eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

'' Προεκλογικά Προγράμματα ''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Ήδη αρχίζουν και βγαίνουν.
Στη κρίση μας είναι και κρίση έχουμε. Δεν είναι να τα παίρνουμε τοις μετρητοίς, ούτε να τα  αγνοούμε. Συνήθως περισσότερα λέει το δείγμα γραφής τους, παρά αυτά που γράφονται.

Απλά μεταφέρω ορισμένα εκ της εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα:

Είναι ζήτημα αν ένα 2% των προσληφθέντων με διοικητικά υποτίθεται προσόντα, όντως διοικήσουν αποτελεσματικά. Δηλαδή εξελιχθούν σε leaders and teachers της επιχείρισης. Είναι οι πλέον περιζήτητοι. Αναλογικά λοιπόν σε κάθε παράταξη - συνδυασμό ένας με δύο. Δυστυχώς, άλλαι αι βουλαί των μετεχόντων, άλλα η ζωή κελεύει.

Στις πολύωρες συσκέψεις στελέχων που λήγουν συνήθως κατά τα μεσάνυχτα, τι προτάσεις, τι ιδέες, τι σχέδια, τι εγώ θα το κάνω, εγώ μην ανησυχείτε, τι προσθήκες ο ένας στα όσα λέει ο άλλος, τι βεβαιώσεις από τους νεοφώτιστους, τι κατεβατά στο power point, ότι από αύριο πιάνουν δουλειά. Το "λίγα, μετρήσιμα και αποτελεσματικά", δεν αρέσει σε κανέναν, αφού θέλουν όλοι να αναπτύξουν και εφαρμόσουν τις ιδέες τους, μόνο που η εταιρεία θέλει αποτελέσματα και συλλογικότητα.
Την άλλη μέρα ξυπνάνε όλοι και συνειδητοποιούν τι ήταν όλα αυτά που υπόσχονταν κ.λ.π. Οι περισσότεροι όχι τα ξεχνάνε, αλλά ούτε τους βλέπεις να περνάνε από στέκια που θα τους τα υπενθυμίσουνε.
Είναι αυτό που λέει ο λαός: της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά. Μην υπόσχεσαι αυτό που δεν μπορείς να κάνεις. Ο λαός έχει και καμιά εκατοστή άλλες παρόμοιες.

Ο,τι και να γραφεί στα προεκλογικά προγράμματα ξαναγράφω και θα ξαναγράψω, ότι η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ και ο παραγωγικός κόσμος της απαιτεί τα παρακάτω για τα επόμενη 5ετια:

Πρέπει να φέρει τα Παρακάτω 5 Aποτελέσματα. Ούτε προτεραιότητες, ούτε ενέργειες, ούτε μελέτες, ούτε προτάσεις, ούτε προώθηση, ούτε εκθέσεις ιδεών, αλλά ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

1). ΝΕΡΟ, ΝΕΡΟ, ΝΕΡΟ. Σε 5 χρόνια να είναι έτοιμο το Φράγμα της Τσερτζελιάς, το Φράγμα στο ΡοΡό (Παρορίτης) στο Θερμήσι να κατασκευάζεται, και ένα  στο Καταφύκι πριν το φαράγκι να κατασκευάζεται. Ο Ανάβαλος να έχει φτάσει τουλάχιστον στα Δίδυμα. Κατά τον 4ο χρόνο να αρχίσει να απλώνεται η εταιρεία που θα αναλάβει την διανομή του αρδευτικού νερού σε ΟΛΗ την επαρχία και του πόσιμου στους οικισμούς και να αρχίζει τα έργα διανομής. Αυτό είναι το έργο των έργων που θα δώσει νέο αέρα στην Ερμιονίδα. Οι συνδυασμοί έπρεπε ήδη να έχουν μελετήσει τον τρόπο, τα μέσα και τους πόρους, τις αναγκαίες συμμαχίες και συμμετοχές, για την επίτευξη του στόχου. Όταν για ένα μικρό χωριουδάκι δίπλα μας κατασκευάστηκε υδατοδεξαμενή 400000 κ.μ. νερού και αγωγοί για να ποτίζονται τα κτήματά του, αναλογικά το έργο το συνολικό για την Ερμιονίδα είναι μικρότερο. Όχι ημίμετρα. Δεν θέλουμε απλά νερό, άλλα άφθονο νερό και στις δύσκολες χρονιές, και το έχουμε από τις βροχές και το έχουμε και από τον Ανάβαλο. Και στην Κορινθία και στην Κρήτη και αλλού έχουν γίνει φράγματα σαν αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Αυτοί πώς τα καταφέρανε; Ας ρωτήσουμε, ας πάμε να δούμε.

2). ΘΑΛΑΣΣΑ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΘΑΛΑΣΣΑ. Σε 5 χρόνια να έχουν ορισθεί τα θαλάσσια πάρκα όπου θα προστατεύονται και θα πολλαπλασιάζονται τα ψάρια και να βρίσκονται σε λειτουργία αυστηρά μέτρα αλιείας και χρήσης της θάλασσάς μας όπου θα πρωτοστατούν οι ψαράδες ως αλιείς - φύλακες. Και στη Αλόννησο και σε άλλα μέρη έχουν γίνει τέτοια. Αυτοί πώς τα καταφέρανε; Ας ρωτήσουμε, ας πάμε να δούμε.

3). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Δήμου με εφαρμογή ISO 9001 και 14001. Αν υπάρχει θέληση για δέσμευση, δεν είναι βουνό. Τον τρίτο χρόνο θα βρίσκονται τα συστήματα σε πλήρη εφαρμογή. Χωρίς αποτελεσματική διοίκηση δεν έρχονται αποτελέσματα σε κανένα τομέα.

4). Ανακύκλωση. Σε 5 χρόνια πρέπει η ανακύκλωση στην πηγή να είναι καθεστώς. Να μη μιλάμε πια γι' αυτήν. Το έχει επιτύχει σχεδόν όλη η Ευρώπη, απλά σε διαφορετικό βαθμό το κάθε κράτος της.

5). Να δρομολογηθούν ανασκαφές στην ομηρική Ερμιόνη στη θέση Μαγγούλα και υποθαλάσσια έρευνα και συγχρόνως να προετοιμάζεται το Σχολείο του Μπιστιού ως Μουσείο Ερμιόνης, όπως και ο γύρω του χώρος. Η Ερμιόνη πρέπει να ανακτήσει και επιδείξει την ιστορία της. Αυτό είναι έργο πνοής για την Ερμιόνη και την Ερμιονίδα. Είναι αρκετά 5 χρόνια για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα.

Τα 1, 2, 3, είναι έργα παραγωγικότατα. Το 4 είναι υγείας, περιβάλλοντος και πολιτισμού ενώ το 5 παραγωγικό και πολιτισμού.

Πολλά μπορεί να κάνει ο Δήμος, που άμα τα αριθμήσει θα φτάσει τον αριθμό 50 και βάλε. Από τα 50 αυτά τα 5 άμα υλοποιήσει, ο τόπος δεν χρειάζεται τίποτε άλλο για αυτά τα 5 χρόνια. Αυτά τα 5 θέλουν δουλειά, αφοσίωση, μυαλό και σχέσεις.
Τα ιχθυοτροφία, τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες, οι μαρίνες, είναι θέματα αποφάσεων του ΔΣ, άλλοι θα τα φτιάξουν δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Το αποχετευτικό, σιγά σιγά, αρκετά έχει βελτιωθεί. Οι δρόμοι περιμένουν. Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ήδη συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και τη φροντίδα πολλών που προσφέρουν.
Ό,τι και να ακούσουμε προεκλογικώς, ο γράφων έχει την αίσθηση ότι αυτά τα 5 είναι τα ΚΥΡΙΑ για όλους μας, εκ των πραγμάτων, πέρα από ιδεολογίες, ιδεοληψίες, και ατομικά συμφέροντα.Αυτά είναι το κοινό μας συμφέρον, το συμφέρον της παραγωγικής και πολιτισμένης Ερμιονίδας.
Χωρίς συναίνεση που πάμε;;;;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος