eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

''ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ'' ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ O ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΚΟΥΡΒΕΤΑΡΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ



Στη σταθερή αυτή στήλη του blog θα αναρτώνται ιατρικά θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος της πλειοψηφίας του κοινού μας. Για το σκοπό αυτό θα αποφεύγουμε, κατά το δυνατό, πολύπλοκες ορολογίες ενώ παράλληλα θα προσπαθούμε να προσαρμόζουμε τα κείμενα μας στις γνώσεις και την αντίληψη του απλού αναγνώστη. Δείχνοντας έμπρακτα τη φιλοξενία μας, κατά...
... καιρούς θα φιλοξενούμε άρθρα συναδέλφων ιατρών.



ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ



Για την παρασκευή ενός εμβολίου συνήθως απαιτούνται δοκιμές σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους ώστε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των γεγονότων, η διάρκεια των δοκιμών “συρρικνώθηκε” με την άδεια του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Τελικά, μετά από μια αλληλουχία γεγονότων η ΕΜΕΑ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων) έδωσε έγκριση σε τρία εμβόλια :



Pandemrix ( εταιρία GlaxoSmithKline )

Focetria ( εταιρία Novartis )

Celvapan ( εταιρία Baxter )





Η ακολουθία εμβολιασμού όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση ήταν :



Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, μεταβολικές διαταραχές, ανοσοκατεσταλμένοι, χρόνιες νευρολογικές ή νευρομυικές διαταραχές, χρόνια νοσήματα νεφρών-ήπατος, έγκυες (όχι στο πρώτο τρίμηνο), καπνιστές, παχύσαρκοι)

Υγιής πληθυσμός

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για την αναγκαιότητα δύο δόσεων του εμβολίου, τελικά κρίθηκε επαρκής μία δόση (πλην των παιδιών κάτω των 10 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων).



Ο εμβολιασμός έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Κατά την έναρξη των εμβολιασμών δεν ήταν δυνατό να δοθεί ασφαλής και οριστική απάντηση για την ασφάλεια του εμβολίου εφόσον δεν είχαν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, όλα έδειχναν ότι πρόκειται για ασφαλές εμβόλιο αφού : α) παρασκευαζόταν με την ίδια τεχνογνωσία που παρασκευάζεται το εμβόλιο της εποχικής γρίπης (εδώ και 50 χρόνια περίπου) β) τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνονταν από τον εμβολιασμό εκατομμυρίων πολιτών σε διάφορες χώρες συνηγορούσαν σε αυτό.



Οι παρενέργειες στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ήπιες : ερύθημα ή πόνος στο σημείο εμβολιασμού, πονοκέφαλος, χαμηλός πυρετός ( 50% των εμβολιασμένων). Σε σπανιότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται αλλεργικές αντιδράσεις ή σύνδρομο Guillain-Barré ( νευρομυικό σύνδρομο ιάσιμο κατά κανόνα).



Οι ομάδες που αντενδείκνυται ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι :



Όσοι έχουν αλλεργία στα αυγά ή είχαν ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενο αντιγριπικό εμβόλιο.

Άτομα με κρίσεις βρογχικού άσθματος

Ασθενείς με πυρετό άνω των 38oC

Ανοσοκατεσταλμένα άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη ή με συμπτώματα γρίπης την τελευταία εβδομάδα πριν τη χορήγηση

Άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Παλαιότερα νοσήσαντες από σύνδρομο Guillain-Barré

Έγκυες στο πρώτο τρίμηνο κύησης





Η προστασία που επιτυγχάνει το εμβόλιο αγγίζει το 70-90%. Το υπόλοιπο ποσοστό ασθενεί με πολύ ήπια συμπτώματα. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης δεν υποκαθιστά το εμβόλιο της νέας γρίπης.





Σήμερα, με μια σχετική ασφάλεια μπορούμε να έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα :





Η πανδημία είχε την έκταση αλλά όχι και τη βαρύτητα που πιθανολογούσαμε.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές όσο τα υπόλοιπα εμβόλια εποχικής γρίπης.

Ο ΠΟΥ σωστά ενήργησε και εφάρμοσε μέτρα με βάση το χειρότερο σενάριο για την πανδημία.





Σε κάθε ζήτημα υγείας, συμβουλές και κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να παίρνουμε από τους αρμόδιους φορείς, και αυτοί στην παραπάνω περίπτωση είναι ο ΠΟΥ , το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία.