eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

''Μια και βγήκατε στο βουνό''

Πριν τις επαναστατικές και κομματικές κραυγές ενημερώστε τον κόσμο σωστά.
Και δύο όμοια «φαινόμενα» αντιμετωπίστε τα με τον ίδιο τρόπο.
 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος 
Σαν βγείτε λοιπόν στη επίμαχη περιοχή, θα δείτε ό,τι βλέπετε από το Google, γιατί διαδίκτυο υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σπίτια, πόσο δεν μάλλον Δημάρχων, Αντιδημάρχων, πολιτικών οργανώσεων κ.λ.π.
Περίεργο που όλοι βλέπετε μόνο το «δημόσιο δάσος των κέδρων» (κόκκινο ‘δημόσιο οικόπεδο’), το οποίο έχει και πολύ χαμηλή βλάστηση, που κατά τους ορισμούς μάλλον δεν είναι δάσος αλλά δασική έκταση. Δηλαδή τον χώρο όπου έχει αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.......
........
Όμως στα πέριξ υπάρχουν άλλα 3 ‘δημόσια οικόπεδα’ (πράσινα στο σχέδιο), όπου οι κέδροι είναι σε ανάπτυξη που θα το λέγαμε δάσος. Η έκταση αυτή των κεδροδασών προφανώς δεν είναι ορατή από το σημείο που βγήκαν στο βουνό οι ως άνω. Αυτές οι άσπρες περιοχές είναι τα λατομία της περιοχής, προφανώς νομίμως αδειοδοτημένα, που όταν τελειώσουν την εργασία τους δεν αποκαθιστούν τον χώρο που εκμεταλλεύτηκαν.
Αλλά δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει αυτή την στιγμή. Γεγονός είναι ότι αδειοδοτήθηκαν ιδιώτες, ή εταιρείες για μια δραστηριότητα η οποία προϋποθέτει όχι μόνον την πλήρη αποξήλωση του «κεδροδάσους» αλλά και τη δημιουργία μιας βαθιάς πληγής του εδάφους, χωρίς μάλιστα καμία έγνοια ή υποχρέωση αποκατάστασης. Αυτές λοιπόν οι κοπές μεγάλων κέδρων, η εξαφάνιση του κεδροδάσους ακριβώς πάνω από το χωριό, με σκοπό το κέρδος των ιδιωτών, δεν συγκίνησαν ποτέ κανέναν κάτοικο του Λουκαϊτίου και φυσικά κανένα αιρετό της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ερμιονίδας. Αυτά τα ανοργάνωτα λατομία λοιπόν μπορούν να αδειοδοτούνται και να εξαφανίζουν το κεδροδάσος με σκοπό το ιδιωτικό και μόνον κέρδος, όμως αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε άλλος ιδιώτης αν θέλει να βγάλει κέρδος από άλλη κανονικά αδειοδοτημένη δραστηριότητα. Δηλαδή το κεδροδάσος δεν επιτρέπεται να γίνει κερδοδάσος  απ’ όποιον κι όποιον.
Και η οικολογία του βένιου δίνει μεν φωτογραφίες απόμακρες από το Google, ώστε να δεσπόζει το βαμμένο κόκκινο του ‘οικοπέδου’ των φωτοβολταϊκών τα δε γύρω ασπρουδερά να πέφτουν ‘έξω από το μάτι’, να συμπεραίνουμε ότι είναι βένια ... με άσπρα μαλλιά.

Εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων με σκοπό το ιδιωτικό κέρδος, εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού με σκοπό το κέρδος, καπιταλισμός και στις δύο περιπτώσεις. Ποία η διαφορά;

Μία και μόνη: Στη μία περίπτωση έχουμε έναν επενδυτή έξω από την Ερμιονίδα, χωρίς ψήφους και επιρροή στην περιοχή μας. Στην άλλη έχουμε ντόπιους οι οποίοι μπορούν με την ψήφο τους να επηρεάσουν άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα, χώρια του ότι μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρα χωριά. Γι’ αυτό και έπιασε ξαφνικά ο πόνος πρώην, τέως και νυν αιρετούς για το χρόνια ξεχασμένο Λουκαΐτι. Ίδιος πόνος που θα τους ξαναπιάσει αν κάτι παρόμοιο συμβεί στο ξεχασμένο από θεό και ανθρώπους Ράντο.

Μια και βγήκατε λοιπόν στο βουνό, πήρατε και κανένα μαχαιράκι να μαζέψετε κάνα χόρτο.

Σημείωση: Κέδρος  = βένιο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος