eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

''Η Κάπαρη''

''Το φυτό εννοώ''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Έχουμε ασχοληθεί με τις παμπάλαιες ελιές της Ερμιονίδας, τις πορτοκαλιές, μανταρινιές και ροδιές αλλά μας έχει διαφύγει η κάπαρη. Τη βλέπουμε να φυτρώνει σε χαλάσματα, σε σκεπές, τοίχους, σε αγρούς και βράχια και τη θεωρούμε ένα μικρό αδύναμο φυτό........
........ Όσοι όμως έχουν επιχειρήσει να ξεριζώσουν κάπαρη από ένα χάλασμα βλέπουν μια πολύ χοντρή ρίζα να διασχίζει τα ντουβάρια και να χάνεται στο έδαφος, και τότε αντιλαμβάνεται πόσο δυνατό και αιώνιο είναι αυτό το φυτό.
Στη μεγάλη δολίνα των Διδύμων, όπου και τα δύο εκκλησάκια, στα κάθετα περιφερειακά τοιχώματα έχει βρει η κάπαρη το ιδανικό μέρος και έχει αναπτυχθεί ένα μικρό κυκλικό δασύλλιο κάπαρης. Εδώ η κάπαρη είναι δέντρο κανονικό και πιστεύω ότι το κάθε δέντρο είναι πολλών αιώνων.
Πρέπει να μελετηθεί, πρέπει να ανακηρυχθεί σε μνημείο της φύσης και να αναφέρεται ως αξιοθέατο. Δεν το έχω συναντήσει αλλού.
Όποιος έχει το κέφι ας τραβήξει ορισμένες φωτογραφίες και να τις αναρτήσει στα τοπικά μπλοκ.

Σημείωση: Ο όρμος της Κάπαρης στην Ερμιόνη κακώς συνδέεται με το φυτό. Το όνομα μάλλον έχει σχέση με το ρήμα καπάρω = προσορμίζομαι για να προφυλαχθώ από τους ανέμους.

    Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος