''Για να θυμηθούμε και να μην μηδενίζουμε τα πάντα
ο σπόρος για την ανακύκλωση δεν φύτρωσε την 1/1/2011,
έχει φυτευτεί χρόνια πριν στη συνείδηση των κατοίκων''
Χρόνια πριν η ανακύκλωση του χαρτιού έχει ξεκινήσει από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, με την φροντίδα των άξιων εκπαιδευτικών μας και την εποπτεία του δάσκαλου κ. Γιάννη Κρητσωτάκη, Πρόεδρου σήμερα της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ερμιόνης.
Δειλά – δειλά οι μικροί μαθητές ξεκίνησαν να μεταφέρουν το ανακυκλώσιμο χαρτί στο σχολείο τους, έμαθαν να ελαφρύνουν με αυτό τον τρόπο την ποσότητα των απορριμμάτων στα σπίτια τους και συναγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιός θα συγκεντρώσει την μεγαλύτερη ποσότητα.............
Σε κάθε τάξη υπήρχαν οι ειδικές σακούλες για την συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών που με την βοήθεια των δασκάλων τους μάθαιναν να συλλέγουν.
Οι μαθητές αυτοί σήμερα είναι έφηβοι και ενήλικες και ήδη στη συνείδηση τους έχει περάσει η έννοια και το νόημα της ανακύκλωσης και το έχουν μεταφέρει στα σπίτια τους, στους γονείς και τα νοικοκυριά τους.
Αποτέλεσμα αυτού, ήταν το γεγονός ότι επί σειρά ετών παρακολουθούσαμε τους κατοίκους της πόλης της Ερμιόνης να παραδίδουν το χαρτί στα σημεία που είχαν υποδειχτεί και ιδιαίτερα στο Δημαρχείο Ερμιόνης, όπου γινόταν η συγκέντρωση του και στη συνέχεια η μεταφορά του στο σημείο φύλαξης μέχρι να παραδοθούν στην Εταιρία της ανακύκλωσης.
Η μεταφορά του υλικού στην Εταιρία γινόταν με τα αυτοκίνητα του Δήμου, αφού δεν υπήρχε η ευχέρεια της παραλαβής του από την Εταιρία και κατά την φόρτωση και μεταφορά δεν υπήρχε ποτέ φωτορεπόρτερ να φωτογραφίσει.
Αυτή η δράση σταμάτησε να λειτουργεί;
Η ανακύκλωση όλων των υλικών είχε απασχολήσει από το έτος 2003 την τότε Δημοτική Αρχή, η οποία ξεκίνησε αλλεπάλληλες επαφές με τις Εταιρίες ανακυκλώσιμων υλικών.
Κάθε φορά η κουβέντα έκλεινε με την απάντηση ότι είμαστε ένας μικρός Δήμος και ήταν ασύμφορο για την κάθε Εταιρία να αναλάβει να μας προμηθεύσει τους ειδικούς κάδους και να κάνει την παραλαβή και μεταφόρτωση των υλικών.
Ως ελάχιστο όριο πληθυσμού ήταν οι 15.000 κάτοικοι, κάτι που για το Δήμο Ερμιόνης ήταν αρνητικό και ανασταλτικό.
Την προηγούμενη τετραετία, μετά από πρόταση του Πρόεδρου του Δ.Σ. κ. Γιάννη Κρητσωτάκη, ξεκίνησε η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών, μας παραχωρήθηκε από την Εταιρία container το οποίο τοποθετήθηκε σε εμφανές σημείο στη παραλία της Ερμιόνης και κάδοι για τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές, που τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία, έξω από τα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών, super-market, σχολεία, Δημαρχείο κ.λ.π.
Σήμερα αυτοί οι κάδοι εξαφανίστηκαν.
Ούτε στον αύλειο χώρο του Δημοτικού καταστήματος δεν υπάρχουν πλέον.
Όταν γινόταν η αλλαγή του container με νέο – άδειο, πάλι δεν υπήρχε φωτορεπόρτερ να φωτογραφήσει
Αυτό το πρόγραμμα σταμάτησε να λειτουργεί;
Στο χώρο του Δημαρχείου υπήρχε ειδικός κάδος για την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τους εκτυπωτές (μελάνια μελανοταινίες κ.λ.π.), καθώς και δοχείο για τη συλλογή των μπαταριών κάθε είδους.
Σε δημοσίευμα εφημερίδας του Νομού της 23/12/2009 αναφέρεται ότι ο Δήμος Ερμιόνης δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με το θέμα της ανακύκλωσης των υλικών.
κάντε κλικ στην εφημερίδα Παρατηρητής να διαβάσετε γιατί έχει ζουμερό περιεχόμενο για την ανακύκλωση .
Για το λόγο αυτό έγιναν πολλές συζητήσεις, κατατέθηκαν αιτήσεις, προτάσεις, θέσεις και παρεμβάσεις φορέων και δημοτών που είχαν την ίδια αγωνία και αναλύθηκαν ενέργειες που είχαν γίνει.
Με την 223/2009 ομόφωνη Α.Δ.Σ.
Α. Εγκρίθηκε η αίτηση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών και αποφασίστηκε .
Β. Να ασκηθεί πίεση προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη προκειμένου να ενεργήσει και να στηρίξει την πρόταση του ΦΟΔΣΑΑ και οποιαδήποτε άλλη πρόταση για ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Με την 68/2010 Α.Δ.Σ. μετά από πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Γ. Κρητσωτάκη, στα πλαίσια των προσπαθειών της Δημοτικής αρχής για καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και μετά την επιτυχή πορεία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος: «Ανακύκλωση οργανικών υλικών (οικιακή κομποστοποίηση) με την προμήθεια 34 ειδικών κάδων οικιακής κομποστοποίησης που συνοδεύονταν από ένα κάδο με καπάκι για την καθημερινή περισυλλογή των οικιακών οργανικών υπολειμμάτων, κιβώτιο ή μπουκάλι, που περιείχε μικροοργανισμούς τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη ζύμωση καθώς και 12σέλιδο τετράχρωμο βιβλιαράκι, με τις σχετικές οδηγίες.
σταμάτησε να λειτουργεί και αυτό το πρόγραμμα;
Τέλος με την 81/2010 Α.Δ.Σ. εγκρίθηκε ομόφωνα η υπογραφή Σύμβασης Συνεργασίας με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. που οργανώνει και λειτουργεί το εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με τον Ν. 2939/2001, εθνικής εμβέλειας Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων, για την Οργάνωση Ολοκληρωμένου Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών στο Δήμο, χωρίς καμία επιβάρυνση για το Δήμο, σύμφωνα με το σχετικό υπόδειγμα Σύμβασης Συνεργασίας.
και αυτό το πρόγραμμα θάφτηκε;
Επικροτούμε κάθε προσπάθεια της νέας Δημοτικής Αρχής για το πρόγραμμα ανακύκλωσης που έχει ξεκινήσει, όμως δεν δεχόμαστε τον μηδενισμό κάθε προσπάθειας που έλαβε χώρα πριν την 1/1/2011.
οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας του Δήμου Ερμιόνης
Θανάσης Παπαφράγκου
Γιώργος Μήτσου
Βασίλης Αιβαλιώτης
Θεοδότη Σκλαβούνου -Λαμπάτου
Χρύσα Τσίρνα-Μπαλαμπάνη