eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

''Η διαδρομή του Υδραίικου Καρνάβαλου (από τις συνοικίες της Ύδρας)''


Η διαδρομή τοῦ Καρνάβαλου στις γειτονιές  της Ύδρας, παραδοσιακά γινόταν  την Κυριακή της Τυρινής. Ἡ διαδρομή του καρνάβαλου περιγράφετε γλαφυρά από τον Ν. Χαλιορῆ: «..Τὴν Κυριακή της Τυρίνης ἡ βόλτα τῶν μουσκαριῶν γίνεται ξενοχώρα μεγάλη. Ἀνεβαίνουμε ἀπ’ τὴν Ξερὴ Ἐλιά, καὶ ἀπ’ τὸ Παζάρι, περνᾶνε ἀπ’ τὸν Κεντρικὸ δρόμο, διασχίζουνε τὸ Καμίνι, ἀνεβαίνουνε ὕστερις ἀπ’ τὴν Ἀνάληψι, ποὺ εἶναι κοντὰ στὰ......... Κριεζήδικα τὰ σπίτια ,κατὰ τὸ Βλυχό, κατόπιν ἀπὸ τὸν κεντρικὸ τὸν δρόμο τῆς Κιάφας, ποὺ ἤτανε ἄλλοτε τὰ μαγαζιὰ τοῦ Περκιζα καὶ τῶν δύο Καΐρηδων ,καὶ βρίσκονται ἀκόμη οἱ ἐκκλησίες ὁ «Χριστὸς» τοῦ Οἰκονόμου,ἡ «Βαγγελίστρα» κι ὁ «Ἅγιος Λευτέρης», περνᾶνε καὶ φτάνουνε στὰ Καλὰ Πηγάδια, καὶ ἔπειτα ἀπ’ τὸ ποτάμι τὸ στρωμένο τώρα κατεβαίνουνε μαζὺ μὲ τὴ νύχτα πάλι στὰ μαγαζιὰ τοῦ Παζαριοῦ κι ἀρχίζουνε τὸ γλέντι...»
Η σύγχρονη διαδρομή των Καρναβαλιστών και της πομπής του Καρνάβαλου είναι: Αφετηρία και σημείο συγκεντρώσεως των Καρναβαλιστών είναι ἡ Πλατεία Ναυάρχου Βότση, παραπλεύρως του ξενοδοχείου «Υδρούσα». Η χαρούμενη πομπή του Καρνάβαλου ανεβαίνει την οδό Ἀντωνίου Λιγνοῦ ως την κεντρική έσοδο του αρχοντικού Σαχτούρη, (Παλαιὸ Γυμνάσιο-Λύκειο Ύδρας) ,στρίβουν και αφού περάσουν μέσω της Μεγάλης Χύμας Μπίκου καταφθάνουν στην Λάκκα του Χίλαρη, πού πραγματοποιούν την πρώτη του στάση. Εκεί στήνεται χορός με πατροπαράδοτα νησιώτικα τραγούδια, με την συνοδεία κερασμάτων κρασιού και μεζέδων. Στη συνέχεια, μέσω τῆς οδού Ἀντωνίου Κριεζῆ, που οδηγεί στη συνοικία του Καμινιού, παρακάμπτοντας την διαδρομή στο ύψος της εκκλησίας Γενέθλιο Θεοτόκου (Παναγία) τοῦ Μηλίτσα, κατευθύνονται στη Λάκκα του Τζάθα ἢ Μπαμπορῆ. Προχωρώντας ως την θέση Πεταλίδιζα, πλησίον της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας στρίβουν προς δυσμάς και κατευθύνονται προς το λιμάνι του Καμινιού (Σούρι Καμινίου). Διερχόμενοι το κεντρικό Ποτάμι του Καμινιού καταλήγουν στην Λάκκα του Κόκκορη που πραγματοποιείται δεύτερη στάση με κεράσματα και χορούς. Μετά την δεύτερη στάση, οι καρναβαλιστές κατευθύνονται προς την εκκλησία της Ανάληψης Καμινιού και ακλουθώντας τον επάνω δρόμο του Καμινιού καταλήγουν στην Λάκκα Γαβρίλη για την τρίτη και τελευταία στάση της περιφοράς του Καρνάβαλου. Επειδή ὁ Καρνάβαλος δεν περνά πια από τις συνοικίες της Γκουρμάδας, της Κιάφας και των Καλών Πηγαδιών –από το 2007- οι καρναβαλιστές, από την Λάκκα του Γαβρίλη, κατηφορίζουν ως να προσεγγίσουν τα σκαλάκια της οδού Ἀντωνίου Λιγνοῦ, για να φθάσουν στην αφετηρία της περιφοράς (πλατεία Βότση)..
Έτσι η πομπή του Καρνάβαλου φτάνοντας στην πλατεία που λειτουργεί σαν  αφετηρία, αλλά αυτή την φορά για την παρέλαση του Καρνάβαλου στην παραλία της Ύδρας. Έτσι οι καρναβαλιστές με φόντο το λιμάνι της Ύδρας, στήνεται χορός με νησιώτικα παραδοσιακά αλλά και ξένα τραγούδια.
Στο τέλος ὁ καρνάβαλος, μετά το λιμάνι της Ύδρας, περνά από την οδό  Γεωργίου Σαχτούρη ως το Γήπεδο (Περιβόλη  του Κούσουλα),  καταλήγει στην συνοικία «Ξερή Ελιά» και στην ομώνυμη ταβέρνα του Καπεταν Στέφανου Ντούσκου πού κρεμάμαι (και δὲν καίγεται όπως γίνεται σε άλλες περιοχές  της  Ελλάδας). Κατόπιν ακολουθεί χορός και γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και άφθονο καλό κρασί. Ὁ Α. Μανίκης αναφέρει ότι παλιότερα Οι καρναβαλιστές: «...χορεύοντας Ἑλληνικοὺς χοροὺς-καὶ τὸν ὑδραϊκὸ μπάλλο- μὲ τὴν συνοδεία τῶν ἀθάνατων λαϊκῶν τραγουδιῶν, «οἴα: Ἕνα νερὸ κυρὰ-Βαγγελιῶ, Λεϊμονάκι μυρωδάτο, Κάτω στὸ  γιαλό, ἡ μηλίτσα που σαι στὸ γκρεμὸ ἢ καὶ μὲ τ’ἀστεῖο, τάχα-ρὲ πὼς τὸ τρί....ἀμάν! ἀμάν!..πῶς τὸ τρίβουν τὸ πιπέρι καὶ τὰ λοιπὰ παρόμοια ποὺ τὰ τραγουδοῦν ἀκόμη οἱ μασκαράδες Ἕλληνες...»
Ο αείμνηστος Ζαχαρίας Παρίσης. – που ήταν στην Επιτροπή του  Καρνάβαλου αλλά «ψυχή» και διοργανωτής του Υδραίικου Καρναβαλιού- στην πλατεία της «Ξερής Ελιάς» είχε απαγγείλει  σατιρικά (διονυσιακὰ)  δίστιχα ερωτικού-σκωπτικού περιεχομένου, όπως συνηθίζετε της Απόκριες.




http://hydraspoliteia.blogspot.com/2012/02/blog-post_23.html



Πηγές:http://hydra-hydrea-hydroussa.blogspot.com - "Μέλλον της Ύδρας" -προσωπική έρευνα.