eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

''Αυτά γίνονται στην Κρήτη''

''Αυτά γίνονται στην Κρήτη''
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Ο κότινος από τη "μνημειακή" ελιά Βουβών πρόκειται να συντροφέψει την Ολυμπιακή Ομάδα στο ταξίδι της για το Λονδίνο ενόψει των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Ομάδας στην τελετή έναρξης των αγώνων, στέλνοντας έτσι σε όλο τον κόσμο ένα μήνυμα ειρήνης, συναδέλφωσης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών.......
.........
Ο κότινος θα παραδοθεί αύριο, Δευτέρα, στις 2 μετά το μεσημέρι από το δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, λίγο πριν από την αναχώρηση της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου θα πραγματοποιηθεί μικρή εκδήλωση για τον αποχαιρετισμό της Ολυμπιακής Ομάδας.
Το ελαιόδεντρο των Βουβών έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) ως «μνημειακό», λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και της εξαιρετικής αισθητικής του ανάγλυφου του κορμού του. Είναι ποικιλίας μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται τσουνάτη, εμβολιασμένη σε υποκείμενο αγριελιάς.
Ο κορμός του δέντρου έχει εξαιρετικό ανάγλυφο με ιδιαίτερη αισθητική. Η επιφάνεια του, πραγματικό έργο γλυπτικής, παρουσιάζει διάφορα σχήματα που φαντάζουν με αλλόκοτες μορφές προσώπων και πραγμάτων. Ο κορμός, σε ύψος 0,9 μέτρα από το έδαφος, έχει μέγιστη διάμετρο 3,70 μέτρων και περίμετρο 8,10 μέτρων, ενώ στη βάση του δέντρου η μέγιστη διάμετρος είναι 4,53 μέτρα και η περίμετρος 12,5 μέτρα.
Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο της φύσης, ενώ με κότινο από το δέντρο αυτό, που κόπηκε με ειδικές τελετές, στεφανώθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Το δέντρο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ στον χώρο έχει δημιουργηθεί και μουσείο ελιάς.

Τα παραπάνω συμβαίνουν στην Κρήτη.
Στο Ερμιονιδιστάν της προόδου και του πολιτισμού;

«Στη φωτογραφία και πάλι η αρχαιότερη ελιά μας μπας και συγκινηθούν ορισμένοι.... από Δήμο μεριά».



Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος