eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 14 Μαΐου 2011

'' Μουσικές Διαδρομές από το Γυμνάσιο Ερμιόνης ''

''Μουσικές ικανότητες επέδειξαν οι μαθητές του Γυμνασίου Ερμιόνης''



Φωτογραφίες : Θεόδωρος Μπουρίκας
Μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση έγινε χθες Παρασκευή 13/5/2011 στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμιόνης (Κτήριο Συγγρού) με τη διοργάνωση του Γυμνασίου Ερμιόνης. Στο ίδιο κτήριο εκτίθενται (μέχρι την Κυριακή) έργα ζωγραφικής των μαθητών του Γυμνασίου Ερμιόνης.

Στην αρχή της εκδήλωσης, την οποία προλόγισε η Δ/ντρια του σχολείου κ. Α. Ρομπότη, ο Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών κ. Ι. Δημαράκης παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Μουσική και Μαθηματικά. Από τον Πυθαγόρα στον Ξενάκη».

Ο κύριος Ιωάννης Δημαράκης με ιδιαίτερο και κατανοητό τρόπο απέδειξε στο κοινό την άρρηκτη και παράλληλη σχέση μαθηματικών και μουσικής με αναφορές και σχήματα αρχικά στους Πυθαγόρειους. Στη συνέχεια ανέφερε πως διάφοροι συνθέτες χρησιμοποιούσαν τα μαθηματικά στις μουσικές δημιουργίες τους κατά την Αναγέννηση, τον 18ο αιώνα και τέλος τον 20ο αιώνα με ειδική αναφορά στον Γιάννη Ξενάκη............

Στη συνέχεια η καθηγήτρια μουσικής κ. Π. Στάμου έκανε μια σύντομη ομιλία για την ιστορία του Ρεμπέτικου Τραγουδιού.

Ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα που ήταν αφιερωμένο στο Ρεμπέτικο Τραγούδι, αυτό που εξύμνησε τους ανθρώπους του περιθωρίου, της φτώχειας, τους αδικημένους της ζωής.

Οι κουτσαβάκηδες, οι τεκέδες, το γεντί-κουλέ, η ψαροπούλα, κλπ, ένα πλούσιο λαϊκό λεξιλόγιο που παρουσιάστηκε από τους μαθητές με την ερμηνεία των λέξεων έδωσαν πραγματικά το χρώμα του Ρεμπέτικου Τραγουδιού και μετέφεραν το κοινό στο κλίμα της Σμυρναίικης εποχής, της Μικρασιατικής Καταστροφής, της προσφυγιάς, των δυσκολιών της ζωής.

Οι βιογραφίες των μεγάλων ερμηνευτών και δημιουργών του Ρεμπέτικου Τραγουδιού όπως Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Μπαγιαντέρας, Παπαϊωάννου κ.α. δόθηκαν παραστατικά από τους μαθητές με χρήση video-wall και τα ρεμπέτικα τραγούδια γνωστά και αγαπημένα αποδόθηκαν με την ορχήστρα των μαθητών του Γυμνασίου - Λυκείου Ερμιόνης και τραγουδήθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές. 

 


Η καθηγήτρια μουσικής του Σχολείου, επιμελήθηκε με επιτυχία τον συντονισμό της ορχήστρας και των τραγουδιών σε μια εξαιρετική μουσική πανδαισία.



Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ερμιονίδας κκ. Κούστας και Κολυμπάδης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος του τέως Δήμου Ερμιόνης κ. Αν. Λεμπέσης και πλήθος κόσμου.

Το ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ συγχαίρει θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και ευχόμαστε να επαναληφθεί .