eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Από Ιχνηλάτες

Περίεργη σύμβαση με την Ε.Α.Α.Α.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Όλα θα τα κάνει ο Δήμος μας και η Ε.Α.Α.Α. βάζει κάδους και χρηματοδότηση.
Στα όσα αναφέρουν οι Ιχνηλάτες δεν υπάρχει .... θέση για το ΚΔΑΥ. Ο Δήμος μας αναλαμβάνει την υποχρέωση να πάει στο ΚΔΑΥ τα ανακυκλώσιμα, να τα διαχωρίσει και να τα διαθέσει και στη συνέχεια έχει την ευθύνη της διάθεσης του υπολείμματος.
Ποιο είναι αυτό το ΚΔΑΥ, πού βρίσκεται; Είναι ένα οποιοδήποτε στην Πελοπόννησο που θα δεχθεί να πάρει τα ανακυκλώσιμά μας; Είναι ένα ΚΔΑΥ που ΘΑ φτιάξει ο Δήμος μας κάπου στην Ερμιονίδα κάποτε; Και μέχρι τότε, πού θα τα πηγαίνει; Μα η επιτροπή ψάχνει ακόμη χώρο στην Ερμιονίδα για τα ανακυκλώσιμα, δηλαδή για να φτιάξει ο Δήμος το ΚΔΑΥ! Και η Σύμβαση μιλάει για το ΚΔΑΥ λες και λειτουργεί!!!!!

Κατά την γνώμη μου η Σύμβαση αυτή Δήμου Ερμιονίδας - Ε.Α.Α.Α. από την στιγμή που δεν ορίζει ακριβώς ποιο ΚΔΑΥ εννοεί, δεν προσκομίζει τις άδειες του, δεν προσκομίζει Σύμβαση μεταξύ δήμου και ΚΔΑΥ για την υποδοχή των ανακυκλωσίμων μας, την διαλογή και την σύμβαση διάθεσης του υπολείμματος σε αδειοδοτημένο φορέα, είναι σύμβαση ασαφέστατη και δεν πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Και πάλι φαίνεται ότι το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα, όπως παλιά για τον χώρο δεματοποίησης, χωρίς να έχει τεκμηριωμένη διαδικασία διάθεσης, δηλαδή συγκεκριμένο αδειοδοτημένο ΚΔΑΥ. Ήταν τότε που ο κύριος Σφυρής έσυρε σε ομοφωνία τον κύριο Λάμπρου για το καλό του τόπου (διάβαζε της τουριστικά ανεπτυγμένης πεδινής Ερμιονίδας), είναι τώρα που ευφυώς έσυρε ο κύριος Καμιζής τον κύριο Σφυρή και τους Ανεξάρτητους σε ομοφωνία.... για το ίδιο καλό του τόπου. Μια σου και μία μου, όμως η ουσιαστική ομοφωνία είναι στο ότι όλοι δεχόσαστε να μην οριστεί η θέση του ΚΔΑΥ.

Άρα ποιον τύπο σύμβασης υπέγραψαν;

Α τύπος σύμβασης Δήμου Ερμιονίδας - Ε.Α.Α.Α.

Μεταξύ των άλλων: "...... Οι δήμοι έχουν την υποχρέωση της παροχής χρήσης του κατάλληλου βιομηχανικού γηπέδου (γης) και της δημιουργίας πρόσβασης σε αυτό. Επίσης, οι δήμοι οφείλουν να συνεργαστούν για την έκδοση των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών και άλλων νομικών αδειών, τον οποίων το κόστος αναλαμβάνει το Σύστημα....."

Β τύπος σύμβασης Δήμου Ερμιονίδας - Ε.Α.Α.Α.

Μεταξύ των άλλων: ".......Οι Δήμοι υλοποιούν τα προγράμματα αξιοποίησης των αποβλήτων συσκευασίας.  Πρόκειται για έργα ανακύκλωσης και αξιοποίησης υλικών συσκευασίας που έχουν οργανωθεί και κατασκευαστεί από τους Δήμους, οι οποίοι και τα λειτουργούν μόνοι τους χρηματοδοτούμενοι από το Σύστημα, κατά τις προβλέψεις του Νόμου 2939. ..... "

Προφανώς τον τύπο Β. Γιατί όχι τον Α; Για τον απλό λόγο, ότι η σύμβαση υποχρεώνει τον Δήμο όχι απλά να ορίσει αλλά να δώσει προς χρήση κατάλληλο βιομηχανικό γήπεδο στην Ε.Α.Α.Α.. Για να αποφευχθεί αυτό το κρίσιμο θέμα, επιλέγεται ο τύπος Β όπου ο Δήμος αναλαμβάνει ουσιαστικά όλο το πρόγραμμα υλοποίησης, οπότε είναι στο χέρι του να ορίσει τον χώρο του ΚΔΑΥ κάποτε, ή να εξεύρει κάποιο ΚΔΑΥ κ.λ.π. δηλαδή πολιτική του θάθατα.
 Συγγνώμη αλλά αυτό δεν είναι σύμβαση αλλά ευχή. Και ο κύριος Καμιζής με τον Αγαπητό Αντιδήμαρχο είναι στριμωγμένοι στο Καναβάτσο. Η Αντιπολίτευση; Οι Ανεξάρτητοι; Συμφώνησαν για το καλό του τόπου, αλλά ας μας πουν αυτοί ποιο ΚΔΑΥ είναι αυτό, γιατί χωρίς τη Θέση του ΚΔΑΥ και την άδεια του, τίποτα δεν έκαναν για το καλό του τόπου. Θα γεμίζουν όλοι αυτοί οι κάδοι και τα ανακυκλώσιμά τους θα πηγαίνουν Πού;;;; Αυτό είναι το ερώτημα, το ένα και μοναδικό, όλα τα άλλα βρίσκονται. Χωρίς ΚΔΑΥ θα έχουμε πολλούς μη αδειοδοτημένους χώρους, άρα παράνομους.
Διαφαίνεται από την Περιφέρεια κάποια οριστική λύση στο όλον θέμα για όλη την Πελοπόννησο, ίσως σε δύο με τρία χρόνια ένα ή δύο ή τρία μεγάλα εργοστάσια να δέχονται τα ανακυκλώσιμα όπως και τα αστικά απορρίμματα προς κομποστοποίηση. Μπροστά σε αυτήν την προοπτική ο Δήμος Ερμιονίδας καλείται να βρει νόμιμη και αδειοδοτημένη λύση δηλαδή πραγματικό ΚΔΑΥ για τα ανακυκλώσιμα για αυτό το κρίσιμο διάστημα και όχι σαν τη Δήλο που ήταν κινητό νησί μέχρι που οι θεοί το εμφάνισαν στο κέντρο των Κυκλάδων για να γεννηθεί ο Απόλλωνας.

Αν γίνει σωστή δουλειά εύκολα θα βρεθεί θέση για ΚΔΑΥ. Εδώ είχατε ορίσει θέση στο Πλατύ Πηγάδι, μετά τις Αποθήκες της Αγροτικής. Αν κάνετε πράγματι σωστή δουλειά, σας κάνουν οι Αποθήκες αρκεί να έχετε σύμβαση διάθεσης του υπολείμματος. Αφού κάνουν οι Αποθήκες, κάνουν και πολλές άλλες θέσεις. Όμως ο κόσμος φοβάται το πραγματικό πρόβλημα: Ένας όγκος απορριμμάτων που τον υπολογίζουμε πάνω από 50 τόνους την ημέρα στην πράξη σκορπίζεται εδώ και κει, ενώ οι μισοί τόνοι πάνε στα Λιόσια με τα γνωστά προβλήματα. Ο κόσμος λοιπόν δεν εμπιστεύεται ούτε την συμπολίτευση, ούτε την αντιπολίτευση, ούτε τους Ανεξάρτητους γιατί έχουν δει πολλά τα μάτια του. Είναι βέβαιος ότι το ΚΔΑΥ για τα ανακυκλώσιμα, θα μετεξελιχθεί σε χώρο υποδοχής όλων των απορριμμάτων 'στα μουγκά' και έτσι θα έχουμε άλλον έναν Σταυρό κάπου αλλού.

Η κήρυξη της Ερμιονίδας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν νομίζω ότι οδηγεί στο άνοιγμα των παλαιών χωματερών, πράγμα καθόλου τιμητικό για όλη της Ερμιονίδα και τον δήμο μας. Αυτές κλείσανε, και αν ανοίξουν, τότε όλοι οι Δήμοι που έχουν το ίδιο πρόβλημα, θα επικαλεστούν αυτή την απόφαση ....της εκτάκτου ανάγκης και πλέον θα απαιτήσουν και αυτοί τα ίδια. Δηλαδή ο Δήμος ως κατ' εξοχήν δημοκρατικός θεσμός, δηλώνει ότι είναι πολιτικά νεκρός και την θέση του παίρνει ...η έκτακτη ανάγκη.
Αγαπητοί της συμπολίτευσης, αντιπολίτευσης και ανεξαρτησίας, αυτά λέγονται πολιτικά καραγκιοζιλίκια. Αντί  ...γενικής εκτάκτου ανάγκης (γιατί όχι έκτακτη ανάγκη για το πόσιμο, για την κατάληψη των ακτών, το θάνατο της θάλασσας και των υπογείων υδάτων;) η οποία υποδηλώνει γενική πολιτική ανικανότητα, καλόν είναι η γενική παραίτηση όλων των αντιπροσώπων, που σημαίνει ότι λόγω πολιτικής ανικανότητας παραδίδουμε τον Δήμο μας στη Διοίκηση της Περιφέρειας. Αν υπάρχει πολιτική ικανότητα αύριο ορίζεται τον χώρο και λαμβάνετε όλοι δρακόντια μέτρα σωστής ανακύκλωσης, εννοώ ακόμη και βάρδιες στους κάδους, ακόμη και έλεγχος οποιασδήποτε φύσης. Πληρώστε έναν μετανάστη ανά 10 κάδους να τακτοποιεί τα πάντα σωστά και το κόστος ρίχτετο ανάλογα με το ποιος βγάζει στους κάδους τα περισσότερα ανακυκλώσιμα.



Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος