eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΘΕΜΑ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ: Πρωτοφανής καταστροφή από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στο "Μετόχι"

"Τόνοι κηπευτικών προϊόντων πετάχτηκαν αντί να διοχετευτούν στην αγορά "

Οι Εργάτες μαζεύουν κηπευτικά προϊόντα όχι για να διοχετευτούν στην αγορά προς κατανάλωση αλλά για να....πεταχτούν.
Το χαλάζι που έπεσε στο "Μετόχι" της τοπικής κοινότητας Θερμησίας το μεσημέρι τις 12ης Ιουνίου, κατέστρεψε τις καλλιέργειες κηπευτικών προϊόντων που με κόπο καλλιεργούσαν οι περίπου 15 παραγωγοί της περιοχής με τις οικογένειες τους.

"Η χαλαζόπτωση ήταν πρωτοφανής σε ένταση και διήρκεσε 45 λεπτά. Εγώ δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο αλλά ούτε και οι παλαιότεροι θυμούνταν ανάλογη καταστροφή" θα μας πει ο παραγωγός κ. Γιώργος Πλατανίτης. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο "Μετόχι" οι παραγωγοί καλλιεργούν περίπου 160 στρέμματα με κηπευτικά προϊόντα και
όπως υποστηρίζουν η καταστροφή της παραγωγής τους εκτιμάται σε ποσοστό άνω του 80% των συνολικών καλλιεργειών και μάλιστα την στιγμή που τα ονομαστά κηπευτικά προϊόντα της Θερμησίας θα διοχετεύονταν στην αγορά.

"Η ακμή της παραγωγής της περιοχής μας  στα κηπευτικά προϊόντα  είναι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τις 20 Ιουλίου. Πάθαμε αυτή την καταστροφή πάνω στην περίοδο αιχμής που θα πουλούσαμε τα προϊόντα μας στις αγορές" σημειώνει ο κ. Δημήτρης Πλατανίτης και προσθέτει: "Εμείς σαν ΑΦΟΙ Πλατανίτη, διοχετεύαμε τα προϊόντα μας σε σούπερ μάρκετ και στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας. Το φορτηγό μας έκανε τρία δρομολόγια την εβδομάδα φορτωμένο με τα κηπευτικά μας προϊόντα. Και τώρα δεν θα γίνει κανένα δρομολόγιο. Καταστράφηκε όλη η καλοκαιρινή παραγωγή!".

Οι παραγωγοί ειδοποίησαν τον επόπτη του ΕΛΓΑ Αργολίδας ο οποίος και έσπευσε άμεσα στην περιοχή όπου διαπίστωσε και ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής από την έντονης διάρκειας χαλαζόπτωση.
Μόλις οι παραγωγοί ολοκληρώσουν τις δηλώσεις με τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους (αυτό αναμένεται να συμβεί μετά την 20η Ιουνίου), κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα εκτιμήσει επακριβώς της ζημιές προκειμένου να δοθούν και οι ανάλογες αποζημιώσεις.

Τέλος οι παραγωγοί δεν παραλείπουν να ευχαριστήσουν τον πρόεδρο της τ.κ. Θερμησίας κ. Ηλία Κατσάβελα αφού όπως μας είπαν: "Ήταν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή".
 Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.