eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

''Τι νέο φέρνουν οι θεσμοί του Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος και της Οικοτεχνίας που θεσμοθέτησε το ΥπΑΑΤ ''


Τι νέο φέρνουν οι θεσμοί του Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος και της Οικοτεχνίας που θεσμοθέτησε το ΥπΑΑΤ Το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων που μεταποιούν και πωλούν αγροτικά προϊόντα (προϊόντα οικοτεχνίας) εντός ή εκτός της επιχείρησής τους θα είναι σύμφωνα με τους εκπροσώπους του χώρου το βασικό θετικό στοιχείο της θεσμοθέτησης του «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, όσοι διατηρούσαν....
..... ένα τέτοιου είδους αγρόκτημα μέχρι σήμερα και επιθυμούσαν να πωλήσουν στους επισκέπτες ή σε καταστήματα τα προϊόντα τους δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν πωλήσεις άτυπα. Πλέον εφόσον λαμβάνουν το ειδικό σήμα του «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος» που θα παρέχει το ΥπΑΑΤ η διαδικασία της πώλησης προϊόντων οικοτεχνίας θα καθίσταται νόμιμη.

Δεν θα αποκλείονται τα αγροτουριστικά αγροκτήματα από το ειδικό σήμα του ΥπΑΑ 

Να σημειωθεί ότι για να χαρακτηριστεί ένα αγρόκτημα «Πολυλειτουργικό» θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης. Από τον θεσμό, λίγο πριν την ψήφιση του νόμου 4235/2014 (άρθρο 52), του ΥπΑΑΤ αφαιρέθηκαν όλες οι έννοιες του τουρισμού και αγροτουρισμού οπότε ένα καθαρά Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα δεν διαθέτει ξενώνα για φιλοξενία των επισκεπτών του. Ειδικότερα, το αγροτουριστικό πλαίσιο εντάχθηκε σε ν/σ του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «Αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις», η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου (δείτε εδώ).

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ μας τα ήδη υπάρχοντα αγροκτήματα ανά την Ελλάδα που παράγουν και μεταποιούν αγροτικά προϊόντα και επιπλέον διαθέτουν αγροτουριστικούς ξενώνες δεν θα αποκλείονται από την πιστοποίηση με το ειδικό σήμα του ΥπΑΑΤ.

Η παρουσίαση των θεσμών

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε χθες, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε ημερίδα για την παρουσίαση των θεσμών της «Οικοτεχνίας» και του Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος» κάλεσε να συμμετέχουν και εκπρόσωποι ήδη υφιστάμενων πολυλειτουργικών αγροκτημάτων και εκπρόσωποι από το χώρο της οικοτεχνίας οι οποίοι μίλησαν για τις επιχειρηματικές τους δράσεις και πρωτοβουλίες στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στη μεταποίηση σε συνδυασμό με τη γαστρονομία και τον τουρισμό. Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε: «με αυτούς τους νέους θεσμούς προσπαθούμε να φέρουμε τον καταναλωτή στο χωράφι του γεωργού. Να φέρουμε την οικοτεχνία, δηλαδή τον τρόπο μεταποίησης της πρώτης ύλης στο ίδιο το χωράφι του γεωργού. Μέχρι τώρα ο τελικός καταναλωτής γνώριζε τα προϊόντα του γεωργού στα ράφια της κατανάλωσης, τώρα θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και τον γεωργό αλλά και το χωράφι που παράγει το συγκεκριμένο προϊόν και όχι μόνο το τελικό προϊόν».

Εκπρόσωποι αγροκτημάτων

  • Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παύλος Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης του «Αγροκτήματος Παύλου Γεωργιάδη» στην Αλεξανδρούπολη στο οποίο καλλιεργούνται ελιές, οπωροφόρα και κηπευτικά: «αυτή την περίοδο είμαι στην διαδικασία δημιουργίας ενός Πολυλειτουργικού Αγροτκτίματος πολύ πριν την θεσμοθέτηση του. Λόγω των σπουδών μου - έχω διδακτορικό στις αγροτικές επιστήμες - αλλά και λόγω του ότι έχω ζήσει στο εξωτερικό τα γνώριζα αυτά τα πράγματα και μάλιστα τα θεωρώ και λίγο αυτονόητα. Το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα αποτελεί μια καλή βάση για νέες επιχειρήσεις μικρής κλίμακας οι οποίες θα προσπαθήσουν να κεφαλοποιήσουν μέσα από την ποιότητα των προϊόντων τους. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι κάτι το οποίο χτίζεται τώρα και θα πρέπει να τύχει της κατάλληλης διαβούλευσης χωρίς να κολλάει σε διάφορα συμφέροντα».
  • Από την πλευρά του ο κ. Φραγκίσκος Καρέλας, ιδιοκτήτης του Αγροκτήματος «Ευμέλεια» στις Γούβες Λακωνίας, μας αναφέρει: «Εμείς όταν φτιάξαμε το αγρόκτημά μας αντιμετωπίσαμε το δύσκολο δρόμο. Συστήσαμε εταιρεία, είμαστε βιολογικά πιστοποιημένοι, οικοτεχνία δεν επιτρεπόταν οπότε έπρεπε να συνεργαζόμαστε με άλλους. Πλέον τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε ωστόσο είναι ότι στην νέα αυτή περίοδο που ανοίγεται θα πρέπει να μην χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να απευθύνεται κάθε φορά για δεκάδες διαφορετικές άδειες που είναι χρονοβόρες, ψυχοφθόρες και φυσικά κοστίζουν. Κατά την γνώμη μου το πλαίσιο για τα αγροτουριστικά αγροκτήματα θα έπρεπε να είναι ενιαίο και να το διαχειρίζεται το ΥπΑΑΤ με συναρμόδιο ίσως τον ΕΟΤ.
  • Η κ. Ελένη Κοροντίνη, εκπρόσωπος του «Κτήματος Κοροντίνη - Makis Inn» στην Ερμιόνη Αργολίδας μας τονίζει ότι συμφωνεί με την εμπλοκή των δύο υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού) στην λειτουργία και πιστοποίηση των αγροτουριστικών ξενώνων, προσθέτει ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν: «ζητάμε από το Υπουργείο Οικονομικών, το αγροτουριστικό εισόδημα να φορολογείται έως αγροτικό εισόδημα και αφού κάποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης να είμαστε στον ΟΓΑ. Επίσης στο Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα τα μέλη της οικογένειας να μπορούν να συστήσουν μια εταιρεία η οποία θα έχει συγκεκριμένο κεφάλαιο και ως διαχειριστής θα ορίζεται ένας εκ των μελών και δεν θα χρειάζεται να πληρώσει την μεταβίβαση του 23% για το κεφάλαιό του όπως συμβαίνει σήμερα».
  • Τέλος σε επικοινωνία μας με την κ. Μίνα Φειδά, δημιουργό του Αγροκτήματος Μίνα (Αγροκτηνοτροφικές καλλιέργειες), στο Μαραθώνα, μας αναφέρει ότι ο νόμος 4235/2014 φέρνει κάτι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που εμπλέκονται και με την οικοτεχνία. «Πλέον θα μπορούμε μόνιμα να πωλούμε τα προϊόντα της οικοτεχνίας μας που μέχρι σήμερα τα πωλούσαμε άτυπα», υπογραμμίζει η κα. Φειδά στον ΑγροΤύπο.

Οι ευκαιρίες μέσα από το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα

Ποιες είναι όμως συγκεντρωτικά οι ευκαιρίες που δίνει ο νέος θεσμός του Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος. Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκε στην χθεσινή ομιλία του στην ημερίδα του ΥπΑΑΤ, ο Προϊστάμενος της Β1 Μονάδας της Ειδικής Υπηρεσίας του ΠΑΑ κ. Νίκος Μανέτας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε οι Έλληνες παραγωγοί πλέον θα έχουν την δυνατότητα να διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στο χώρο παραγωγής τους, καθώς και τη δυνατότητά τους να αναπτύξουν επιπλέον επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς όπως η οικοτεχνική μεταποίηση, η παροχή υπηρεσιών εστίασης, εκπαίδευσης, αναψυχής, φιλοξενίας, κλπ., χωρίς ταυτόχρονα να απωλέσουν της επαγγελματική τους ιδιότητα ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τη φορολογική και ασφαλιστική τους αντιμετώπιση ή τα λοιπά προνόμια που απολαμβάνουν.
Μέσω του θεσμού αυτού:
  1. Επιτυγχάνεται ο συνδυασμός και η σύνδεση της βασικής παραγωγικής δραστηριότητας του αγρότη με συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες γεγονός που του εξασφαλίζει εναλλακτικούς τρόπους συμπλήρωσης του εισοδήματός του και κατ΄ επέκταση βελτίωσης της οικονομικής του κατάστασης και του βιοτικού του επιπέδου.
  2. Προάγεται η συνεργατικότητα και σύνδεση της επιχειρηματικής μονάδας του παραγωγού με τις άλλες τοπικές παραγωγικές μονάδες ή/και επιχειρήσεις μεταποίησης, τυποποίησης ή/και παροχής υπηρεσιών, κλπ., με αποτέλεσμα να ισχυροποιούνται οι δεσμοί συνοχής του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της περιοχής. Δημιουργούνται έτσι παραγωγικές εστίες σε κρίσιμες μάζες σε κάθε περιοχή που δύναται να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την απασχόληση και την συνολική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας.
  3. Δημιουργούνται συνθήκες πρόσθετης μόνιμης απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση και κατ΄ επέκταση παραμονής στη περιοχή, του συνόλου των μελών του αγροτικού νοικοκυριού, δηλαδή του παραγωγού και των μελών της οικογενείας του, όσο και συνθήκες προσφοράς νέων θέσεων απασχόλησης λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης και της μείωσης της εποχικότητάς τους.
  4. Εξασφαλίζεται σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο για τη άσκηση της συγκεκριμένης "πολυδραστηριότητας" στα όρια της αγροτικής εκμετάλλευσης του παραγωγού, χωρίς να ανατρέπονται βασικά χαρακτηριστικά της επαγγελματικής ιδιότητας του γεωργού, όπως η φορολογική του αντιμετώπιση καθώς το εισόδημα από τις διαφορετικές λειτουργίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες εξακολουθεί να λογίζεται αγροτικό ή η ασφαλιστική του αντιμετώπιση καθώς εξακολουθεί να ασφαλίζεται στον ΟΓΑ και γενικότερα διασφαλίζεται η διατήρηση των προνομίων που απορρέουν από την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη.
  5. Εξασφαλίζεται η άμεση διάθεση των προϊόντων του παραγωγού, πρωτογενών ή μεταποιημένων, στους καταναλωτές - πελάτες, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων και σε ανταγωνιστικές τιμές. Διαμορφώνονται έτσι σταθεροί και μόνιμοι "προσωπικοί" δεσμοί παραγωγού - καταναλωτή που εδράζουν στην υψηλή ποιότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
  6. Θεσμοθετείται το σήμα του "Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος", δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του οποίου έχει το ΥΠΑΑΤ, με το οποίο πιστοποιείται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του αγροκτήματος. Εξασφαλίζεται έτσι η αναγνωρισιμότητά του και η διαφοροποίησή του σε σχέση με λοιπές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Καθίσταται ανταγωνιστικό, προτιμητέο για καταναλωτές και ελκυστικός προορισμός για επισκέπτες.
  7. Παρέχεται η δυνατότητα ανάδειξης των πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, της ταυτότητας και της μοναδικότητάς της ως προς την αγροτική ζωή, τα αγροτικά προϊόντα, τις καλλιεργητικές μεθόδους και τεχνικές παραγωγής, τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων, τη γαστρονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της κλπ., με προφανή οφέλη ως προς την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών-πελατών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, διατήρησης της παραδοσιακής κληρονομιάς, της λαϊκής τέχνης, της οικοτεχνίας-χειροτεχνίας, της διατροφής, κλπ. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης και εξοικείωσης των επισκεπτών καθώς και εκπαίδευσή τους σε επιμέρους δραστηριότητες του πολυλειτουργικού αγροκτήματος.
Χρήστος Διαμαντόπουλος

 agrotypos.gr