eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

ΕIKONOSKOPIO NEWS: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Παναγιώτης Λυγερός:  “Έρχεται ο θάνατος του εμποράκου…”

Την άμεση απόσυρση του μέτρου click away ζητά σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της Χώρας.
Η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου& Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία  με την Ε.Σ.Ε.Ε. και τους Εμπορικούς Συλλόγους ανα την Ελλάδα, βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με αρμόδια Κυβερνητικά στελέχη για την άρση των προσφάτως ανακοινωθέντων μέτρων.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρανιδίου κ. Παναγιώτης Λυγερός, σε συνέντευξή του στο “Εικονοσκόπιο”, κρούει τον “κώδωνα του κινδύνου” για τις συνέπειες που θα έχει το μέτρο αυτό στην τοπική μας οικονομία:

“Έρχεται ο θάνατος του εμποράκου” λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

“ ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, είναι οι μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα λιανεμπορίου”.

Διαβάστε ακόμη , για τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Εμπορικός Σύλλογος Κρανιδίου και το πως απαντάει ο κ. Λυγερός στο ερώτημα γιατί είναι κρίσιμο εμείς οι καταναλωτές να επιλέγουμε για τις αγορές μας τις τοπικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ερμιονίδα…

Συνέντευξη στο Εικονοσκόπιο και τον Μίλτο Ιωαννίδη

Ερ.Θα ήθελα ένα δικό σας πρώτο σχόλιο για τα προσφάτως ανακοινωθεντα μέτρα και συγκεκριμένα το click away, ενόψει της επικείμενης εορταστικης περιοδου των Χριστουγέννων που φέτος θα είναι διαφορετική τόσο για τον εμπορικό κόσμο όσο και για τους καταναλωτές;

Απ. Έπειτα από τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση και τις σχετικές εξαγγελίες του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο κλάδος του εμπορίου , οδεύει προς το λουκέτο.

Η αγορά “πάγωσε”...

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι το μείζον θέμα είναι πράγματι η Δημόσια Υγεία, όλοι οι έμποροι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ως προς τους καταναλωτές, για να μην υπάρξει εξάπλωση της πανδημίας.

Οι οικονομικές συνέπειες που έχει υποστεί ο εμπορικός κόσμος ,είναι τεράστιες.

Ας μη ξεχνάμε και την δεκαετή οικονομική κρίση της Χώρας…

Πάνω που άρχισε να υπάρχει μια σχετική ομαλοποίηση της όλης κατάστασης, από την περασμένη άνοιξη, οι έμποροι και οι επαγγελματίες ,βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την πανδημία χωρίς ουδείς να γνωρίζει που θα φτάσει όλο αυτό.

Οι αρμόδιοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στην πανδημία και δεν βλέπουν ότι η οικονομία καταρρέει…

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, είναι οι μικρές επιχειρήσεις και τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.

Θα χρησιμοποιήσω έναν τίτλο μιας ταινίας και θα σας πω ότι έρχεται , απόρροια όλης αυτής της κατάστασης , “ο θάνατος του εμποράκου”.

Το περιβόητο click away που με ρωτήσατε, δημιουργεί τεράστια ζημιά σε μια τοπική οικονομία όπως η δική μας και ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις που προανέφερα…


Ερ. Γιατί οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο;

Απ. Καταρχάς , θα ήθελα να πω τι εννοούμε λέγοντας μικρή επιχείρηση…

Μικρή επιχείρηση λοιπόν, εννοούμε έναν αυτοαπασχολούμενο επαγγελματία, ο οποίος έχει απωλέσει αυτό το πενιχρό εισόδημα που είχε έως τώρα.

Η Κυβέρνηση “του κλείνει “ την επιχείρηση χωρίς κανέναν έλεγχο και τον φέρνει “αντιμέτωπο” με το ίδιο το κράτος, συσσωρεύοντάς του τα πάγια έξοδα ενός κλειστού καταστήματος.


Ερ. Δηλαδή; τι εννοείτε  με αυτό;


Απ. Εννοώ φυσικά τα πάγια έξοδα .

Όπως για παράδειγμα, ενοίκιο, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικές υποχρεώσεις και έξοδα ΔΕΚΟ.

Κάποιες από τις υποχρεώσεις αυτές λοιπόν,  η Κυβέρνηση τις έχει απλά “παγώσει”.

Αυτό όπως καλά γνωρίζετε θα έχει ως συνέπεια, οι έμποροι και οι επαγγελματίες, να “πνιγούν” ακόμα περισσότερο καθώς όταν τελειώσει η πανδημία, εκτός από τα τρέχοντα έξοδα να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν και αυτές τις υποχρεώσεις.


Ερ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Κρανιδίου τι προτάσεις και ποια αιτήματα έχει καταθέσει;


Απ. Ο Εμπορικός , Βιοτεχνικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Κρανιδίου, όπως και όλοι οι Σύλλογοι της Πελοποννήσου, ζητά από την Κυβέρνηση , την άρση της απόφασης click away,διότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει τώρα μια γενναία απόφαση γι την ΑΜΕΣΗ λειτουργία όλων των μικρών επιχειρήσεων με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες όπως σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα που λειτουργούν σε όλη την Χώρα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κρανιδίου , εκπέμπει SOS, για να σώσουμε ότι σώζεται από την εορταστική περίοδο για τον βιοπορισμό και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας.

Δεν υπάρχουν αντοχές .

Έχουμε φτάσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και το άνοιγμα των επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, θα μας δώσει δικαίωμα να κάνουμε και εμείς Χριστούγεννα.

Περιμένουμε λοιπόν , ένα γενναίο βήμα από την Κυβέρνηση για να σταθούμε όλοι οι επαγγελματίες στα πόδια μας.


Ερ. Γιατί οι καταναλωτές πρέπει να στηρίζουν με τις αγορές τους τις επιχειρήσεις της Ερμιονίδας;


Απ. Αυτή είναι μια πολύ καλή και δύσκολη συνάμα ερώτηση…

Το αγοραστικό κοινό , πρέπει να στηρίξει την τοπική αγορά διότι διαφορετικά οι επιχειρήσεις που έχουν οι “άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας”, δεν θα είναι εφικτό αυτή την δύσκολη εποχή εν μέσω και της πανδημίας να διατηρήσουν ανοιχτες τις επιχειρήσεις τους.

Στο κομμάτι αυτό , θα έλεγα στους συμπολίτες μας , να μη ξεχνούν πως η “ραχοκοκαλιά” της τοπικής μας οικονομίας, είναι τα εμπορικά μας καταστήματα.

Ας μη ξεχνάμε ακόμη ότι οι επαγγελματίες μας στηρίζουν με τις χορηγίες τους,τις δράσεις των φορέων και των Συλλόγων της περιοχής, (για παράδειγμα εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες και άλλα)δημιουργούν θέσεις εργασίας και δίνουν ζωή στον τόπο μας με την εμπορική τους δραστηριότητα.

Η τοπική μας αγορά δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον COVID-19 , αλλά και την απομάκρυνση υπηρεσιών οι οποίες “φεύγουν¨ προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της ευρύτερης Περιφέρειας.

Για παράδειγμα: Εφορία,(γραφείο ΓΕΦ), υποθηκοφυλακείο , ΙΚΑ και όχι μόνο…

Γι’ αυτούς τους λόγους, πρέπει να γίνουμε “μια γροθιά” με τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο και τους Βουλευτές μας ώστε να μην επιτρέψουμε η Ερμιονίδα να ερημώσει...