eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Τέλης Σαβάλας, ο θρυλικός "Κότζακ": Απο τη Μάνη στο Κρανίδι και απο 'κει στην απόλυτη καταξίωση στον χώρο της ηθοποιϊας...

Γράφει ο Δημοσιογράφος του Εικονοσκοπίου Μίλτος Ιωαννίδης






Ενα... Ταξίδι στον χρόνο!

Ο Τέλη Σαβάλας, ένας εκ των σπουδαιότερων ηθοποιών του 20ου αιώνα, είναι γνωστό ότι καταγόταν απο τη Μάνη.
Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι έχει και ρίζες απο το Κρανίδι;

Διαβάστε παρακάτω μια απίστευτη ιστορία όπως μου την διηγήθηκαν παλιοί Κρανιδιώτες...

"Ο παππούς της μητέρας του π. Γκίκα Παπαδημητρίου, Χρήστος Φασουλάκος, είχε καταγωγή απο τη Μάνη αλλά λόγω κάποιων γεγονότων, έφυγε και μετά απο μια σύντομη περιπλάνηση, έφτασε στη Μονεμβάσια. Απο'κει βρέθηκε στις Σπέτσες και κατέληξε στο Κρανίδι γύρω στο 1830.
Στο Κρανίδι, όπως συνέβη σε πολλούς ανθρώπους του τότε, άλλαξε το επίθετο του σε Σαβέλας.
Ο Χρήστος Σαβέλας πια, όχι μόνο έμεινε στο Κρανίδι, αλλά παντρεύτηκε και μια Κρανιδιώτισσα. Την Μαρία Φασιλή με την οποία απέκτησαν επτά παιδιά!
Στα 1870, δύο απο τα παιδιά του, ο Κοσμάς και ο Σπύρος, έφυγαν για την Αμερική και έμειναν πίσω στο Κρανίδι τα υπόλοιπα αδέρφια του. Ο Γιάννης, ο Παύλος, η Ευγενία, η Ειρήνη και η Ελένη.
Εκείνη την εποχή, οι επικοινωνίες ήταν σχεδόν αδύνατες και αυτό είχε ως συνέπεια, οι γονείς και τα αδέλφια των παιδιών αυτών να μην έχουν καθόλου νέα τους.
Ο καιρός πέρασε και μετά απο χρόνια, έγινε γνωστό, ότι ένας διάσημος ηθοποιός απο την Αμερική, ο Τέλη Σαβάλας, είχε μεταβεί στη Συκιά της Μάνης για να αναζητήσει τις ρίζες του. 
Ο συγχωρεμένος Μάνθος Μέξης, που γνώριζε την ιστορία απο τους παλαιότερους, συνδύασε το Σαβάλας με το Σαβέλας, πήγε στη Μάνη και πράγματι όχι μόνο αναζήτησε αλλά και βρήκε συγγενείς του που γνώριζαν τα συμβάντα που είχαν αναγκάσει τον Χρήστο Φασουλάκο, (μετέπειτα Σαβέλας) να μετακινηθεί απο τη γενέτειρα του".
Τα υπόλοιπα; είναι γνωστά.
Η θρυλική διαδρομή του Τέλη Σαβάλας στην ηθοποιία με αποκορύφωμα τον ρόλο που τον σημάδεψε : Αυτός του Κότζακ, που τον κατέστησε σε έναν εκ των κορυφαίων ηθοποιών με μια σπουδαία διαδρομή στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη. 
Πριν απο μερικές μέρες, σε ρεπορτάζ του Ηλία Μαραβέγια, έγινε αναφορά ότι η διάσημη κόρη του Τέλη Σαβάλας, η Αριάνα, δήλωσε με υπερηφάνεια ότι απεκτησε την Ελληνική υπηκοότητα.
Δήλωσε υπερήφανη, γιατί απλά οι ρίζες δεν είναι δυνατόν να χαθούν.
Μακάρι στο μέλλον, να την καλωσορίσουμε στον τόπο καταγωγής της προ-προ γιαγιάς της.
Της Κρανιδιώτισσας, Μαρίας Φασιλή.
Γιατί καμιά φορά, το ίδιο το "ταξίδι της ζωής μας", γράφει ιστορίες γεμάτες περιπλανήσεις, που μας ακολουθούν απο εκείνα τα "ασπρόμαυρα" χρόνια...
Ακολουθώντας τα χνάρια του χρόνου στο "σήμερα" αναμφίβολα δίνουμε "χρώμα" στην ιστορία των προγόνων μας, προς επιβεβαίωση ενός αδιαψεύστου μηνύματος που μας ακολουθεί :
Ότι οι ρίζες, δεν χάνονται.
Ποτέ...

Μίλτος Ιωαννίδης
Δημοσιογράφος - ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ