Ο πρόσκοπος είναι αποφασιστικός , έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση και αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.


 
Από την Αθήνα από το Αρχηγείο του Προσκοπισμού ερχόντουσαν κάθε μήνα σχεδόν στελέχη ανωτάτου βαθμού για να δουν πως τα πάμε.Οι εκθέσεις τους ήταν άριστες για εμάς σε όλα. Ως επιστέγασμα της προσπάθειας όλων μας ήταν το κάλεσμα στο ΤΖΑΜΠΟΡΙ στο Διόνυσο Αθηνών που έγινε τον Αύγουστο του 1950.Αν και έξι μήνες Ναυτοπρόσκοποι κατορθώσαμε να κάνουμε πάρα πολλά. Πριν το ΤΖΑΜΠΟΡΙ πήγαμε κατασκήνωση για καμιά δεκαπενταριά μέρες στην Κουβέρτα, την μαγευτική ακρογιαλιά της Ερμιόνης.
Στην κατασκήνωση έπρεπε να μάθουμε πολλά πράγματα. Αρκεί να σας πω ότι ζούσαμε σαν στρατιώτες και όλα αυτά για να μην πάμε απροετοίμαστοι στο ΤΖΑΜΠΟΡΙ.
Αρχές Αυγούστου ξεκινήσαμε εμείς οι  Ναυτοπρόσκοποι της μικρής Ερμιόνης αλλά μεγάλης σε θέληση για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες ομάδες με πολύχρονη πείρα και μεγάλων πόλεων.
Μόλις φτάσαμε στο Διόνυσο  το σύνθημα ήταν «ΕΣΩ ΕΤΟΙΜΟΣ». Μας παραχώρησαν σκηνή μεγάλη για ύπνο τέντα για μαγειρείο κ.α. Αμέσως πέσαμε με τα  μούτρα που λένε στη δουλειά .Μετατρέψαμε το χώρο σε σαλόνι .Τοποθετήσαμε τον ιστό της ΣΗΜΑΙΑΣ ΜΑΣ γιατί το πρωί γινόταν ΕΠΑΡΣΙΣ  και το βράδυ ΥΠΟΣΤΟΛΗ. Γύρω από τη Σημαία μας σε κύκλο με βότσαλα μαρμάρου στολίσαμε το χώρο και στο εσωτερικό του κύκλου με πετραδάκια φτιάξαμε επίσης το έμβλημα του προσκοπισμού «ΕΣΩ ΕΤΟΙΜΟΣ» και «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ».
Κάθε μέρα που περάσαμε εκεί ήταν και διαφορετική με εκπαίδευση ,με εκδηλώσεις διάφορες επισκέψεις ομάδων για γνωριμία ,με ανταλλαγές απόψεων μεταξύ αρχηγών κ.α.
Παρότι είμαστε από ένα  μικρό  αλλά όμορφο μέρος προκαλέσαμε το θαυμασμό ομάδων μεγάλων πόλεων με μακροχρόνια προσκοπική ιστορία. Σε επισκέψεις ανωτάτων στελεχών για επιθεώρηση μας έλεγαν συνεχώς μπράβο.

Μάλιστα ένα ανώτατο στέλεχος είπε στον Έφορο μας Μιχαήλ Παπαβασιλείου επί λέξει: Μπράβο σας αυτά που έχετε φτιάξει έως εδώ δύο τρεις ομάδες από τις 150 τα έχουν καταφέρει.
Με λίγα λόγια απ’ ότι μας είπαν από το Γενικό Αρχηγείο , η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ήταν στην πρώτη πεντάδα. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη. Την τελευταία μέρα του ΤΖΑΜΠΟΡΙ και πριν την υποστολή της Σημαίας έγινε η μεγάλη παρέλαση όλων των ομάδων που έλαβαν μέρος στο Πανελλήνιο ΤΖΑΜΠΟΡΙ με αλφαβητική σειρά ενώπιον του Βασιλιά Παύλου και του διαδόχου Κων/νου που ήταν ντυμένος Λυκόπουλο.

Αυτά όλα τα κατορθώσαμε γιατί όλα τα παιδιά δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Όταν δεν φορούσαμε τη στολή μας είμαστε φίλοι αγαπημένοι. Όταν όμως τη φορούσαμε ο κατώτερος σεβόταν τον ανώτερο και ο ανώτερος αντίστοιχα.
Γι’ αυτό και η επιτυχία μας σ’ αυτό το λίγο χρονικό διάστημα ήταν πολύ μεγάλη.

Σας αγαπώ όλους !

Θεόδωρος Μπανιώκος
Τέως Γενικός Αρχηγός Προσκόπων Ερμιόνης
(πρ. Διευθυντής ΤΕΒΕ)


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ CAMP FIRE
Ελάτε στο camp fire
όλοι με μια καρδιά
ελάτε,ελάτε,ελάτε
γύρω στη φωτιά.



ΓΥΡΩ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
Γύρω στη φωτιά με καλή καρδιά
γιο-χο-χο και τραγούδια ζωηρά,
παίξτε ,τραγουδήστε όλοι με χαρά
γιο-χο-χο πάντα πρόθυμοι παιδιά.

ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΜΑΣ
Στη φωτιά μας (δύο φορές)
στο σκοτάδι (δύο φορές)
πλησιάστε (δύο φορές)
κι ευτυχείς τραγουδάτε.

ΣΠΑΝΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ







 






 





ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ !!!