Ο Μιχαήλ Παπαμιχαήλ υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα που γεννήθηκε το 1935 στην Ερμιόνη. Μεγαλώνοντας συμμετείχε ενεργά στα κοινά της εποχής του και ήταν ο κύριος τυμπανιστής των Ναυτοπροσκόπων. Το 1956 αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροπορίας (Τμήμα Εφέδρων χειριστών) με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού και έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, σε ηλικία μόλις 30 ετών, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσης την 1η Νοεμβρίου 1965, πιστός στον όρκο που έδωσε στα δυο σημαντικότερα σύμβολα του Έθνους μας, στη Σημαία και τον Σταυρό.
Τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο, τον Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Ν. Αργολίδας κ. Γιάννη Ανδριανό, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Ιωσήφ Γανώση, την κόρη του πεσόντος Αεροπόρου Σμηναγού, κα Αννίτα Παπαμιχαήλ και από την εγγονή του, κα Ναταλία Φονταίν στα χέρια των οποίων παραδόθηκε και η σημαία που κάλυπτε το Μνημείο.Μετά το πέρας των Αποκαλυπτηρίων ακολούθησε ομιλία με θέμα: «Το Μνημείο του Αεροπόρου Μιχαήλ Παπαμιχαήλ» από τον Επίτιμο Διοικητή της Σχολής Ικάρων, Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α κ. Γεώργιο Φασιλή.
Στην τελετή απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Τιμώμενο Πρόσωπο, Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Ιωσήφ Γανώσης, ο Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (ΠΑ.Σ.ΟΙ.Π.Α.) & Επίτιμος Διοικητής της Σχολής Ικάρων, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. κ. Αντώνιος Βασιλείου και η κόρη του πεσόντος Αεροπόρου, κα Αννίτα Παπαμιχαήλ.
Ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, τον Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Αργολίδας, εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας & του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο Διοικητής της 124 ΠΒΕ, Σμήναρχος (Ι) Γρηγόριος Διόλαντζης, εκ μέρους του Διοικητή της Υ.Δ.Υ Ναυπλίου, ο Λοχαγός Μηχανικού, κ. Νικόλαος Λεϊμονής, εκ μέρους του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων «ΊΚΑΡΟΣ» & της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. κ. Γεώργιος Φασιλής.
Επίσης, Στεφάνια κατέθεσαν ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ερμιονίδας, ο Προϊστάμενος του Β’ Λιμενικού Τμήματος Ερμιόνης, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρανιδίου, ο Εκπρόσωπος του ΠΑ.Σ.ΟΙ.Π.Α, η κόρη και η εγγονή του πεσόντος Αεροπόρου, ο Ερμιονικός Σύνδεσμος Ερμιονίδας, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης και η Σχολική Κοινότητα Ερμιόνης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κ.Π.Α.Π.Π του Δήμου Ερμιονίδας, προσκεκλημένοι συγγενείς της Οικογένειας Παπαμιχαήλ, καθώς και πλήθος κόσμου.
Τιμές απέδωσε το στρατιωτικό άγημα της 124 ΠΒΕ και ιδιαίτερα συγκινησιακό βάρος στην τελετή έδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας.
Πέρασαν 58 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατο του Αεροπόρου Σμηναγού και η ανέγερση του Μνημείου αυτού ήταν ένα οφειλόμενο χρέος τιμής και μνήμης για να κρατήσουμε ζωντανή τη θύμηση του πατριώτη μας και να αποτίσουμε φόρο τιμής προς το πρόσωπό του και προς την οικογένειά του.
Το 2018 ύστερα από αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων προς την Κοινότητα Ερμιόνης επί προεδρίας του αείμνηστου Χρήστου Δάγκλη, με την υπ’ αριθμόν 9/2018 Απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας, αποφασίστηκε η ανέγερση του εν λόγω μνημείου, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα με την υπ’ αριθμόν 124/2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά δεν υλοποιήθηκε.
Το 2019 με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ως νέα Δημοτική Αρχή, το θέμα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο.
Με την υπ’ αριθμόν 8/2020 τροποποιητική Απόφαση της Κοινότητας Ερμιόνης και με την υπ’ αριθμόν 56/2022 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας εγκρίθηκε ομόφωνα, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, ως χώρο ανέγερσης του Μνημείου, το σημείο στην είσοδο της Ερμιόνης.
Το Μνημείο σχεδίασε η Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π, κα Μαίρη Παλυβού.
Τελετάρχης της Εκδήλωσης ήταν ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Ερμιόνης, κ. Δαμιανός Κουτούβαλης.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η Δημοτική υπάλληλος, κα Μάντω Κασνέστη.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της τελετής και πρωτίστως, τον συντοπίτη μας Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α κ. Γεώργιο Φασιλή για τις πολύτιμες συμβουλές του.
Τα μνημεία στήνονται για να τιμούμε ήρωες που έμειναν πιστοί σε ιδέες.
Τούτο το νέο Μνημείο θα αποτελεί για τους Ερμιονίτες και όσους το επισκέπτονται, διαχρονική θύμηση, αιώνια Ευγνωμοσύνη και Υπερηφάνεια σ’ ένα άξιο τέκνο του Τόπου μας.
Τιμή και Δόξα στον Αεροπόρο Σμηναγό Μιχαήλ Παπαμιχαήλ!
Γραφείο Δημάρχου