eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

'' Να τα πάρουμε ένα ένα ''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Με μαύρο τι συμφώνησαν Περιφέρεια και Δήμαρχος, με κόκκινο παρατηρήσεις του γράφοντος... κατ’ άρθρο.

συμφωνήθηκαν τα εξής.

Πρώτον.
  Άμεση λειτουργία και δεύτερης βάρδιας του δεματοποιητή ώστε να καλύπτει το σύνολο του ημερήσιου όγκου των απορριμμάτων που μεταφέρονται από τον Δήμο Ερμιονίδας προς τον χώρο της δεματοποίησης. Μάλιστα με το υπ’ αριθμ. 798 σημερινό έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου δόθηκε εντολή προς τον ανάδοχο του έργου της δεματοποίησης ΑΛΚΤΗΡ ΑΚΤΕ να ξεκινήσει άμεσα την δεματοποίηση των απορριμμάτων που είχε διακοπεί. (Πήγε ο Δήμαρχος και συμφώνησε με την πρόταση της Περιφέρειας όχι μόνον να ξαναδουλέψει ο δεματοποιητής και να ξαναπαράγει τα βλακώδη δέματα – φοντάν, αλλά συμφώνησε οι Δημότες του να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους για να κάνουν δέματα τα απορρίμματά τους χωρίς κανένα προορισμό. Με δύο βάρδιες ο δεματοποιητής θα καλύπτει το σύνολο των απορριμμάτων που δέχεται καθημερινά ο χώρος. Τα υπάρχοντα βέβαια χύμα απορρίμματα θα μείνουν ως έχουν. Και μέσα σε αυτή την ανθυγιεινή κατάσταση θα τσαλαβουτάνε μέσα στις λάσπες των ζουμιών εργαζόμενοι, λες και είναι ζώα. Περιφερειάρχης και Δήμαρχος, και οι δύο γιατροί.)

Δεύτερον. Διευθέτηση του χώρου εναπόθεσης και αποθήκευσης των δεματοποιημένων και μη δεματοποιημένων απορριμμάτων με σκοπό την εξοικονόμηση χώρου ώστε να προετοιμαστεί η εγκατάσταση κέντρου διαλογής και κομποστοποίησης σύμφωνα με την υπό έγκριση περιβαλλοντική μελέτη. Το κομπόστ που θα παραχθεί προτάθηκε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση παλαιών λατομείων μαρμάρων και αδρανών υλικών της περιοχής.
(Άρα κύριε Δήμαρχε είσαστε ενήμερος καιρό τώρα για την νέα ΜΠΕ η οποία τοποθετεί το κέντρο διαλογής και κομποστοποίησης μέσα στην υπάρχουσα εγκατάσταση του δεματοποιητή. Τα δέματα που δεν πρόκειται να πάνε πουθενά, τα χύμα που δεν πρόκειται να πάνε πουθενά, απλά θα ... παραμεριστούνε για να δημιουργηθεί κάποιο ξέφωτο μέσα στα νερά και ζουμιά, όπου θα λειτουργήσει η νέα Εγκατάσταση! Το τι θα γίνει εκεί μέσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το τι έγινε και γίνεται μέχρι σήμερα; Συγνώμη αλλά θα το πώ: Της ....... το κάγγελο, θα γίνει. Το κομποστ που θα παραχθεί γιατί δεν θα πάει για λίπασμα; Για τον απλό λόγο, είναι αδύνατον η ποιότητά του να είναι τέτοια, ώστε να επιτραπεί η χρήση σε καλλιεργήσιμη γη, η οποία, ευτυχώς ως προς αυτό, προστατεύεται από δρακόντειους νόμους που κανείς δεν θα τολμήσει να αγνοήσει. Και μεταξύ τυρού και αχλαδιού προτάθηκε, από Περιφέρεια ή από τον Δήμαρχό μας άραγε, η γνωστή καραμέλα: η χρήση του σε παλιά λατομία, λες και το κομπόστ είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί αδρανές υλικό, ώστε να είναι δυνατή η χρήση του! Στραβός στραβόν οδήγαγε κι δυο πηγαίναν ίσια!).

Τρίτον. Ένταξη του Δήμου Ερμιονίδας σε πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια διαλογής στην πηγή που ο Δήμος έχει ξεκινήσει.
(Δηλαδή η Περιφέρεια αφελώς τάζει κάποια λεφτά μέσω πιλοτικού προγράμματος για να ενισχυθεί η διαλογή στην πηγή, η οποία διαλογή φυσικά θα τροφοδοτεί την νέα εγκατάσταση που θα είναι μέσα στον όγκο των υπαρχόντων δεμάτων και χύμα απορριμμάτων του Σταυρού. Το χρήμα θα υποκαταστήσει την θέληση των δημοτών; Ο Δήμος μας ξεκίνησε την εθελοντική διαλογή και απέτυχε πλήρως).

Τέταρτον. Συζητήθηκε η πρόταση των κατοίκων της περιοχής για μετεγκατάσταση του χώρου της δεματοποίησης σε άλλο χώρο και αποφασίστηκε να επανέλθει το αίτημα αυτό κατόπιν υπόδειξης εναλλακτικής τοποθεσίας.
(Μα σε κουτόφραγκους απευθυνόσαστε; Έχετε ορίσει τον χώρο του νέου εργοστασίου στον Σταυρό και συζητάτε την μετεγκατάσταση του χώρου δεματοποίησης; Δηλαδή θα πάρετε τον χώρο, την γη δηλαδή, και θα την πάτε άλλου; Και ας πούμε ότι ο Δήμος σας υποδεικνύει χώρο στον Άγιο Αιμιλιανό. Προφανώς θα πάτε εκεί όχι τον χώρο, αλλά τον δεματοποιητή, να τον κάνετε τι; Για μουσείο; Αφού η νέα εγκατάσταση θα γίνει στον Σταυρό και εκεί θα πηγαίνει το σύνολο των απορριμμάτων. Ή εννοείτε ότι η Περιφέρεια φτιάχνει την νέα εγκατάσταση στον Σταυρό, αλλά άμα της υποδείξει ο Δήμαρχος άλλο χώρο, σταματάει αμέσως το έργο και το συνεχίζει αλλού; Και γιατί Δήμαρχέ μας δεν είσαστε έτοιμος να υποδείξετε την εναλλακτική τοποθεσία, αλλά πήρατε χρόνο επ’ αόριστον για να την υποδείξετε; Αφού καιρό ξέρετε τι σχεδιάζει η Περιφέρεια με τη νέα ΜΠΕ, γιατί δεν αντιδράσατε;).

Δήμαρχέ μας, κακά τα ψέματα, δεν μπορεί να έμαθες μέσα σε αυτήν την σύσκεψη ότι η νέα εγκατάσταση θα γίνει μέσα στο βουνό δεμάτων και χύμα του Σταυρού. Και μόνο για την τιμή των όπλων έπρεπε να σηκωθείς και να αποχωρήσεις, παρά να κάνεις αυτή την συμφωνία πλήρως αντίθετη με όλες τις εξαγγελίες και υποσχέσεις της παράταξης. Στην ουσία συναποφάσισες την επ’ αόριστον παραμονή δεμάτων και χύμα απορριμμάτων στον Σταυρό, αποδέχθηκες πλήρως ότι ο Σταυρός θα είναι ο χώρος και της νέας εγκατάστασης και μάλιστα σε περιβάλλον απαράδεκτο, και αποφάσισες ότι άλλη λύση δεν υπάρχει, απλά περιμένουμε πότε θα εφαρμοστεί η γενική λύση της μαμάς περιφέρειας η οποία με στοργή μας ανακοινώνει ότι ο δήμος μας έχει συμπεριληφθεί στον γενικό σχεδιασμό της. Δηλαδή υπήρχε περίπτωση να άφηνε τον δήμο μας η περιφέρεια εκτός σχεδιασμού της; Τι κακό έχει κάνει στην Περιφέρεια;
Βαριά ήττα του Δήμου μας, αλλά βαριά ήττα  και της Περιφέρειας που τόσες ελπίδες σκόρπισε αρχικά με τον αιρετό χαρακτήρα της, ότι θα είναι κάτι διάφορο από το κεντρικό κράτος.

Ορθώς λοιπόν η υπόθεση του Σταυρού είναι πια στα χέρια του νόμου και του εισαγγελέα, και φυσικά στα χέρια πια των κατοίκων και των Τοπικών Κοινοτικών Συμβουλίων των άμεσα θιγομένων χωριών, όπου η παρουσία των δημοτικών ‘αρχόντων’ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης δεν έχει πια νόημα. Στα χέρια του Δημάρχου μας και του δήμου μας μένει το χαρτί της συμφωνίας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος