«.... Η μέχρι πρόσφατα, πλημμελής λειτουργία του Δεματοποιητή Κρανιδίου, με αποτέλεσμα την σώρευση χύδην σύμμεικτων ΑΣΑ στον χώρο του με την μορφή άτυπου ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της ρύπανσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, που έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις.
Η διακοπή της λειτουργίας του δεματοποιητή και ο αποκλεισμός του χώρου του για διάθεση επιπλέον σύμμεικτων ΑΣΑ από κατοίκους της περιοχής με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιάς από αυτανάφλεξη των σωρών των χύδην ΑΣΑ και αποτέλεσμα την αδυναμία συστηματικής συλλογής και επεξεργασίας/διάθεσης των συνεχώς νέων παραγόμενων ΑΣΑ.....»
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Δηλαδή κατά το Παρατηρητήριο CISD που τελευταία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στα πράγματα της Ερμιονίδας μέσω ΠΑΠΟΕΡ:
1). Η Σώρευση χύμα απορριμμάτων οφείλεται στην πλημμελή λειτουργία του Δεματοποιητή. Δηλαδή κατά το Παρατηρητήριο, αν δούλευε ο δεματοποιητής θα είχαμε όλα τα χύμα σε δέματα και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Ώστε αν δουλεύουν δεματοποιητές και κάνουν τα σκουπίδια φοντάν, μια χαρά είμαστε. Τότε πάρτε ένα οικιακό δεματοποιητή στο σπίτι σας κάντε φοντάν στην αυλή σας και λύθηκε το θέμα των απορριμμάτων πανελληνίως. Είναι πάρα πολύ απλό. Μια σακούλα νάιλον για μπάζια οικοδομής, εξαιρετικής αντοχής και τελείως στεγανή, βάλτετα μέσα τα ΑΣΑ, δέστετα καλά, βάλτετα σε σκιερό χώρο και κρατήστετα 10 χρόνια. Δεν θα πάθουν τίποτα! Γιατί να πάμε τις σακούλες στον Σταυρό;
2). Αφού δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική έρευνα από πού βγάζετε το συμπέρασμα για την επικίνδυνη βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος κ.λ.π. και ότι αυτή έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις; Είναι επιστημονική άποψη αυτή ή ψηφοθηρική; Λίγο πριν από την τουριστική περίοδο; Από πού βγάλατε ότι πρόκειται για αυτανάφλεξη; Ποια είναι τα τεκμήρια; Ή επειδή σε αυτόν τον χαμό η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν βρήκε, ως ήταν φυσικό, τεκμήρια εμπρησμού, εσείς βγάλατε το συμπέρασμα της αυτανάφλεξης; Η Πυροσβεστική δεν έβγαλε κάτι τέτοιο, απλά πιθανολόγησε.
3). Αφορμή του αποκλεισμού ήταν η πυρκαγιά; Δηλαδή χωρίς αυτήν την αφορμή μάλλον θα κατηγορούσατε τους Διδυμιώτες που παρεμποδίζουν την ΠΑΡΑΝΟΜΗ απόθεση απορριμμάτων στον χώρο αυτόν;
4). Το πνεύμα των κειμένων σας είναι σαν να είσαστε εσείς ο δήμος Ερμιονίδας και η Περιφέρεια μαζί. Δηλαδή δεν θα κρίνουμε εμείς μέσω των αιρετών μας αν ζητήσουμε να κηρυχθεί η Ερμιονίδα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αλλά θα ζητήσετε εσείς για λογαριασμό μας. Μάλλον καιρός να αφήσετε ήσυχη την Ερμιονίδα.
Αλλά αφού είσαστε στα μέσα και στα έξω των παρατηρήσεων και των ελέγχων, πώς αποδέχεστε την ΜΠΕ του δεματοποιητή και ως Παρατηρητήριο δεν έχετε πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας;
Ένα εργοστάσιο κανονικό, δηλαδή που παράγει προϊόντα από άλλα προϊόντα, δηλαδή τόσο οι πρώτες ύλες του όσο και τα προϊόντα του είναι κανονικά προϊόντα της αγοράς δεν έχει πρόβλημα. Μπορεί να συσσωρεύσει και να γεμίσει τις αποθήκες του με απούλητα προϊόντα 3 χρόνων ή να αγοράσει πρώτες ύλες για τις ανάγκες 3 χρονών και να τις αποθηκεύσει. Είναι προϊόντα και όχι απόβλητα. Κατά την παραγωγική διαδικασία όμως, όταν βγαίνει ένα απόβλητο, απαγορεύεται να αποθηκευτεί προσωρινά μέσα στο παραγωγικό τμήμα που το βγάζει πλην μίας στοιχειώδους μικρής αποθήκευσης σε δοχείο ή δεξαμενή και μετά πάει υποχρεωτικά στον αδειοδοτημένο χώρο προσωρινής αποθήκευσης όπου σύμφωνα με την ΜΠΕ και ΑΕΠΟ του εργοστασίου έχει αυστηρούς όρους, Δεν μπορεί να αποθηκευτεί πέρα ορισμένης ποσότητας αλλά και προκαθορισμένου όγκου, με περιορισμό συνήθως στο ύψος. Δεν μπορεί να αποθηκευτεί πέραν ενός χρονικού διαστήματος. Άρα το εργοστάσιο πρέπει να έχει συνεχή ροή διάθεσης εκτός του εργοστασίου. Εδώ και καιρό το ΥΠΕΚΑ θέλει ουσιαστικά να καταργήσει και την έννοια της προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτου σε αδειοδοτημένο χώρο εντός του εργοστασίου και γι’ αυτό δεν δίνει άδεια επέκτασης χώρου προσωρινής αποθήκευσης, γι’ αυτό ζητάει να διατεθούν όλα τα προσωρινώς αποθηκευμένα απόβλητα, και ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης να γίνει ουσιαστικά ένα μικρό μέρος, όπου στέκει για λίγο το απόβλητο, ώσπου να συγκεντρωθεί σε ποσότητα μεταφοράς, δηλαδή να συμπληρωθεί ένα κοντέινερ, ένα φορτηγό κ.λ.π.
Και έρχεται το CISD να μας πει ότι η συσσώρευση χύδην προήλθε από την πλημμελή λειτουργία του δεματοποιητή;
Απλά η ΜΠΕ του χώρου δεματοποίησης, εκ του πονηρού, είναι διατυπωμένη σαν να έχουμε ένα κανονικό εργοστάσιο προϊόντων και όχι ένα που και η πρώτη ύλη του και το προϊόν του είναι ΑΠΟΒΛΗΤΟ. Έτσι ενώ μιλάει για προσωρινή αποθήκευση δεμάτων που πρέπει το πολύ να φεύγουν εντός δύο ετών γιατί είναι απόβλητα, από την άλλη ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ αδειοδοτημένο χώρο προσωρινής αποθήκευσης της πρώτης ύλης των χύδην αποβλήτων! Ούτε τι ποσότητα μπορεί να δεχθεί, ούτε πόσο μπορεί να παραμείνει εκεί, ούτε συνθήκες αποθήκευσης, ούτε άλλους όρους, ούτε τι θα γίνει αν γεμίσει ο χώρος αυτός, ούτε μελέτη κατασκευής του χώρου σύμφωνα με σχετικές ΚΥΑ.
Αντίθετα αφήνει να εννοηθεί ότι ο δεματοποιητής δεματοποιεί καθημερινά τα παραλαμβανόμενα απορρίμματα και προβλέπεται μόνον ελάχιστον χώρος προσωρινής αποθήκευσης διαδικασίας, δηλαδή αυτές τις λίγες ώρες που μεσολαβούν από το άδειασμα του απορριμματοφόρου μέχρι να τα πάρει ο γερανός για τον δεματοποιητή.
Αν το CISD έχει κάποιο ρόλο να παίξει να πάει να βρει αυτούς που ενέκριναν μια τέτοια ΜΠΕ και να ζητήσει εξηγήσεις.
Πάνω σε αυτό πάτησε ο Δήμος και άρχισε να αδειάζει τα απορρίμματά του σαν να ήταν ΧΑΔΑ, όπου εύρισκε. Εγώ τα αφήνω και σεις κάντετα δέματα όποτε θέλετε. Πού τα αφήνεις; Αρχικά κοντά στο μηχάνημα και μετά σιωπηρώς οπουδήποτε αφού κανένας δεν με εμποδίζει. Εγώ φέρνω καθημερινά και εσύ τα δεματοποιείς! Αν δεν δεματοποιείς, εγώ δεν ξέρω και δεν βλέπω τίποτα, φέρνω καθημερινά! Έτσι όλος ο χώρος κατάντησε Χώρος Προσωρινής Αποθήκευσης χύδην απορριμμάτων χωρίς φυσικά να υπάρχει άδεια και φυσικά μελέτη τέτοιου χώρου προσωρινής αποθήκευσης. Αυτό το ήξερε η Περιφέρεια, το ήξερε ο εργολάβος, το ήξερε ο δήμος, το ήξεραν οι εκλεκτές. Ο Δήμος μας που έβλεπε την κατάσταση, τι άραγε περίμενε να συμβεί πέραν από αυτό που συνέβη; Γιατί δεν μπήγε να καταγγείλει την κατάσταση στον εισαγγελέα και το Ε΄ του ΣτΕ; Πως πίστεψαν ο Δήμαρχος και ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος ότι μπορούν να κάνουν θαύματα; Ως εκ τούτου ο χώρος του Σταυρού δεν κατάντησε ΧΑΔΑ, δεν είναι σαν ΧΑΔΑ, δεν εξελείχθηκε σε ΧΑΔΑ. Ήταν ΧΑΔΑ από την στιγμή που άρχισε η απόθεση χύδην πέραν την ποσότητας που μπορούσε να δεματοποιήσει ο δεματοποιητής καθημερινά, και πέραν το μικρού χώρου που αυτή η καθημερινή ποσότητα μπορούσε να παραμένει μέχρι την δεματοποίησή της.
Είχα εξ αρχής γράψει ότι τουλάχιστον 99 λόγοι κάνουν αυτήν την ΜΠΕ απαράδεκτη, που σημαίνει ότι η πορεία του χώρου ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη από την ΜΠΕ του, με συνευθύνη όλων των εμπλεκομένων.
Καλό θα κάνει ο Δήμαρχος να ζητήσει από την Περιφέρεια να επιστρέφει τις «νουθεσίες» του CISD ως απαράδεκτες. Έχουμε Δήμο, έχουμε αιρετούς, έχουμε Δήμαρχο, έχουμε Αντιπολίτευση, έχουμε τοπικά και δημοτικά συμβούλια. Τα Παρατηρητήρια καιρός να παρατηρούν τον εαυτό τους και η ΠΑΠΟΕΡ να κάνει παρεμβάσεις στον εαυτό της. Είναι στην παρούσα φάση πιο χρήσιμο για όλους.
Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος