eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

'' Ένας ανατρεπτικός συλλογισμός. ''

Ένας ανατρεπτικός συλλογισμός.
 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Ο δήμος Ερμιονίδας μαζί με τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες με το πλήθος των μισθωτών, των αιρετών, των συμβούλων και των διαβουλευομένων, εμπλουτίστηκε και με νέες αρμοδιότητες και υπηρεσίες. Είναι δηλαδή σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ερμιονίδας.
Ας του κάνουμε λοιπόν ‘επανεκκίνηση’  με γνώμονα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.
Αναλαμβάνει την εκπαίδευση. Αλλά όλα τα σχολεία από παράδοση έχουν μια εσωτερική διοικητική ικανότητα σε πολλά ζητήματα και κυρίως πρακτικά.....
...... Η απόδοσή τους είναι συγκρίσιμη με τα μέσα ιδιωτικά, λείπει εν μέρει η αξιολόγηση, υπάρχει ίσως υπεράριθμο προσωπικό με την έννοια ότι υπάρχουν πολλά τμήματα ολιγομελή, πράγμα που τελικά ρυθμίζεται από το υπουργείο. Θέλω να πω ότι η όλη διοικητική και εκπαιδευτική δομή του σχολείου εξαρτάται οικονομικά από το δημόσιο ταμείο και εκπαιδευτικά από το Υπουργείο Παιδείας. Η δομή του Δήμου φορτώνεται επομένως μία άλλη ξένη δομή στην οποία δεν νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, ώστε να υπάρξει διαφορά. Του την αφαιρούμε λοιπόν πλήρως αυτή την αρμοδιότητα.
Αναλαμβάνει πλήρως την πολεοδομία, την οποία μάλλον την είχε σε μεγάλο ποσοστό. Αναλαμβάνει μια αρμοδιότητα, ή φορτώνεται ένα πρόβλημα; Δηλαδή τι θα κάνει με την πολεοδομία; Γέμισε η Ελλάδα αυθαίρετα και η πολεοδομία δεν κατεδάφισε κανένα. Γέμισαν οι παραλίες φράκτες και δεν κατεδαφίστηκε κανένας. Οι πολιτικοί μηχανικοί είναι πλήρως υπεύθυνοι για το κτίσιμο των κτιρίων, με την υπογραφή τους. Τι θα μπορέσει να αλλάξει ο δήμος στην πολεοδομία του; Του την αφαιρούμε λοιπόν πλήρως αυτή την αρμοδιότητα.
Λιμενικά ταμεία. Δηλαδή ο δήμος θα αλλάξει τίποτα; Αφαιρείται.
Σφαγεία και παρόμοια. Αυτά είναι του ιδιωτικού τομέα. Αφαιρούνται.
Δρόμοι και μεγάλα έργα. Η Περιφέρεια έχει πολύ καλύτερα μέσα για να τα φέρει εις πέρας. Αφαιρούνται.
Βγάλε ,βγάλε, στο τέλος τι μένει;
Νομίζω αυτό που είχαμε παλιά.
Μία υπηρεσία για έγγραφα κ.λ.π. Δηλαδή αυτό που παλιά λέγαμε: Ο Γραμματέας της Κοινότητας.
Μία υπηρεσία για νερό, αποχέτευση, και λειτουργία βιολογικού. Αλλά και το νερό αν η Περιφέρεια το φέρει από τον Ανάβαλο κάλλιστα μπορεί να το διαχειριστεί πλήρως μια ιδιωτική ή ημιδημόσια εταιρεία νερού σαν την ΕΥΔΑΠ. Τι παραπάνω θα προσέφερε ο Δήμος Ερμιονίδας;
Μια υπηρεσία για τα σκουπίδια, και μάλλον σε λίγα χρόνια μόνο συλλογή και μεταφορά κάπου εκτός Ερμιονίδας των ανακυκλώσιμων. Μπορούν και εργολάβοι.
Πάμε λοιπόν πίσω, πολύ πίσω, την εποχή της δεκαετίας 1960 τότε που η Ερμιόνη για παράδειγμα είχε έναν πρόεδρο της Κοινότητας χωρίς αμοιβή, έναν γραμματέα με μικρή αμοιβή, άντε και έναν υδραυλικό. Δηλαδή η όλη δομή της κοινότητας είχε απολύτως μηδαμινό κόστος.
Σήμερα ο Καλλικράτης της Ερμιονίδας, είναι ένα θηρίο σε μέγεθος με κόστος που το κάνει να είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ερμιονίδας. Στη πλήρη δομή του, με όλες τις αρμοδιότητές του είναι το θηρίο της ... τοπικής αποκάλυψης. Μπορεί δηλαδή να κατασπαράξει όλους τους πόρους της Ερμιονίδας. Μην ξεχνάμε ότι στέλεχος δημοτικής επιχείρησης με την έναρξη του Καλλικράτη ζητούσε εγγράφως να στελεχωθεί  η υπηρεσία του με κάπου 8 νέες προσλήψεις για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά! Τη στιγμή που ήδη η χώρα είχε αρχίσει να μπατάρει για τα καλά.
 Μπορεί όμως να γίνει και το πλέον παραγωγικό κύτταρο της Ερμιονίδας, η αναπτυξιακή της ατμομηχανή.
Με Πρόεδρο και Γραμματέα η Ερμιόνη ως κοινότητα είχε μία ζηλευτή αγροτική παραγωγή, νέους που έμπαιναν με ενθουσιασμό στα επαγγέλματα της γης και της θάλασσας και στα αστικά του χωριού. Υπήρχε ορμή και θέληση προόδου και αυτή ήταν διάχυτη. Τα παιδιά σχολάγανε από το Γυμνάσιο να τρέξουν στα κτήματα και στις δουλειές των πατεράδων. Βέβαια ανυποψίαστοι τρώγανε τις σάρκες τους, εξαντλούσαν τα φυσικά αποθέματα της επαρχίας, νερό, ψάρια, γη, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Δεν μπορούμε να απαιτούμε σοφία εκ των υστέρων. Εδώ ολόκληρη Ιαπωνία υπέστη την φοβερή δοκιμασία των ατομικών βομβών και στήριξε την οικονομική της προοπτική στην ατομική ενέργεια.
Με Καλλικράτη θηρίο δεν χρειάζεται να περιγράψουμε την Ερμιονίδα του σήμερα. Είναι η εξαντλημένη Ερμιονίδα + ένα δήμο θηρίο. Μικρογραφία της Εξαντλημένης χώρας μας + ένα δημόσιο θηρίο.
Αυτός ο συλλογισμός ας μας προβληματίσει.
Ο Καλλικράτης θα δικαιωθεί μόνον όταν φέρει σε σύντομο χρόνο της Ερμιονίδα σε τέτοια πορεία ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που η δομή του να φαντάζει μικρή και χαμηλού κόστους σε σχέση με την ανάπτυξη που προκάλεσε.
Αν αυτό δεν συμβεί προς τι η χρησιμότητά του;

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος