eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

«Επίσκεψη του Υφ. ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα »

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που πραγματοποίησε στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ενεργειακού ομίλου Masdar, Dr. Sultan Al Jaber αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του εμιρατινού Υπουργού Εξωτερικών Σεϊχη Abdullah bin Zayed. 

Ο Υφυπουργός συναντήθηκε................ με τον Suhail Al Mazrouei, επικεφαλής της Mubadala Development Company, του επενδυτικού ομίλου που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Κυβέρνησης των Εμιράτων στο σύνολο των εκτός Abu Dhabi επενδυτικών πρωτοβουλιών, από τη βιομηχανία και το real estate μέχρι την πληροφορική, τις επικοινωνίες και την ενέργεια. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, στη Mubadala ανήκουν εταιρείες που ασχολούνται με την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και με την παροχή υπηρεσιών σε άλλες πετρελαϊκές χώρες και οργανισμούς σε θέματα υδρογονανθράκων. Η Mubadala παράγει σήμερα 400.000 ισοδύναμα βαρέλια ανά ημέρα από τις αναπτυγμένες παραγωγικές γεωτρήσεις σε Αλγερία, Λιβύη, Μπαχρέιν, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Φιλιππίνες κ.ά. Η ηγεσία της εταιρείας εκδήλωσε την πρόθεση να αναλύσει τα γεωφυσικά και οικονομοτεχνικά χαρακτηριστικά των τριών περιοχών του ελληνικού Open Door, προκειμένου σύντομα να αποφασίσει μόνη της είτε σε συνεργασία με άλλο εταίρο για τη συμμετοχή στο σχετικό διαγωνισμό.
Στον ίδιο όμιλο Mubadala ανήκει η εταιρεία Masdar που περιλαμβάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Ν.Ευρώπη, το αντίστοιχο κορυφαίο ινστιτούτο σε θέματα αιχμής και καινοτομιών σε πράσινη ενέργεια καθώς και στην κατασκευή και λειτουργία της πόλης-πρότυπο Masdar city με μηδενικές εκπομπές CO2, πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια και  λειτουργία πόλης στη λογική των έξυπνων πόλεων (smart cities). Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Masdar και είχε εκτεταμένη συνεργασία με το Διευθύνοντα Σύμβουλο Sultan Al Jaber για επενδύσεις του ομίλου σε ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Επίσης, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Carl Sheldon, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εθνικής ενεργειακής εταιρείας TAQA, με ημερήσια παραγωγή υδρογονανθράκων 135 χιλιάδες ισοδύναμα βαρέλια και βεβαιωμένα και δυνατά αποθέματα 580 εκατομμύρια ισοδύναμα βαρέλια, η οποία πρόσφατα ανέλαβε στο χαρτοφυλάκιό της και την άδεια κατασκευής υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία. Στο πλαίσιο ενημέρωσης από την ελληνική πλευρά για την αντίστοιχη πρωτοβουλία που προωθείται μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο πεδίο Ν.Καβάλας, ενός έργου με γεωπολιτική σημασία λόγω της προνομιακής θέσης, ο κ. Sheldon έδειξε ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για αξιολόγηση των τεχνικοοικονομικών παραμέτρων του έργου.
Τέλος, συζητήθηκε η συνεργασία του Ινστιτούτου Πετρελαίου του Abu Dhabi, στο πλαίσιο των ερευνητικών δράσεων που υλοποιεί με το ελληνικό κέντρο έρευνας φυσικών επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για θέματα ασφάλειας κατά τη διάρκεια υπεράκτιων δραστηριοτήτων στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, υγιεινής των εργαζομένων και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος,  που λειτουργεί ήδη στο ΥΠΕΚΑ με το συντονισμό του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών καθ. κ. Συνολάκη.