eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 15 Απριλίου 2012

'' ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ ΤΟ 2012''


Φωτο-ρεπορταζ-επιμέλεια κειμένου για το Εικονοσκόπιο: Θωμάς Σκούρτης
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,γιοτάζεται το κάψιμο του Ιούδα στην Ερμιόνη ένα απο τα έθιμα <<ναυαρχίδες>> οσο αφορά την ιστορία και την παράδοση της όμορφης  χερσονήσου του Αργοσαρωνικού.

Πρωταγωνιστές αυτού του ξεχωριστού εθίμου, οι γηγενείς ψαράδες της πόλης.
Μόνο αυτοί γνωρίζουν τα μυστικά του εθίμου και χωρίς αυτούς το έθιμο δεν γίνεται...θα μας πουν οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι!  

Πρωτεργάτης στην δημιουργία και στο στήσιμο του παραδοσιακού εθίμου ''το Κάψιμο του Ιούδα'' τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια, είναι ο πρώην Αντιδήμαρχος Ερμιόνης, σημερινός Δημοτικός Κοινοτικός σύμβουλος και βέβαια πάνω απ΄όλα επαγγελματίας ψαράς Παναγιώτης Μέξης. 
Συνυφασμένος με το συγκεκριμένο έθιμο αλλά και ό,τι έχει σχέση με την θάλασσα της περιοχής,κοντά του κατα την χθεσινή προετοιμασία και τοποθέτηση του ομοιώματος στο λιμάνι ήταν όλοι οι συνάδελφοί του ψαράδες.

Στην φωτογραφία παρακάτω βλέπουμε να τον πλαισιώνουν απο κάτω αριστερά οι :Κωνσταντίνος Κοτταράς του Εμμ. ,Νόνης Δημήτριος του Νικ.(πρόεδρος επαγγελ. ψαράδων Ερμιόνης), Κωνσταντίνος Κοτταράς του Ευσταθίου κι απο επάνω ο Παναγιώτης Μέξης.

Το φετινό ομοίωμα έχει και μια ιδιαιτερότητα..κάτι υπονοεί ...κάτι συμβολίζει..κάτι κρύβει όπως μας είπαν με νόημα και σαρκαστικό τρόπο οι παρευρισκόμενοι .. 

Ο λόγος για την περίεργη και κλειστή μαύρη σακούλα που κρατάει ο Ιούδας στο δεξί του χέρι... 

Πολλές οι ερμηνείες και τα τοπικά πολιτικά υπονοούμενα-σχόλια που άφησαν οι δημιουργοί του ομοιώματος γι΄αυτήν την μαύρη σακούλα.Τα περισσότερα σχόλια δείχνουν πολιτικούς, μαύρο χρήμα ,δωροδοκίες και παρελκόμενους της εξουσίας που έχουν καταχραστεί δημόσιο και δημοτικό χρήμα..Συγκεκριμένα δεν μας είπαν... ελπίζουμε όμως με το πέρας των γιορτών να μας το αποκαλύψουν...

Μ΄αυτόν τον σαρκαστικό συμβολισμό που είναι βέβαια μια άσχημη και λυπηρή παρένθεση στην εν γένει κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας αλλά και του τόπου μας, να ευχηθούμε να τηρηθούν τα έθιμα με τον ανάλογο τρόπο που αρμόζει σ΄αυτές τις περιπτώσεις.
Να διασκεδάσει-να γιορτάσει ο κόσμος αλλά και μέσα απ΄ όλα αυτά να τονωθεί η τουριστική βιομηχανία της περιοχής που είναι βαριά πληγωμένη λόγω της κρίσης που κυριαρχεί στα ελληνικά νοικοκυριά!
Θ.Ι.Σ