eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

''Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ ''

''  Έτοιμη η ταινία για την εκτέλεση του Λάντεν (Σύντομα σε DVD και BluRay) ''

Γράφει ο Φάνης Καραμπατσάκης
 
Ολοκληρωμένο τρέιλερ για τη μελλοντική ταινία, με αντικείμενο την εκτέλεση Μπιν Λάντεν, έφτιαξε ο Λευκός Οίκος, που μάλλον το παράκανε με την επικοινωνιακή εκμετάλλευση και τη χολιγουντιανή αποθέωση του θέματος.

Η επιχείρηση, οι πανηγυρισμοί, οι παρασημοφορήσεις, ακόμη και τα οπτικοακουστικά "ντοκουμέντα", που απεικονίζουν όλη την ηγεσία του Λευκού Οίκου να παρακολουθεί σε λάιβ σύνδεση το μακελειό στο Πακιστάν, μοιάζουν σα να έχουν ήδη την υπογραφή του Όλιβερ Στόουν, ή κάποιου άλλου επαγγελματία σκηνοθέτη. 

Την ίδια ώρα, ο έμπειρος παραγωγός φροντίζει να τροφοδοτεί το κοινό με καθημερινά επεισόδια, σε αγαστή συνεργασία με τον εξίσου ικανό σεναριογράφο, ο οποίος έχει δημιουργήσει και το απαραίτητο, κινηματογραφικό μυστήριο, σχετικά με τις συνθήκες της στρατιωτικής επιχείρησης, με το αν υπάρχει φωτογραφία του νεκρού ηγέτη της Αλ Κάιντα, με το αν ποντίστηκε η σορός στη θάλασσα, κ.λπ., κ.λπ.


Το πόσο σκηνοθετημένο είναι το όλο σκηνικό θα το αντιληφθεί ............όποιος παρατηρήσει πιο προσεκτικά τις φωτογραφίες και τα βίντεο (γυρίσματα) που διαρρέι μέρα παρά μέρα ο...μάνατζερ του Λευκού Οίκου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανωτέρω φωτο -υπόδειγμα χολιγουντιανού ενσταντανέ- η οποία καταφανώς δόθηκε στη δημοσιότητα ύστερα από ειδικότατη επιλογή.

Ένα κλάσμα δευτερολέπτου πριν ακουστεί το κλικ της φωτογραφικής μηχανής, όλοι οι εικονιζόμενοι κοιτούν με τρομερή αγωνία την οθόνη (την επιχείρηση), με μόνη εξαίρεση το μοναδικό ένστολο -εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ- ο οποίος γράφει προσηλωμένος οδηγίες στον υπολογιστή του. 

Ο υποψήφιος για Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου Πλανητάρχης διακρίνεται με κάζουαλ ντύσιμο σε μια γωνιά, η υπουργός Εξωτερικών (Όσκαρ α’ γυναικείου) πνιγμένη από το άγχος στην άλλη, ενώ, κάπου μέσα σ’ όλη την "αφρόκρεμα", έχει χωθεί και μια κοπελίτσα γκεστ σταρ πίσω-πίσω, που προσπαθεί κι αυτή να βλέπει την οθόνη, κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης.


Όσο στημένα κι αν μοίαζουν όμως όλα, φαίνεται ότι ο βασικός σκοπός επετεύχθη, δεδομένου ότι εντός των Η.Π.Α., όπου εστιάζεται φυσικά το ενδιαφέρον του Οίκου, η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται το ζήτημα εντελώς διαφορετικά.

Από τη μία, οι αμερικανοί πολίτες, ή έστω η πλειονότητά τους δείχνει πεπεισμένη ότι ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός του έθνους εξουδετερώθηκε και το πανηγυρίζει, θεωρώντας ότι, εφόσον... πλέει κάπου νεκρός, θα κοιμάται εις το εξής ήσυχη. Από την άλλη, τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου ανέβηκαν κατακόρυφα, με την όλη επικοινωνιακή εκμετάλλευση, εν όψει εκλογών. Ποιος λέτε να ήταν, τώρα, ο βασικός σκοπός; Αν ήσασταν εσείς στη θέση του υποψήφιου για επανεκλογή πλανητάρχη, ποιο από τα δύο αποτελέσματα θα θεωρούσατε σημαντικότερο, ώστε να ρίξετε εκεί το βάρος εκ των προτέρων;

Φάνης Καραμπατσάκης
Δημοσιογράφος