eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

''Πραγματοποιήθηκε η 2η Γιορτή Ροδιού - Ρεπορτάζ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ & πλούσιο φωτογραφικό υλικό !

"Η Ερμιόνη γιόρτασε για το φημισμένο της Ρόδι. Το κορυφαίο προϊόν της Ερμιονίτικης Μάνας γης.
Μεγάλη η συμμετοχή στην γιορτή. 
Γέμισε η πλατεία της Ερμιόνης απο κόσμο..."


Ρεπορτάζ για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης

"Πέστε μου είναι η τρελή ροδιά που ξεφωνίζει την καινούρια ελπίδα που ανατέλλει;"
Το παραπάνω απόσπασμα απο το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη "η τρελή ροδιά" αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της σημερινής γιορτής του ροδιού.
Γιατί το φημισμένο Ερμιονίτικο ρόδι-το καλύτερο στον κόσμο- αυτό ακριβώς συμβολίζει: την "Καινούρια ελπίδα που ανατέλλει" γι αυτόν τον ξεχωριστό τόπο μέσω της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής.
Σήμερα λοιπόν η Ερμιόνη φόρεσε τα "γιορτινά" της για το κορυφαίο προϊόν της Ερμιονίτικης "Μάνας Γης": Το ρόδι...

Οι ετοιμασίες για την γιορτή...

Από νωρίς το πρωί παραγωγοί και καταστηματάρχες της Ερμιόνης άρχισαν τις ετοιμασίες για την τρίτη και τελευταία μέρα της γιορτής φροντίζοντας για την παραμικρή λεπτομέρεια.
Τα αγροτικά αυτοκίνητα έφερναν συνεχώς ρόδια ενώ οι πάγκοι που θα "φιλοξενούσαν" τα εδέσματα (όλα με βάση το ρόδι) γέμισαν με όμορφες...ροδο-δημιουργίες προϊόν της έμπνευσης των καταστηματαρχών. Στις 11 (προγραμματισμένη ώρα έναρξης τις εκδήλωσης) όλα ήταν έτοιμα. Ο καιρός σύμμαχος και η γιορτή ξεκίνησε. "Περιμένουμε πολύ κόσμο σήμερα. Πιο πολύ και απο πέρυσι" μας είπε ιδιοκτήτης εστιατορίου της περιοχής και δικαιώθηκε...

Η γιορτή...

Είσοδος της πλατείας: Δύο δέντρα Ροδιάς πάνω στα οποία ήταν αναρτημένο το πανό στο οποίο αναγραφόταν: "Γιορτή Ροδιού Ερμιόνη". Αρκετοί πολίτες πριν εισέλθουν στα....ενδότερα στάθηκαν εκεί προκειμένου να βγάλουν τις....απαραίτητες φωτογραφίες. Αποτύπωση της στιγμής με φόντο που επέτρεπε διάφορα όμορφα  φωτογραφικά ενσταντανέ.

Στη συνέχεια τα πάντα ήταν γιορτινά και αφιερωμένα στο Ρόδι.
Οι καταστηματάρχες στους πάγκους τους για να υποδεχτούν τον κόσμο και να του προσφέρουν εδέσματα με βάση το ρόδι.
Οι  εύγευστες δημιουργίες τους έγιναν....ανάρπαστες συνοδευόμενες απο τα κολακευτικά σχόλια των επισκεπτών.
Οι όμορφες ζωγραφιές των μαθητών του δημοτικού σχολείου Ερμιόνης για το ρόδι τράβηξαν τα βλέμματα. 
Το κέφι και το χαμόγελο όλων ήταν ευδιάκριτο.
Σε αυτό συνέβαλλε η ορχήστρα που έπαιξε παλιά καλά λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια.
Εκεί ήταν και η χορευτική ομάδα του δήμου Ερμιονίδας που χόρεψε σε νησιώτικους ρυθμούς.
Ξεχωριστή νότα στην γιορτή έδωσαν και τα μέλη του συλλόγου Ερμιονίδας "Αγάπη για το άλογο" με τις άμαξες τους.
Την γιορτή κοσμούσε και το δέντρο της ροδιάς που φυτεύτηκε συμβολικά τον Οκτώβρη του 2011 απο τους κκ. Κολυμπάδη και Κόντο για να θυμίζει σε όλους την περσινή 1η γιορτή. 
Άλλωστε ιστορικά το ρόδι συμβολίζει την καλοτυχία, την ευημερία και την αφθονία. 
Σήμερα στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Πατρίδα μας (και κατ επέκταση η τοπική μας κοινωνία) έχουμε ανάγκη από καλοτυχία για να είναι το μέλλον μας  ευήμερο (όπως το έχουμε ονειρευτεί και σχεδιάσει). Έχουμε ανάγκη να υπάρχει η αφθονία στα προϊόντα της πρωτογενούς αγροτικής μας παραγωγής. Γιατί η γη μας πάντα μας έκανε περήφανους με τα εκλεκτά της προϊόντα. Γιατί είναι "ευλογημένη η γη που παράγει". Γιατί το ρόδι της Ερμιόνης-το καλύτερο, το πιο εκλεκτό, το πιο ονομαστό στον κόσμο-αποτελεί την "καινούρια ελπίδα που ανατέλλει" στα μάτια όλων μας. Γι αυτό και η γιορτή έγινε πια θεσμός!
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής, και  ο αντιδήμαρχος Ερμιονίδας κ. Παντελής Κολυμπάδης.
Ακόμη παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Ερμιόνης κ. Γιάννης Κρητσωτάκης, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κρανιδίου Δήμητρα Μονά, οι αντιδήμαρχοι Ερμιονίδας κκ. Ευάγγελος Γουζούασης και Σταύρος Κούστας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, Ο Δήμαρχος του τέως δήμου Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης, δημοτικοί-κοινοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί παράγοντες.









 









eikonoskopionews.blogspot.com