eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Ερμιόνη, Γιάλα Γιάλα 2021: Τα παλικάρια Του Σταύρου θα πέσουν στο νερό σε λίγες ημέρες;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ - Μ.Ι


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αποφάσισε για τα Θεοφάνεια ότι δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες εκτός των Ιερών Ναών. Δηλαδή ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεστεί εντός Αυτών.

Το ερώτημα που τίθεται, έπειτα απο αυτή την απόφαση, είναι το εξής:

Τα παλικάρια Του Σταύρου θα πέσουν στο νερό σε λίγες ημέρες;

Το μοναδικό και ξακουστό σε όλη την Ελλάδα, Ερμιονίτικο έθιμο του "Γιάλα Γιάλα", (με παράδοση που χάνεται στα βάθη των χρόνων), θα γίνει φέτος ΕΣΤΩ και χωρίς παρουσία κόσμου και φυσικά με την λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων προστασίας;

Η γενιά του 2002-3 θα τραγουδήσει τα στιχάκια που υμνούν τον έρωτα και τη ναυτοσύνη φορώντας τις χαρακτηριστικές ναυτικές ενδυμασίες;

Δυστυχώς η απόφαση αυτή, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις...

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κκ. Σεραφείμ, τόνισε πάντως, ότι τα Αγία Θεοφάνεια, να τελεστούν για εμβληματικούς λόγους μόνο στον Πειραιά.

Είναι γνωστό ότι παλιά, οι ναυτικοί μας, απέφευγαν να ταξιδέψουν από τα Νικολοβάρβαρα μέχρι τα Θεοφάνεια. Περίμεναν πρώτα να αγιασθούν τα νερά και μετά τα Άγια Θεοφάνεια, άρχιζαν να μπαρκάρουν.

Μένει να δούμε αν η λαμπρότερη ίσως ναυτική γιορτή, (που είναι συγχρόνως και θρησκευτική), θα εορταστεί και στον τόπο μας ,(σύμφωνα με τα απαραίτητα πάντα μέτρα), και ειδικά στην Ερμιόνη που είναι στενά συνδεδεμένη με την παράδοση της μιας και το "Γιάλα Γιάλα" βρίσκεται-- εκτός απο τις θύμισες των παλαιότερων--και μέσα στις καρδιές των Ερμιονιτισσών και των Ερμιονιτών κάθε ηλικίας.

Εν'αναμονή λοιπόν...


"Εσυ' σαι διοσμαρίνι... Να πέσουν τ' άνθη σου..."