eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 26 Μαΐου 2012

''Η Γιορτή στο εκκλησάκι του Αι Νικόλα στο Μετόχι''

''ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΙ΄ΝΙΚΟΛΑ ΜΕ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ''

ρεπορταζ-επιμέλεια κειμένου:eikonoskopionews
 
Την περασμένη Κυριακή 20 Μαϊού στην περιοχή Μετόχι έγινε η καθιερωμένη γιορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αι. Νικόλα.Την θεία λειτουργία και αρτοκλασία ετέλεσε ο παν/τατος ιεροκήρυκας πατέρας Ιερόθεος Λουμουσιώτης(ιεροψάλτες: Δημήτρης Πάτσιος,Δέδες Κοντόπουλος).Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολούθησε το καθιερωμένο γλέντι.
Το εκκλησάκι του Αι Νικόλα που έχει μεγάλη ιστορία όπως μας αφηγείται παρακάτω ο πρώην πρόεδρος Θερμησίας κ. Νίκος Μέλλος του Φραγκισκου: 
"Στα ορεινά του κτήματος Μετόχι (ιδιοκτησίας της Μονής της Ύδρας) υπήρχε ένα χάλασμα που οι πατεράδες και παππούδες μας ανέφεραν ως  Άι Νικόλα. Βοσκοί και κυνηγοί το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο σε κακές καιρικές συνθήκες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σταβλίζονταν και ζώα. Οταν πήγαινα με τα πόδια στο Γυμνάσιο του Πόρου, το μονοπάτι περνούσε κοντά στο ερειπωμένο εκκλησάκι και συχνά κάνοντας μικρή παράκαμψη, άναβα εκεί ένα λαδοφάναρο που λειτουργούσε ως καντήλι. Σύμφωνα με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που το επισκέφτηκε, το εκκλησάκι είναι προ-βυζαντινής περιόδου, χρονολογείται περί το 1260μ.Χ και έχει καταστραφεί από πυρκαγιά. Στο εσωτερικό  διασώζονται αρκετές αγιογραφίες, που δυστυχώς απαιτούν πολλά χρήματα για την αποκατάστασή τους. Το εκκλησάκι λοιπόν αυτό είναι από τα παλαιότερα, αν όχι  το παλαιότερο, σε ολόκληρη την επαρχία Ερμιονίδος." λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί τις ενέργειες που έκανε προκειμένου να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του προκειμένου να διατηρηθεί η ιστορία του Αι Νικόλα στις μνήμες των παλαιότερων και νεότερων γενιών: 
"Όταν συνταξιοδοτήθηκα από την υπηρεσία μου, θυμήθηκα μια παλιά μου υπόσχεση, έφτιαξα δρόμο και με τη συνδρομή συγγενών και φίλων, αναστήλωσα την εκκλησία, προσπαθώντας να διατηρήσω τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της".
Μάλιστα όπως μας πληροφορεί ο κ. Μέλλος, το εκκλησάκι αυτό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο-προστάτη των ναυτικών μας- και αποτελεί τμήμα του ασκηταριού  Μοναχών της Μονής Ύδρας. Γιατί όμως η γιορτή δεν γίνεται την ημέρα του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου) και γιατί επελέγη η 20η Μαϊού ως μέρα εορτασμού για το (ιστορικό εκκλησάκι); " Ο εορτασμός του την 6η Δεκεμβρίου θα αποτελούσε πρόβλημα. Είναι πολύ μικρό και οι πιστοί στην καρδιά του χειμώνα δε θα μπορούσαν να προστατευτούν στο εσωτερικό του. Έτσι με τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Δημήτριο Βλάσση, αποφασίσαμε να το εορτάζουμε την 20η Μαίου, ημέρα αφιερωμένη στην  Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου.
Τα τελευταία 15 χρόνια, συγγενείς, φίλοι, γείτονες, εργαζόμενοι στην περιοχή, οι Αρχές του τόπου, τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιόνης, μαζευόμαστε στον  ιερό αυτό χώρο για να τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο".
Κλείνοντας ζητήσαμε απο τον κ. Μέλλο να μας απαντήσει τι είναι αυτό που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στην μνήμη κάποιου που θα επισκεφτεί το εκκλησάκι του Άι Νικόλα στο Μετόχι. Με τα επιχειρήματα του να είναι (το δίχως άλλο) αφοπλιστικά: "Η εκπληκτική θέα της θάλασσας και των νησιών, οι μυρωδιές της άνοιξης, οι μεζέδες και το κρασί που προσφέρουμε  και οι παραδοσιακοί χοροί που φυσικά ακολουθούν, μα πάνω απ’όλα η ευλογία που νιώθουμε ότι  λαμβάνουμε, αποζημιώνουν όλους όσους αποφασίζουν να αφήσουν στην άκρη τις υποχρεώσεις της ημέρας και κάθε χρόνο στις 20 Μαϊού να έρθουν στο Μετόχι και στο ταπεινό εκκλησάκι του Αι Νικόλα". 


EIKONOSKOPIO NEWS