eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

'' O Γ. Μανιατης στη γερμανικη Handelsblatt για τα ελληνικα Πετρελαια (16/10/2012) ''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ

ΕΛΛΑΔΑ: ΕΜΠΟΡΙΟ
Μια νέα Νορβηγία – αλλά στη Μεσόγειο
Η Ελλάδα πρέπει να διαχειριστεί τεράστια αποθέματα πετρελαίου που μπορεί να αποφέρουν έσοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Απειλείται όμως από μια διαμάχη με την Τουρκία.

του Gerd Höhler
Αθήνα

Η υπερχρεωμένη Ελλάδα είναι πιθανό να είναι πολύ πιο πλούσια από ό,τι νομίζαμε. Η χώρα ξεκινάει συστηματικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ακτές της, με καλές προοπτικές επιτυχίας. Ακόμη και παραμελημένα ορυχεία χρυσού ετοιμάζονται τώρα με ταχύτητα. Η χώρα έχει μεγάλα αποθέματα....
..... του πολύτιμου μετάλλου. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι έως το 2016 η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στις 425.000 ουγκιές - σχεδόν το διπλάσιο της παραγωγής που έχει επί του παρόντος η Φινλανδία, η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη.

Περισσότερο από κάθε τι άλλο όμως, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν εξάψει τη φαντασία των Ελλήνων. Η κυβέρνηση ζήτησε από την νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στα χωρικά ύδατα της χώρας. Η PGS θα στείλει πριν από το τέλος του έτους ερευνητικό σκάφος, για να ξεκινήσει η έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ευάγγελος Λιβιεράτος. Άλλες επτά εταιρείες είχαν υποβάλει αιτήσεις για το έργο. Με βάση τα αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών, η κυβέρνηση ενδέχεται να ανακοινώσει κάποιες παραχωρήσεις για εξερεύνηση στα μέσα του 2014 στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανέφερε ο υπουργός.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει παραχωρήσεις για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό Κόλπο και στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το Κατάκολο. Σεισμική έρευνες έχουν δείξει ότι οι τρεις αυτές περιοχές μπορούν να αποδώσουν τουλάχιστον περί τα 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου τα μισά των ετήσιων εσόδων που μπαίνουν στο κρατικό θησαυροφυλάκιο, υπολογίζει Γιάννης Μανιάτης. Ο πρώην Υφυπουργός του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας είναι ένας από τους καλύτερους εμπειρογνώμονες.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, έχει η Καβάλα Oil AE για τις έρευνες στο βόρειο Αιγαίο που παράγει το 5% της ζήτησης στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, όμως, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η πρόοδος στις μεταφορές λειτουργεί ως αντίβαρο στο μέχρι σήμερα καθεστώς της οικονομικά ασύμφορης εκμετάλλευσης των υπαρχόντων πεδίων άντλησης πετρελαίου.

Πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει πραγματικά την Ελλάδα, θα το δείξουν οι έρευνες. "Αναμένω ότι θα έχουμε μια πρώτη εικόνα μετά την αξιολόγηση των δεδομένων, το φθινόπωρο του 2013, και στο τέλος του 2014 θα δώσουμε τις πρώτες άδειες", λέει ο Γιάννης Μανιάτης στην Handelsblatt. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες θαλάσσιες περιοχές θεωρούνται το Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Ο Μανιάτης εκτιμά ότι από την εκμετάλλευση αυτών των περιοχών, τα επόμενα 20 με 30 χρόνια το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να έχει έσοδα της τάξης των 150 δισ. δολαρίων.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι επίσης πιθανό να υπάρχει και στον υποθαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Όμως, η Ελλάδα έχει προβλήματα με τη γειτονική Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών. Στη δεκαετία του 1980, οι δύο χώρες συμφώνησαν να απέχουν από την εξερεύνηση στην αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή. Η Ελλάδα πρότεινε να επιλυθεί η διαφορά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία θέλει να βρεθεί λύση με την άλλη πλευρά μέσω διμερών διαπραγματεύσεων. Επίσης, στις νότιες θαλάσσιες περιοχές, η Αθήνα πρέπει πρώτα να διαπραγματευθεί την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Τα κοιτάσματα πετρελαίου μπορεί να αξίζουν 465 δισ. ευρώ
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Reuters ότι ελπίζει πως η χώρα του θα μπορούσε να γίνει «Νορβηγία της Μεσογείου». Η αξία του πετρελαίου και των πόρων του φυσικού αερίου «συντηρητικά εκτιμάται σε περισσότερα από 300 δισ. ευρώ." Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο του εθνικού χρέους. Άλλες εκτιμήσεις ακόμη πιο αισιόδοξες: Μια μελέτη των γεωλόγων Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κωνοφάγου και Νίκου Λυγερού υπολογίζει ότι τα έσοδα για τα επόμενα 25 χρόνια από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι γύρω στα 465 δισ. ευρώ.