eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Η περιοχή των τριών ποταμών

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Ο Πουκεβίλ στο "Ταξίδι στην Ελλάδα, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" δίνει στοιχεία για αυτή την περιοχή που περιηγήθηκε περί το 1817-1818.
Από την Αρχαία Επίδαυρο παίρνει το μονοπάτι που τον ανεβάζει στο Κολιάκι (μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο γι' αυτό). Φτάνει στην Τραχειά και μετά παίρνει το μονοπάτι που τελικά θα τον βγάλει στον Δαμαλά. Την περιγραφή του την διαβάζετε στις σελίδες 78 και 94.

Το Μπεντένι ή Μπεδένι (φρούριο, έπαλξη στα τούρκικα) ήταν μικρό χωριό δίπλα σε αρχαία ακρόπολη. Τα χρόνια του Μηλιαράκη, γύρω στο 1886 ήταν ήδη ερειπωμένο και είχε αντικατασταθεί από το Μπάφι.
Γιατί αυτό το οροπέδιο είχε τόση σημασία; Λόγω των νερών είχε παραγωγή όχι μόνον σιτηρών αλλά και βάμβακος και καπνού πέραν από την κύρια ασχολία των κατοίκων που ήταν η κτηνοτροφία. Ήταν δυσπρόσιτο από τις ακτές και ασφαλές από τις πειρατικές επιδρομές. Ένα δίκτυο μικρών κάστρων, φρουρίων, πύργων και παρατηρητηρίων (βίγλες) απέκλειε τον αιφνιδιασμό των αγροτών.
Τα χωριουδάκια του είναι μικρά. Το Δίδυμο με τους 120 κατοίκους του το 1817 - 1818 είναι μάλλον το μεγαλύτερο. Φαίνεται ότι η Μονή του Αυγού μαζί με μικρά μοναστήρια όπως αυτό που υπήρχε στην περιοχή Σταείλια του Ηλιοκάστρου, τα διάσπαρτα ξωκκλήσια της, ήταν το θρησκευτικό, διοικητικό, οικονομικό, κοινωνικό κέντρο μιας έκτασης που αρχίζει από το Σαλάντι περνά από το Λουκαΐτι, το Ηλιόκαστρο, την Χώριζα, το Μπεντένι, το Κολιάκι, την Τραχεία και ακολουθώντας το ποταμό καταλήγει στα Ίρια.
Αυτή η Περιοχή (Νερομάνα Ερμιονίδας, Τροιζηνίας και Ιρίων θα την αποκαλούσαμε) έχει μείνει στη σκιά της ιστορίας και της έρευνας. Παρουσιάζει ιστορικό, αρχαιολογικό, λαογραφικό, γεωλογικό, βοτανικό, υδρολογικό ενδιαφέρον, έχει πολύ όμορφη φύση, πανάρχαια μονοπάτια και στανοτόπια.
Πολύ καλά λοιπόν που το πήραν ζεστά οι Διδυμιώτες.
Στο μέλλον η Μονή Αυγού και τα ξωκλήσια της θα είναι επισκέψιμα ως το κέντρο αυτής της περιοχής.

Σημείωση: Ο Dodwell  έκανε την ίδια διαδρομή με τον Πουκεβίλ και μεταξύ των άλλων αναφέρει πηγαίνοντας από Τραχειά στον Καρατζά και δύο αρχαία πηγάδια. Για την περιοχή αυτή στο βιβλίο του Dodwell "A Classical and Topographical Tour Through Greece: During the Years 1801, 1805, and 1806, Τόμος 2 (Google eBook) από σελίδα 253 και κάτω. Είναι προσιτό στο google ebook.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος