eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

''Το Σαββατοκύριακο του πολιτισμού στην Ερμιονίδα! ''

''Με επιτυχία συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του 5ου    διεθνούς φεστιβάλ  με την 20η συνάντηση χορωδιών και ο κόσμος απόλαυσε ένα υπέροχο μουσικό διήμερο''

Ρεπορτάζ για το eikonoskopio: Μίλτος Ιωαννίδης

«Θέλουμε να δώσουμε μια απάντηση με νότες στη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε» είχε δηλώσει στο Εικονοσκόπιο news ο μαέστρος Τάκης Μανιάτης. 

Και πλέον μετά και τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, σίγουρα θα αισθάνεται δικαιωμένος και περήφανος επειδή το φετινό φεστιβάλ, (την καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου ανέλαβε  ο μουσικός σύλλογος Ερμιόνης), έχει κερδίσει τα εύσημα και  το χειροκρότημα όλων μας. Μετά την «μαγική και ονειρεμένη πρεμιέρα» στον Άγιο Γεράσιμο Ερμιόνης στις 17 Ιουλίου, και την εκδήλωση που έγινε στο πνευματικό κέντρο στις  20 Ιουλίου με θέμα την μουσική των προγόνων μας, οι..... 
...... Ερμιονιδείς αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής μας, απόλαυσαν δυο υπέροχες καλοκαιρινές βραδιές, στην αυλή του δημαρχείου Ερμιόνης. Βραδιές γεμάτες μουσική!
Η Ερμιονίδα του πολιτισμού λοιπόν, δήλωσε παρούσα με στεντόρεια φωνή. Φάνηκε ακόμη μια φορά συνεπής  στα εύηχα κελεύσματα της  «πλανεύτρας » μουσικής. Σε αυτό το «μουσικό ταξίδι», συνεπιβάτες ήταν, το χορωδιακό εργαστήρι του μουσικού μας συλλόγου, η δημοτική χορωδία Σαλαμίνας,  η χορωδία ARS NOVA που εδρεύει στο Pitesti της Ρουμανίας, και η συμφωνική ορχήστρα «Μουσικά σύνολα Κρυονερίου». 

Συνεπιβάτες επίσης ήμασταν και εμείς. Οι πολίτες. Μαγεμένοι από τις νότες και από την ανθρώπινη δημιουργία των μαέστρων, των χορωδών, και των μουσικών, να φέρνουμε στο νου μας τους στίχους του Ελύτη: "  Οι κιθάρες πού αναβόσβησαν κάτω από τα νερά
Τα "πίστεψέ με" και τα "μη", Μια στον αέρα μια στη μουσική
"..

Εντυπωσίασε η Ρουμάνα Andra Costea Bivol στον ρόλο της «Κάρμεν»
Την έναρξη της 20ης χορωδιακής συνάντησης κήρυξε η πρόεδρος του μουσικού συλλόγου Ερμιόνης κ. Μαρία Αντωνοπούλου, ενώ τον δήμο Ερμιονίδας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Στ. Κούστας, ο οποίος εξήρε το έργο που έχει επιδείξει o μαέστρος Τάκης Μανιάτης στον σύλλογο αυτά τα 21 χρόνια της ενεργούς παρουσίας του από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Παράλληλα ο κ. Κούστας επισήμανε την ευκαιρία για προβολή της περιοχής μας, μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, και κλείνοντας την σύντομη τοποθέτηση του, δεσμεύτηκε ότι ο δήμος Ερμιονίδας θα πράξει τα δέοντα, ώστε να « διαφυλάξουμε το θεσμό του Χορωδιακής Συνάντησης Ερμιόνης και να τον κάνουμε συνεχώς καλύτερο».

Αμέσως μετά η δημοτική χορωδία Σαλαμίνας, ανέβηκε στην εξέδρα- υπό της οδηγίες του μαέστρου Αναστάσιου Αναστασόπουλου- ερμηνεύοντας τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Ενώ πολλοί ήταν αυτοί που συγκινήθηκαν και σιγοτραγουδούσαν το παραδοσιακό «Έχε γεια πανάγια» επιβραβεύοντας με πολλά και παρατεταμένα χειροκροτήματα τους χορωδούς. 

Στην συνέχεια το χορωδιακό εργαστήρι του μουσικού συλλόγου Ερμιόνης με τον Τάκη Μανιάτη να δίνει το παράγγελμα, πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση, δίνοντας την αίσθηση ότι βελτιώνεται και εξελίσσεται διαρκώς. Αξίζει να σημειωθεί η καλή παρουσία της Βίκυς Παπάζογλου και της Χριστίνας Ψαθά οι οποίες ερμήνευσαν ως solo τα κομμάτια AVE MARIA και Νεραντζούλα (παραδοσιακό) αντίστοιχα.

Το χορωδιακό εργαστήρι της πόλης μας, διαδέχθηκε στην εξέδρα η Ρουμάνικη  χορωδία ARS NOVA( προκαλώντας ιδιαίτερη εντύπωση δεδομένου  ότι τραγούδησαν χωρίς τα μικρόφωνα!) με τον μαέστρο Gheorge Gomoiu να διευθύνει. Τις εντυπώσεις «έκλεψε» η Andra Costea Bivol. Μπορεί στην πρώτη της εμφάνιση ως σολίστα στο κομμάτι  «DE CATE ORI AM VRUT SA-TI SPUN»  άπασες και άπαντες να υποπτευθήκαμε ότι είναι μια αξιόλογη καλλιτέχνης, ωστόσο φαίνεται ότι τα καλύτερα μας τα επιφύλασσε για το τέλος. Μια και στην δεύτερη εμφάνιση της ως σόλο έδωσε ένα πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας στον ρόλο της «Κάρμεν». Με άψογη σκηνική παρουσία και με εξαιρετική φωνή, καθήλωσε τον κόσμο στις θέσεις του, που στο τέλος όρθιος την χειροκρότησε με θέρμη, αναγκάζοντας μάλιστα τον μαέστρο της ARS NOVA  να τις φιλήσει ιπποτικά το χέρι επιβραβεύοντας την για την φανταστική της ερμηνεία.

Οι βραβεύσεις..
Η εκδήλωση του Σαββάτου (που ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση λόγω της συνάντησης του δημάρχου Ερμιονίδας  κ. Καμιζή με τους υπεύθυνους των χορωδιών στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Ερμιόνης), έριξε αυλαία με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων.  Βραβεύτηκαν και οι τρείς χορωδίες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.  Την απονομή δώρων έκαναν ο  π. Ιωάννης Σαρρής (βράβευσε την χορωδία της Σαλαμίνας), η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη (βράβευσε την χορωδία της Ερμιόνης), και ο πρόεδρος του Ερμιονικού συνδέσμου κ. Γιάννης Σπετσιώτης, (βράβευσε την χορωδία της ARS NOVA).  Τέλος ο κ. Gheorge Gomoiu έκανε το δικό του δώρο στον μαέστρο μας κ. Μανιάτη: του παρέδωσε το έμβλημα του διεθνούς φεστιβάλ που γίνεται στην πόλη Pitesti της Ρουμανίας, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την βραδιά.Βραβεύσεις έκαναν και οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τζανής & Βελούδης.

Δηλώσεις:
Andra Costea Bivol,  σολίστ της χορωδίας ARS NOVA: «Είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ υπερήφανη που βρίσκομαι απόψε εδώ σε αυτό το υπέροχο μέρος και βλέπω την θάλασσα που τόσο αγαπώ. Είναι ωραίο να τραγουδάω σε ένα κοινό που ξέρει από μουσική και πολιτισμό. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να ξέρω ότι απόψε  είμαι και εγώ  μέλος αυτού του πολιτισμού κοιτίδα του οποίου είναι η Ελλάδα. Είμαι επαγγελματίας τραγουδίστρια . Σπουδάζω την μουσική εδώ και 11 χρόνια στο Βουκουρέστι. Και ακόμα είμαι δασκάλα μουσικής σε νέα παιδιά. Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στους υπευθύνους του φεστιβάλ. Είναι όλα υπέροχα!»

Gheorge Gomoiu, μαέστρος της χορωδίας ARS NOVA: "Υπέροχη βράδια! Το κοινό ήταν πολύ θερμό.  Θέλω να τονίσω την πολύ καλή οργάνωση του φεστιβάλ . Οι χορωδίες της Ερμιόνης και της Σαλαμίνας απόψε ήρθαν με άρωμα από Ελλάδα! Έχετε πολύ καλό μαέστρο. Και είμαι σίγουρος ότι σε λίγο καιρό το φεστιβάλ σας θα είναι ευρωπαϊκού επιπέδου.  Η περιοχή σας εδώ είναι πανέμορφη και χαίρομαι που γνώρισα πολύ καλούς ανθρώπους και έκανα φίλους που είναι αυθεντικοί Έλληνες!"

Αναστάσιος Αναστασόπουλος, μαέστρος της δημοτικής χορωδίας Σαλαμίνας: "Απόψε το πνευματικό επίπεδο ήταν τόσο υψηλό, που μπορώ να πω ότι πήρα τροφή ψυχής! Το φεστιβάλ είναι πολύ καλά δομημένο. Χαίρομαι που έχω την τιμή να είμαι συνάδελφος με έναν άριστο μαέστρο όπως ο Τάκης Μανιάτη. Είσαστε τυχεροί που τον έχετε. Η Ερμιονίδα είναι πανέμορφη. Θέλω επίσης να εκφράσω τον απέραντο σεβασμό μου για αυτό το υπέροχο κοινό. Είμαι εντυπωσιασμένος από την μουσική παιδεία που συνάντησα απόψε. Πήρα αυτό που χρειαζόμουν, για να μπορέσω να λειτουργήσω. "

Ωδή στην χαρά της μουσικής και της συνεργασίας..
Το διήμερο της 20ης χορωδιακής συνάντησης, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής.  Το χορωδιακό εργαστήρι του μουσικού συλλόγου Ερμιόνης, και η χορωδία ARS NOVA «υποδέχτηκαν» την συμφωνική ορχήστρα-μουσικά σύνολα Κρυονερίου συνεχίζοντας το ταξίδι στην μαγεία της μουσικής.  Υπό της οδηγίες του μαέστρου κ. Δημήτρη Κωνσταντακάκη, αρχικά η συμφωνική ορχήστρα, ερμήνευσε τα έργα «Βach gammon», «A night at the opera», και  «Belcanto suite «, διανθίζοντας έτσι την μουσική ποικιλία της εκδήλωσης.  Ωστόσο το ξεχωριστό σημείο της βραδιάς, ήταν η συνεργασία των χορωδιών Ερμιόνης και ARS NOVA, και της Συμφωνικής ορχήστρας, στο κλασσικό έργο «ΩΔΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑ» του Μπετόβεν (9η συμφωνία). Αυτή η συνεργασία άρεσε ιδιαίτερα στο κοινό που παρακολουθούσε μαγεμένο ένα από τα κλασσικά αριστουργήματα της μουσικής και στο τέλος αντάμειψε με πολλά μπράβο τους μουσικούς και τους χορωδούς.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πολυφωνικής χορωδίας Πάτρας κ. Σταύρος Σολωμός,  (έδωσε αναμνηστικό δώρο στον μαέστρο των μουσικών συνόλων Κρυονερίου)ο οποίος τόνισε: "Είναι απρόσμενη τιμή. Ευχαριστώ τα μέλη του μουσικού συλλόγου Ερμιόνης. Αξίζει  να είστε συμπαραστάτες αυτής της προσπάθειας."  Τέλος στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος του τέως Δήμου Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης ο οποίος βράβευσε και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή κύριο Σταύρο Σολωμό. Ο κ Λεμπέσης δήλωσε: "Τον κ. Σολωμό τον γνωρίζουμε από το 1998 που παρουσίασε την χορωδία της Πάτρας. Είναι ένας μεγάλος μουσικός. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του μουσικού συλλόγου και ιδιαίτερα τον Τάκη Μανιάτη.  κ. Μανιάτη. Όλα αυτά τα χρόνια, με την δουλειά σου και την προσπάθεια σου, μας έκανε γνωστούς εντός και εκτός Ελλάδας. Ακόμη θέλω να ευχαριστήσω και τη νέα δημοτική αρχή. Εύχομαι να συμβάλλει ώστε να συνεχιστεί αυτό το απόλυτα επιτυχημένο φεστιβάλ."
Το διήμερο των της 20ης χορωδιακής συνάντησης έκλεισε με την απονομή βραβείων στους μαθητές που είχαν παρακολουθήσει την 2η εκδήλωση του φεστιβάλ με θέμα την «Μουσική των προγόνων μας» ζωγραφίζοντας εμπνευσμένα από την ομιλία του κ. Μανιάτη αλλά και από την προβολή βίντεο σχετικό με το θέμα. Τις απονομές στους μαθητές έκανε η καταξιωμένη ζωγράφος κ. Ανθούλα Δουρούκου.

 Δήλωση Δημήτρη Κωνσταντακάκη, μαέστρου της συμφωνικής ορχήστρας Κρυονερίου: "Το φεστιβάλ μου άφησε άριστες εντυπώσεις. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα, να διευθύνω έστω ένα απόσπασμα από την 9η συμφωνία του Μπετόβεν. Και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Μανιάτη με τον οποίο είχαμε και έχουμε μια άψογη συνεργασία. Η Ερμιονίδα είναι υπέροχη. Έχω αγοράσει ένα οικόπεδο στην περιοχή σας. Και ελπίζω κάποια στιγμή να γίνω μόνιμος κάτοικος. Αυτό νομίζω τα λέει όλα! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του φεστιβάλ. "

Τέλος να τονιστεί οτι τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι πρ. πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Ψαρούδα Μπενάκη ο πρ. Δήμαρχος Κρανιδίου και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής καθώς και Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι



 foto απο τις εκδηλώσεις....