eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός στο 2ο Διεθνές Τουρνουά Πάλης «ΟΛΥΜΠΙΑ»



Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός παραβρέθηκε την Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013, στην Αρχαία Ολυμπία στο 2ο Διεθνές Τουρνουά Πάλης «ΟΛΥΜΠΙΑ». Στο πλαίσιο του τουρνουά, διεξάχθηκε ειδική τελετή σκυταλοδρομίας με τον πάπυρο-μήνυμα που θα επιδοθεί στα μέλη της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο στο Μπουένος Άιρες, όπου θα συνεδριάσουν με θέμα μεταξύ άλλων την παραμονή της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.
Ο κ. Ανδριανός, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Θέλω, πρώτα απ’ όλα, με ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίσω στην Ολυμπία τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης κύριο Nenad Lalovic, τους ξένους αθλητές και προπονητές, και τους υπόλοιπους διακεκριμένους καλεσμένους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης - τους ανθρώπους της οποίας συγχαίρω και ευχαριστώ ολόψυχα για την πρωτοβουλία της σημερινής τελετής.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στα ιερά και γεμάτα συμβολισμό χώματα της Ολυμπίας, στην κοιτίδα και το διαχρονικό σημείο αναφοράς του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος, για να διατρανώσουμε το δίκαιο αίτημα η πάλη να παραμείνει μεταξύ των Ολυμπιακών Αθλημάτων.
Πιστεύω πως διερμηνεύω τα αισθήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες, ως θεματοφύλακες του Ολυμπιακού Πνεύματος, αντιλαμβανόμαστε ως ηθική μας υποχρέωση να πρωτοστατήσουμε στην προσπάθεια ώστε η συνεδρίαση της ΔΟΕ το Σεπτέμβριο στο Μπουένος Άιρες να πάρει την ιστορικά σωστή απόφαση. Και εδώ θέλω να σας διαβεβαιώσω για την πλήρη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προσωπικά.
Η πάλη είναι σήμερα ένα από τα λίγα πλέον αθλήματα που συνδέουν οργανικά τους αρχαίους με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα ιστορικά επιχειρήματα που διατυπώνονται στο εξαιρετικό κείμενο του παπύρου που θα επιδοθεί στην ΔΟΕ, δεν σηκώνουν καμία αμφιβολία ούτε για την κεντρική θέση της πάλης στην αρχαιότητα – άλλωστε ο μύθος της θεσμοθέτησης των Ολυμπιακών Αγώνων μιλά για την πάλη του Δία με τον Κρόνο – ούτε για την αναπόσπαστη θέση της στους σύγχρονους Αγώνες. Και μόνο το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ύμνος του Σπύρου Σαμάρα και του Νικόλαου Μάντζαρου που ψάλλεται κατά την έναρξη και την λήξη των  σύγχρονων Αγώνων μιλά για δρόμο, για πάλεμα και για λιθάρι, αρκεί για να καταδείξει το αυτονόητο του αιτήματός μας.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πάλη συμπυκνώνει όλες εκείνες τις αρετές που ο αθλητισμός από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι σήμερα καλείται να καλλιεργήσει στο σώμα και τις ψυχές των ανθρώπων – τις αρετές που απαιτούνται για την νίκη όχι μόνο στην παλαίστρα, αλλά και στην ίδια την ζωή: τη σωματική ρώμη και την ευστροφία, την ταχύτητα και τη σωστή τοποθέτηση, τον σεβασμό του αντιπάλου και την ευγενή άμιλλα, την ακατάβλητη επιμονή – δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία που δίνουν στον αθλητισμό το διαχρονικό του νόημα και τη σημασία του.

LIVE WEB TV: Οι τελικοί του διεθνούς τουρνουά πάλης της Ολυμπίας | onsports.gr
Είμαι λοιπόν αισιόδοξος ότι, χάρη και στις συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, τον Σεπτέμβριο τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα συναισθανθούν με υπευθυνότητα πως η αναγκαία διαρκής ανάπτυξη των  σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορεί παρά να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με σεβασμό στην ιστορία και το αυθεντικό συμβολισμό του θεσμού.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Διεθνές τουρνουά «Ολυμπία» που ακολουθεί και καλή συνέχεια στις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης».