eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ,ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ





Με αφορμή τη γενική απεργία των εργαζομένων την Τετάρτη 09 Νοεμβρίου του 2022 πολλές σκέψεις ήρθαν στο μυαλό μου και πήρα την πρωτοβουλία να τις γνωστοποιήσω στην τοπική μας κοινωνία,να τις καταθέσω σε δημόσιο διάλογο γιατί απαιτείται να λέμε αλήθειες όσο πικρές και εάν είναι αυτές.
Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας συμμετείχαν στη γενική απεργία για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα αιτήματά τους στην παρούσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία με αιτήματα:
-αύξηση μισθών και ημερομισθίων και με στόχο την διατήρηση της αγοραστικής τους δύναμης
- λήψη σοβαρών μέτρων γιατί την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά και των συνεπειών του υψηλού πληθωρισμού 
-διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων,με έμφαση στο κοινωνικό δικαίωμα της εργασίας
-τέλος διεκδικούν επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας .
 Σε αυτές τις διεκδικήσεις ποιός θα έχει αντίθετη άποψη, ποιός θα αρνηθεί το δίκαιο των αιτημάτων,σε ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση,μετά από υγειονομική κρίση.
Όμως εγώ επιμένω πάντα ,οι διακηρύξεις αυτές  πρέπει να συνοδεύονται από   τις αντίστοιχες πράξεις ,οι ιδέες μας από τις ενέργειες μας, οι απόψεις μας από την ανάλογη συμπεριφορά μας.
Στα λόγια πολλοί στηρίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά στην πράξη κάποιοι συνειδητά τα καταστρατηγούν.
Πολλοί αιρετοί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης  συνειδητά με τίς ενέργειες τους,με τις αποφάσεις τους δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο εάν στηρίζουν ή όχι στην πράξη τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας δείχνει αυτήν την συμπεριφορά σε όλο της το μεγαλείο , έχει στραφεί εναντίον των εργαζομένων ,συνειδητά παραβιάζει  την εργατική νομοθεσία.
-Έχει καταργήσει το πενθήμερο στον τομέα της καθαριότητας και λειτουργεί ο τομέας αυτός χωρίς καμία νομιμότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας.
 -εφαρμόζει εύκολα, ευέλικτα ωράρια εργασίας για να εξυπηρετήσει πολλές πελατειακές λογικές και  ευκαιριακές ,προσωπικές, σκοπιμότητες
-έχει επιλέξει εποχιακό προσωπικό χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ με την δικαιολογία των έκτακτων αναγκών της υγειονομικής κρίσης
-στήνει πειθαρχικά συμβούλια εναντίον συνδικαλιστών και εργαζομένων το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα λόγο ,δείχνοντας  την μέγιστη εκδικητική τους μανία.
-Κάνει φτηνή μικροπολιτική με τη δυνατότητα παροχής υπερωριών,σε άλλους τις δίνει πλουσιοπάροχα και σε άλλους σκόπιμα και συνειδητά απαξιώνει το υπερωριακό τους έργο

Ευτυχώς δεν είμαστε όλοι το ίδιο, εμείς επιμένουμε να τηρηθεί αυστηρά και πάντα η εργατική νομοθεσία.Η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων είναι μια στάση ζωής, είναι η ιδεολογική μας ταυτότητα , αυτήν υπηρετήσαμε ,και αυτήν θα συνεχίσουμε υπηρετούμε με συνέπεια στο παρόν και στο μέλλον.
 Ως καθηγητής της κοινωνικής εκπαίδευσης αλλά και αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης θα υποστηρίζω πάντα ότι τα κοινωνικά δικαιώματα είναι μια κατάκτηση της σύγχρονης κοινωνίας μας.Επαφίεται σε όλους εμάς να τα υπερασπιστούμε σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή.
Άρα είναι όχι μόνο απαραίτητα αλλά και αναγκαία για την συνοχή, για την ευημερία, για την  πρόοδο της κοινωνίας μας και ευρύτερα της Ελληνικής πολιτείας.


Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος