eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

''Πρεμιέρα για το 6ο Διεθνές φεστιβάλ Ερμιόνης''

''Παρουσιάστηκαν για 1η φορά στην Ελλάδα ανέκδοτες συνθέσεις του Δημήτρη Λάγιου''
Ρεπορτάζ για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης
Το βράδυ της Κυριακής (15/07) στον Άγιο Γεράσιμο πραγματοποιήθηκε η 1η εκδήλωση του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ερμιόνης, αφιερωμένη στην μνήμη του μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Λάγιου με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων απο την γέννηση του. Μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν στο κοινό 8 ποιήματα Ζακυνθινών ποιητών (του 18ου και 19ου αιώνα) τα οποία μελοποιήθηκαν απο τον αξέχαστο Ζακυνθινό μουσικοσυνθέτη . Ήταν συνθέσεις του Δημήτρη Λάγιου για μαντολινάτα και φωνές. Συνθέσεις που ερμήνευσαν με επιτυχία οι χορωδοί του μουσικού συλλόγου Ερμιόνης έχοντας "συντροφιά" τους κιθάρες και μαντολίνα με τον μαέστρο Τάκη Μανιάτη να δίνει το παράγγελμα......
.......

Ξεχωριστή η παρουσία της Λενέτας Στράνη
Λενέτα Στράνη. Συγγραφέας Ζακυνθινής καταγωγής και εκλεκτή προσκεκλημένη της πρώτης εκδήλωσης του 6ου διεθνούς φεστιβάλ Ερμιόνης. "Ταξίδεψε" τους παρευρισκόμενους στην επτανησιακή κουλτούρα και στην εποχή των μεγάλων Ζακυνθινών ποιητών (Σολομός, Μαρτελάος, Φώσκολος, Γκουζέλης, Μάτεσις, Κάλβος), οι οποίοι-αν μη τι άλλο- "σφράγισαν" με την παρουσία τους την Ελληνική αλλά και παγκόσμια λογοτεχνία. Εξαιρετική αφηγήτρια, η κα. Λενέτα Στράνη με την απαγγελία της έδινε πληροφορίες στους παρευρισκόμενους  για την ζωή και το έργο των ποιητών που μελοποίησε τα έργα τους ο Δημήτρης Λάγιος καθώς και για την παράδοση της νεότερης ιστορίας των Επτανήσων.
Η κα. Στράνη ανέφερε ότι "Τέτοιες εκδηλώσεις, επαναφέρουν στην ζωή μας την ποιότητα" και πρόσθεσε: "Η απαράμιλλη αισθητική του φυσικού τοπίου της Ερμιόνης, εξασφαλίζει θαυμάσιο φόντο, για τέτοιου είδους πνευματικές διαδρομές".  Παράλληλα η Λενέτα Στράνη τόνισε πως "Η Ζάκυνθος και η επικοινωνία της με τους Ευρωπαίους κατακτητές, ήταν το έναυσμα για να ακολουθήσει το Νησί δρόμους καλλιέργειας και προόδου. Στην περίοδο της αναγέννησης αναβαθμίστηκε στην Αρχαιοελληνική σκέψη, αφού πρώτη υποδέχθηκε στο λιμάνι της τα Ευρωπαϊκά ρεύματα. Τα αγκάλιασε, τα ενσωμάτωσε και τα διέδωσε σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Η Ζάκυνθος αναμφίβολα υπήρξε κοιτίδα του νεοελληνικού πολιτισμού". Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Λενέτα Στράνη είχε συνεργαστεί  με τον πρόωρα χαμένο (1952-1991) Ζακυνθινό μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Λάγιο.

Η ορχήστρα "Ερμιονίδα" και η νεαρή Ιωάννα Σκανδάλη που κέρδισε τις εντυπώσεις με την όμορφη φωνή της

Άν και πρόωρα χαμένος ("έφυγε" σε ηλικία μόλις 39 ετών) ο Δημήτρης Λάγιος άφησε πίσω του σπουδαίο και σημαντικό έργο συνεισφέροντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής μουσικής. Χαρακτηριστικό γεγονός που αποδεικνύει τόσο την απήχηση όσο και την διαχρονικότητα των τραγουδιών που συνέθεσε ο αξέχαστος μουσικοσυνθέτης είναι ότι σε ηλικία μόλις 30 ετών έκανε τα πρώτα του βήματα στην δισκογραφία με τον δίσκο "Ο ήλιος ο Ηλιάτορας" σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαίους τραγουδιστές της Ελληνικής μουσικής σκηνής όπως η Ελένη Βιτάλη και ο Γιώργος Νταλάρας.
Έτσι μετά το τέλος της παρουσίασης των ανέκδοτων συνθέσεων του Δημήτρη Λάγιου, η ορχήστρα Ερμιονίδα και οι χορωδοί του μουσικού συλλόγου Ερμιόνης ερμήνευσαν τραγούδια που "υπέγραψε" ο Δημήτρης Λάγιος. (Όμορφη και παράξενη Πατρίδα, Τρελοβάπορο κ.α.)
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιωάννα Σκανδάλη κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου για την εξαιρετική ερμηνεία της και την όμορφη φωνή της στο τραγούδι "Γεια σου κύριε Μενεξέ". Κάτι που δείχνει ότι υπάρχει ταλέντο όσον αφορά την ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία το οποίο και πρέπει να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να διασφαλιστεί το (ποιοτικό) μέλλον της πλούσιας μουσικής και πολιτιστικής μας παράδοσης.